Crne ribizle su veoma dobre za zdravlje jer su pune gvožđa, vlakana i kalijuma. Kao i mnoge druge biljke i ovu je otkrio narod koji je koristio njena lekovita svojstva. Prvi zapisi o ovoj biljci su zabeleženi davne 1539. godine. Crna i crvena ribizla su u početku jako slične. Crnu od crvene ribizle možete razlikovati prema uljnim žlezdicama koje se nalaze sa donje strane lista jer su u početku i plodovi crne ribizle crvenkaste boje. Kada sazri, crna ribizla ima jako lep miris zbog čega se više koristi od crvene za spravljanje raznih džemova. One su čak bogatije vitaminima i od pomorandži i od borovnica čak koje su takođe odličan izvor gvožđa. Od ove biljke se prave sokovi, džem i čajevi o čemu će detaljnije biti reči u narednim pasusima.

Crna ribizla i zdravlje

Crna ribizla se koristi kao lek, iako je na našim prostorima gotovo i iščezla. Tokom perioda bivše Jugoslavije bilo ju je na tone, međutim danas je nema nigde. Plod ove biljke je pun vitamina C zbog čega je jako lekovit u sprečavanju infekcija a naročito upale pluća. Listovi ove biljke su odlični za bolesti bubrega i kod reume . Plod crne ribizle je odličan za lečenje krvarenja desni, za malokrvnost jer odlično popravlja krvnu sliku zbog čega se konzumiranje ribizle preporučuje svakodnevno.

crna ribizla zdravlje

Svaka bobica ribizle je lek za sebe jer je ona isto tako i odličan lek za nerve. Plodovi utiču i na rast kose i važni su za ćelijsko disanje zbog čega kažu da je ribizla multivitaminska pilula.

Što se tiče lekovitosti crne ribizle, svež plod ili jedna vrsta soka pomažu kod bolova u stomaku. Pa tako, dobro je da se plod ribizle potopi u rakiju i da se pije. Tako istovremeno dolazi i do čišćenja krvi a istovremeno se čiste i materije koje u organizmu mogu da izazovu neku bolest. Listovi ove biljke su odlični za bolno mokrenje, grčeve i migrene jer su puni eteričnog ulja.

Sok od crne ribizle

Sok od crne ribizle je jako ukusan napitak koji se može piti bilo kada, ne samo za zdravlje već i kao osvežavajući napitak jer skoro da nema za šta nije dobar. Ovaj sok pomaže kod gastritisa i dijareje i utiče dobro kod kardiovaskularnih bolesti. Isto tako, crna ribizla inače dosta pomaže kod digestivnih problema pa zato i sok kod istoga pomaže. Dosta blagotvorno utiče i na izbacivanje kamena i peska u bubregu i jača imunološki sistem. Preporučuje se da se pije tokom prehlada, groznice jer je pun vitamina C a isto tako poboljšava vid i krvni pritisak. Alchajmer, demencija, skoro da ne postoji bolest za koju sok od ribizle nije dobar.

Recept za pravljenje soka od ribizle je jako lagan, a i mnogo je bolje da isti sami napravite kod kuće i budete sigurni da je vaš sok 100 odsto ribizla, bez ikakvih aditiva. Operite dobro ribizle i očistite ih od peteljki i listova. Prvo ih ostavite pod mlazom vode da se dobro isčiste a onda ih stavite u lonac i kuvajte ih na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Mešajte i kuvajte sve tako dok ne puste sok. Tada uzmite i izgnječite pulpu i iscepkajte kožicu kako biste iscedili ostatak soka. Dobijeni sok sipajte u drugu posudu. Ako vam je lakše, sok možete napraviti i pomoću blendera, uzmite 250ml vode i šaku ribizli. Ako vam je previše gusto, sok možete razblažiti vodom. Za zdravstvene tegobe, preporučuje se da se ovaj sok pije 2 do 4 puta dnevno

Crna ribizla čaj

Čaj od crne ribizle je posebno lekovit za razne tegobe u organizmu, posebno za kašalj. Jako se lako pravi, potrebno je da 1 kašičicu osušenog lista prelije šoljom ključale vode. Kada se ohladi, možete ga piti. Ovaj čaj je dobar za bubrege i ako ga pijete zbog tih tegoba, doza je 2 do 3 šolje dnevno. Ako se pije zbog hroničnog kašlja, tada se pije zaslađen medom. Ovaj čaj se upotrebljava i za mršavljenje jer je pokazalo da ima efekta i da utiče na metabolizam. Potrebno je da oko 50 grama crne ribizle prelijete sa litrom vrele vode. Kada se ohladi, ovaj crna ribizla čaj procedite i pijte svaki put kada osetite žeđ. Od lista ribizle se pravi čajni napitak koji je dobar u slučajevima bolesti jetre a isto tako je dobar i za visoki pritisak, sklerozu krvnih sudova kao i upale bešike.

Pored soka i čaja jako je popularan i džem od crne ribizle za koji vam je potrebno 4 kilograma ribizli i 3 kilograma šećera. Prvo treba da napravite smesu kao za slatko i to sa 3kg šećera i sa 1,5l vode. Tek kada se šećer rastegne tada je sirup dobar. Kada napravite sirup, uzmete ribizle i ubacite ih unutra i ovo kuvate na tihoj vatri oko 50 minuta. Nakon ovog perioda, vruć džem se sipa u tegle koje ste pre toga zagrejali u rerni ili izvukli iz ključale vode. Bitno je da tegle budu tople.

Liker od crne ribizle

Liker od crne ribizle se smatra najboljim žestokim pićem, bar je tako odlučeno u Londonu na međunarodnom konkursu 2015. godine. Ovo francusko piće možete i vi sami da napravite a postupak uopšte nije težak. Sve što vam je potrebno je da kilogram bobica ribizli, 1,5 litara rakije, 200 grama smeđeg šećera i 1 čaša crnog vina. Šećer prvo rastopite u zagrejanom vinu. Očišćene ribizle stavite u staklenu flašu ili teglu i prelijte ih rakijom i vinom. Tako ostavite da stoji 6 do 8 nedelja na toplom mestu. Posle tog perioda, iscedite bobice kroz cediljku i zatvorite teglu ili flašu. Liker se drži na tamnom mestu i nakon ovog postupka, spreman je za konzumiranje. Ako likeru dodate malo osušenog lista ribizle, liker će vam biti malo jačeg ukusa, tj ovaj list će pojačati rakiju.

Isto tako, kao odličan čistač krvi se često navodi i vino od ribizle koje se dobija u kombinaciji sa vodom, šećerom, vinskim kvascem i suvim grožđem. Svi sastojci se stave u flašu i čeka se do prve fermentacije za koju je potrebno 40 dana da prođe. Nakon toga se mešavina procedi i malo se čeka da vino dozri. Nakon toga, vino od ribizle je spremno za ispijanje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply