Orah lekovitost – čaj od lišća – tinkture

Postoji nekoliko stvari koje orah čine biljkom čudnovatom. Kao prvo, prirodno je potpuno nezagađen, odličan je izvor mikroelemenata, lako je dostupan i što je najvažnije veoma je lekovit. Drvo oraha živi 500 do 800 godina, a ponekad i duže od milenijuma. U ruskoj tradicionalnoj medicini posebno je cenjen takozvani balkanski orah, bilo da se koriste njegovi plodovi, ljuske, pregrade, ili lišće.

Orasi uspostavljaju fizičku i psihičku energetsku ravnotežu, pojačavaju hormonsku aktivnost, pomažu obnavljanje Ćelija, neutralizuju delovanje toksina. Zreli plodovi oraha su dragocen prehrambeni proizvod, jer sadrže do 60 % veoma kvalitetnog i kaloričnog biljnog ulja.

SADRŽAJ VITAMINA I MINERALA U ORAHU

vitamin E (vitamin mladosti i plodnosti)
vitamin A
vitamin B
vitamin P
vitamin C
vitamin K
kalijum
kalcijum
natrijum
jod
cink
gvožđe
belančevine
celuloza

Tinktura od zelenih oraha

1/2 kg zelenih oraha
1/2 kg meda
1/2 kg soka aloje
Pomešati sastojke u staklenoj tegli, pa ostaviti da odstoji 1 mesec uz povremeno mućkanje. Piti po kašičicu 3 x dnevno, pre jela.
Tinktura se koristi tokom cele godine, a pomaže u lečenju kožnih oboljenja, poboljšava rad štitaste zlezde, čisti krv i leci paradentozu.

Tinktura od pregrada

Loading...

150 g pregrada oraha
150 g korena valerijane
50 g muskatnog oraščića
50 g pupoljka breze
Sve sastojke (osim pregrada) usitniti, preliti sa pola litra votke i ostaviti da odstoji 10 dana na suvom mestu. Uzimati po 1 kašiku 3 x na dan, 1/2 sata pre jela.
Koristi se protiv bilo koje vrste malignih oboljenja.

Čaj od lišća oraha

1 kašika orahovog Ušća
2 čaše vrele vode (bez ključanja)
Isitniti orahovo lišće, preliti vodom i ostaviti da odstoji 2 sata. Uzimati 3 x na dan po 1 supenu kašiku, pre jela.
Čaj se preporučuje kod avitaminoze, umora, malokrvnosti, neredovnih menstrualnih krvavljenja, karcinoma dojke i upale štitaste žlezde.

Balzam od zrelih oraha

100 g lišća oraha
100 g aloje
500 g isitnjenih oraha
300 g meda
Pomešati lišće i aloju, potopiti sa 300 ml vode, ostaviti da odstoji 2 sata, pa procediti i dodati orahe i med. Čuvati na tamnom i hladnom mestu i piti po 1 kašiku 3 x dnevno, pola sata pre obroka.
Ovaj balzam koristan je za uspostavljanje radne sposobnosti i pamćenja, kod postoperativnog oporavka i stresova.

Tinktura od nezrelih oraha

10 nezrelih oraha
50-postotni alkohol
1 limun
Orahe zaliti alkoholom u staklenoj tegli i ostaviti da odstoji 2 dana, dodati limun koji će izazvati promenu boje, pa razblažiti vodom u odnosu 1:1. Tinkturu piti 6 dana, tako što se u pola čaše tople vode prvi dan sipa 1 kap, drugi dan 2 kapi, treći dan 3 i tako do 6 kapi. Posle toga tinkturu piti 1 nedeljno po 2 kašičice u punoj čaši vode.
Koristi se za jačanja imuniteta.

Užegli orasi veoma su nezdravi, jer sadrže opasan otrov koji se taloži u jetri.

loading...
Loading...