Ovaj egzotični zeleni čaj kod nas je još uvijek slabo poznat, no ipak, kako je riječ o izrazito ljekovitom čaju, svakako ga vrijedi pobliže upoznati. Predstavljamo vam Matcha čaj.

Matcha čaj je neizostavan dio japanske kulture i tradicije, no kod nas ej za njega čulo jako malo ljudi. To treba ispraviti, jer je riječ o zaista ljekovitom čaju. Matcha čaj je prirodni lijek koji uz pomoć svojih blagotvornih djelovanja na naš organizam služi kao prevencija za mnoge bolesti.

Iako se u Japanu koristi svakodnevno, kako u domovima tako i tijekom mnogih duhovnih rituala, Matcha čaj je tek nedavno stigao na zapad, ali je ubrzo postao pravi hit. Polako ovaj fini zeleni prah dolazi i do polica naših trgovina, doduše sa jednom primjetnom cijenom, ali opravdanom zbog načina uzgoja biljke te obrade listova za pripremu čaja.

Riječ je o vrsti zelenog čaja koju poznamo jako dobro, ali se listovi ove biljke tijekom sušenja i prije pakiranja posebno obrađuju, što iziskuje jako dobro poznavanje tehnike pripreme čaja i vrijeme. Zbog toga je ovaj čaj jako na cijeni, ali je i ljekovit, posebno za pročišćavanje organizma, što cijenu stavlja u drugi plan.

matcha

Zeleni prah od kojeg se pravi čaj, proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji. U Japanu se i danas koristi svakodnevno, kao svakodnevni napitak ali i u mnogobrojnim kulturnim i duhovnim događanjima. I japanci odavno znaju da je ovaj čaj jako ljekovit, a posebno je dobar jer ubrzava metabolizam, i tako ubrzava sagorijevanje masti u organizmu. Na taj način, Matcha čaj pomaže da naše tijelo čuvamo u formi, bez ikakvih negativnih efekata.

Na cijenu čaja ponajviše utječe način njegove proizvodnje, koji je jedinstven. Da vam ukratko, što bolje predstavimo proizvodnju zelenog praha matcha čaja, napisat ćemo da se listići beru četiri tjedna prije normalne berbe zelenog čaja kako bi nastali posebni, tamnozeleni listovi. Nakon što se uberu, listovi se operu i osuše, te na kraju drobe u jako fini prah zelene boje. Mlinovi za proizvodnju ovog praha su od granita, a zanimljivo je to da za 30 grama ovog praha, mlin treba da radi sat vremena.

Jedna šalica ovog čaja u sebi sadrži pet puta više antioksidansa od drugih sličnih čajeva, a među antioksidansima je potrebno istaknuti EGCG kojeg ima i do 100 puta više, nego u drugim namirnicama koje se spominju u ovom kontekstu. Ako do sada niste čuli za ovaj antioksidans, trebate znati da je EGCG poznat po tome što je jako djelotvoran u borbi protiv raznih oblika raka.

Osim gore spomenutih antioksidanata, Matcha čaj je bogat mineralima poput kalija, željeza i kalcija. Tu su i proteini, te vitamini A i C. Matcha čaj u sebi ima znatne količine prirodnog antibiotika katehina, zbog čega se smatra deseterostruko djelotvornijim od običnog zelenog čaja. Ako uzmemo u obzir koliko je ljekovit zeleni čaj, pa usporedimo sa njim Matcha čaj, onda je jasno o kako ljekovitom toplom napitku je riječ.

Kako se priprema i konzumira Matcha čaj?

Kada sebi pripremate Matcha čaj, pridržavajte se ovih uputa: Vodu zagrijte do 60C stupnjeva, pa u zdjelicu stavite žličicu praha. Bambusovom metlicom promiješajte čaj dok se ne napravi pjena. Uživajte u svježe pripremljenom Matcha napitku.

Bambusovu metlicu ne trebate imati, ali ako želite u potpunosti da doživite japansku kulturu pijenja ovog čaja, svakako sebi nabavite i tu metlicu.

Kako smo već spomenuli, Matcha zeleni čaj je skupocjen, no potrudite se sebi godišnje nabaviti maleno pakiranje da uživate o posebnom okusu ovog čaja, a usput da pročistite organizam od nakupljenih toksina.

Matcha čaj će vas oduševiti posebnim okusom i bogatom aromom, koju ne možete doživjeti kada pijete klasični zeleni čaj. Dok se zeleni čaj priprema od čitavih ili zamljevenih listića biljke, matcha čaj u prahu sadrži kompletne listove, samljevene u fini prah, koje popijete i unesete u organizam kompletan sadržaj lista. Napitak je kremaste konzistencije, a na vrhu će se nakon pripreme i miješanja stvoriti pjena, što je dobro. Naime, što je pjena gušća i čvršća, vaš napitak je bolji i djelotvorniji.

Za kraj ćemo vam predstaviti i recept za pripremu toplog napitka od Matcha zelenog čaja

Recept je za jednu osobu, odnosno za jednu šalicu ovog napitka.

Sastojci potrebni za pripremu napitka: 1 žličica Matcha zelenog čaja, 3 žlice vruće vode, 1-2 žličice meda, 150 ml obranog mlijeka i prstohvat muškatnog oraščića.

Postupak pripreme napitka: U jednu zdjelicu stavite matcha čaj, pa dodajte vodu i med i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku finu pastu. U drugom lončiću zagrijte mlijeko, sa tim da mlijeko miješajte dok se ne zapjeni. Kada ste dobro zapjenili mlijeko, sa njim zalijte pastu koju ste prethodno pripremili, pa sve dobro promiješajte. Sada još samo lijepo servirajte vaš napitak. Pretočite sadržaj u vašu najdražu šalicu i na vrh dodajte pjenu od mlijeka.

Na pjenu pospite malo muškatnog oraščića i još malo Matcha praha.

Uživajte dok pijete vaš topli napitak od matcha čaja. Ako volite da uživate, i dugo pijete ovaj napitak, potrebno ga je povremeno promiješati jer se prah čaja taloži po dnu. Miješanjem ćete imati uvijek bogat okus, i tako ćete popiti kompletan sadržaj iz šalice što i jeste bit kod ispijanja ovog čaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply