[icegram campaigns=”14335″]

Zdravstveni efekti čaja od uve su uglavnom zbog jedinstvenog hemijskog sastava, uključujući tansku kiselinu, ursoličnu kiselinu, galnu kiselinu i razne flavonoide. Ova moćna organska jedinjenja utiču na telo i njegove sisteme organa na neobične načine, što čini uvin čaj potencijalno vrednim biljnim lekom.

Uvin čaj – lekovito dejstvo i upotreba: neke od najznačajnijih zdravstvenih koristi od uve obuhvataju sposobnost ove bilje da detoksikuje bešiku, štiti imunološki sistem, otklanja glavobolju, pomaže u trudnoći, ubrzava zarastanje rana, smanjuje upale i štiti creva.

Uvin čaj se dobija od listova biljke medveđe grožđe, koja je navodno dobila ime iz činjenice da su njene bobice izgleda bile omiljena hrana medveda.

Uvin čaj deluje kao prirodni diuretik. On se istorijski koristi za lečenje cistitisa, urolitijaza i drugih infekcija urinarnog trakta.

To je tradicionalni tretman za mokraćnu bešiku, a naročito se koristi u evropskoj narodnoj medicini. U severnoj Evropi i Evroaziji, uvin čaj je tradicionalni biljni tretman stotinama godina.

caj od uve

Neka indijanska plemena su koristila infuziju od stabljika uve i borovnice kao način da se spreči pobačaj i pomogne oporavak kod žena nakon porođaja. Listovi lekovite biljke uve sadrže veoma snažno i priznato antibakterijsko hemijsko jedinjenje poznato kao hidrohinon.

Čaj napravljen od suvog lišća uve je tradicionalni tretman za infekcije urinarnog trakta u mnogim delovima sveta. Konzumiranje uvinog čaja najbolje funkcioniše ako je pacijent na ishrani baziranoj na povrću. Klinički je dokazano da je uvin čaj efikasniji kada je urin alkalne prirode.

Delimično dehidrirana esencija napravljena od uve se može primeniti kao melem za afte, upalu desni, opekotine i manje posekotine.

Uva se u nekim zemljama koristi i kao efikasan tretman za bol u leđima, reumatizam i artritis.

Koristi se kao sredstvo za dezinfekciju u nekim regionima, možda zbog svojih poznatih atributa kao urinarni antiseptik.

Lekovita biljka uva

Zapravo postoje tri različite vrste žbunja za čiji plod se tvrdi da je uva. Oni pripadaju rodu Arctostaphylos i mogu se obično naći u Aziji, Evropi i Severnoj Americi. Postoje desetine različitih vrsta bobica koje se koriste u medicinske svrhe, ali najranija zabeležena upotreba uve datira pre skoro 800 godina. Autohtone kulture mogu da koriste ove bobice za tradicionalne metode lečenja. Biljka je neobična po tome što sadrži svoja organska jedinjenja i komponente koji joj daju mnogo zdravstvene prednosti, postoje i blago opojni elementi, zbog čega su ugled i tradicija korišćenja uve oscilirali tokom vremena.

biljka uva za caj

Lekovita biljka uva ili medveđe grožđe (lat. Arctostaphyllos uva-ursi) je višegodišnji zimzeleni žbun iz porodice Ericaceae, čiji su listovi zapravo poznati kao uvin čaj. Medveđe grožđe je zimzeleni i polegli žbun, grančice mu se zakorenjuju, a kora na granama je tamno-braon. Listovi su naizmenični, obrnuto jajasti, a na vrhu zaobljeni, liska je kožasta i bez dlaka. Lice liske je tamnozeleno i sjajno, a naličje je svetlije. Cvetovi su sitni i vise u grozdovima, ružičasto-beličaste su boje. Plod je okrugla, crvena koštunica. Biljka cveta od maja do septembra. Kao lekoviti deo se sakupljaju listovi, od kojih se priprema čuveni uvin čaj.

Uvin čaj priprema

Uvin čaj – priprema: koristite 1 do 2 kašičice sušenog lišća za svaku 1 šolju vode. Izdrobljene listove prelijte vodom i kuvajte 3 minuta. Zatim sklonite sa vatre, poklopite i posle 10-15 minuta procedite. Kada je u pitanju lečenje infekcija ili drugih problema sa urinarnim sistemom – možete piti do tri šolje uvinog čaja dnevno, posle jela.

Uvin čaj i soda bikarbona

Da li ste znali da se uvin čaj obavezno pije sa sodom bikarbonom? Zašto? Zato jer aktivni sastojci biljke uve ispoljavaju svoje lekovite osobine i deluju samo u alkalnoj sredini, odnosno kada je pH vrednost veća od 7. Zato bi trebalo pre nego što popijete uvin čaj da uzmete tabletu od pola miligrama sode bikarbone ili trećinu kašičice sode bikarbone u prahu, i da zatim popijete uvin čaj. Važno je da sodu bikarbonu ne rastvarate u čaju, jer ni tako nema efekta.

Uvin čaj za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale

Najčešća tradicionalna upotreba uvinog čaja je kao prirodni diuretik i uroantiseptik. Uvin čaj za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale je možda najpoznatiji i najpopularniji prirodni lek. Ovaj čaj pomaže ljudima da oslobode toksina iz svog tela velikom brzinom, uz čišćenje bešike i bubrega. Pomaže da se eliminiše višak soli, masti, vode i toksičnih materija, ne samo iz urinarnog sistema, nego i iz čitavog tela, pomažući da svi vaši sistemi rade bolje. On se istorijski koristi za lečenje cistitisa, urolitijaza i drugih infekcija urinarnog trakta. Konzumiranje uvinog čaja najbolje funkcioniše ako je pacijent na ishrani baziranoj na povrću. Klinički je dokazano da je uvin čaj efikasniji kada je urin alkalne prirode.

Čaj od uve u trudnoći

Travari uobičajeno koriste uvin čaj za lečenje infekcija urinarnog trakta. Vi imate više šanse da razvijete infekcije urinarnog trakta tokom trudnoće, posebno između 6. i 24. nedelje. Međutim, uvek bi trebalo da se obratite lekaru pre upotrebe ovog ili bilo kog drugog biljnog leka, posebno tokom trudnoće.

Kada je čaj od uve u trudnoći u pitanju, neki su za, a neki su protiv. Neki stručnjaci su protiv korišćenja uvinog čaja u trudnoći, jer neki aktivni sastojci mogu ubrzati porođaj tako što stimulišu kontrakcije materice. Upotreba uvinog čaja često može dovesti do pobačaja, kao i do prevremenog porođaja.

Čaj od uve neželjena dejstva

Jedan od aktivnih sastojaka u uvinom čaju je hemijski poznat kao hidrohinon. To je toksična hemikalija i treba je uzeti sa oprezom. Kratkoročna neželjena dejstava usled korišćenja uvinog čaja mogu uključivati blagu mučninu ili vrtoglavicu. Dugoročna upotreba se ne preporučuje bez nadzora lekara.

Kao što je pomenuto, postoje neka moćna hemijska jedinjenja u ovoj biljci, a neka mogu izazvati negativne reakcije kod osoba sa osetljivim želucem i drugim sistemima. Blaga mučnina i vrtoglavica su prijavljeni u retkim slučajevima, pa se uvek konsultujte sa lekarom ili stručnjakom. Ukoliko primetite neželjena dejstva, prekinite sa konzumiranjem uvinog čaja.

Jedna od aktivnih komponenti u uvinom čaju, hidrohinon, može biti toksičan za jetru, a ne treba ga uzeti ako ste trudni, dojite ili imate probavnih problema, Kronovu bolest, probleme bubrega ili jetre ili čir. Uvin čaj može da interaguje sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i kortikosteroidima, povećavajući njihov uticaj. Korišćenje vitamina C, soka od brusnice i drugih agruma može da učini urin više kiselim, smanjujući tako efikasnost antibakterijskog svojstva uvinog čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply