Biljka ehinacea je dospela u žižu interesovanja kao izuzetno moćan imuno-stimulator. Kakva je to biljka, kako je možemo upotrebljavati i za šta je sve lekovita – opisaćemo u okviru ovog članka.

Biljka ehinacea je zeljasta biljka, spada u glavočike – što znači da poseduje glavičastu cvast, koja je u njenom slučaju krupna i roze boje. Ehinacea raste i do preko 100 cm u visinu. Listovi ove biljke su uski, prekriveni dlačicama. Cvetovi rastu na vrhu zeljaste stabljike, i kao što smo rekli – skupljeni su u roze glavicu. Otkuda naziv ’’ehinacea’’ za ovu čudesnu biljku? To je zato što seme ehinacee ima sitne zupce i izgledom podseća na ježa.

Ehinacea je višegodišnja biljka iz porodice Compositae, koja može narasti i do 150 centimetara.Reč je o jednom od najpoznatijih i najčešćih prirodnih lekova za jačanje organizma.Cvetovi ehinacee podsećaju na margaritu, stabljika joj je prekrivena čekinjavim dlačicama, dok joj je koren – deo koji se koristi u lekovite svrhe – crne boje.

ehinacea biljka

Upravo se u korenu nalaze razni aktivni sastojci koji pobeduju infekcije: ehinakozid, ehinacein, neki polisaharidi, eterično ulje i manja količina vitamina C. Ova biljka se prvenstveno koristi za sprečavanje i lečenje tegoba izazvanih blažim ili srednje ozbiljnim prehladama, gripom i infekcijama gornjih disajnih puteva.

Naime, u brojnim studijama navodi se da je Echinacea purpurea sposobna da aktivira i ojača imunološki sistem, jer pospešuje dejstvo makrofaga, koji postaju sve aktivniji u uništavanju klica, i povećava proizvodnju T-limfocita, tj. ćelija imunološkog sistema koje su u stanju da se suprotstave infekcijama. Odatle proizlazi antibakterijsko i antivirusno, ali i protivupalno dejstvo, što dovodi do brzog poboljšanja zdravstvenog stanja i nestajanja simptoma tipičnih za zimske boljke.

Biljka ehinacea je poreklom iz severne Amerike, ali se danas uzgaja širom sveta, zbog svojih pozitivnih karakteristika na zdravlje čoveka.

Kada je biljka ehinacea u pitanju, kao lek se upotrebljava gotovo cela biljka, dakle i njen nadzemni i podzemni deo.

Postoji nekoliko vrsta ehinacea, a najznačajnije i najjače lekovito dejstvo imaju sledeće: E. purpurea, E. Angustifolia i E. Pallida.

Kako se koristi

Kao što smo rekli, upotreba ehinacee u lekovite svrhe je sve više zastupljenija, a kao lekoviti deo ove biljke upotreljavaju se i njen podzemni i nadzemni deo – gotovo čitava biljka.

Od ove biljke su nam dostupni različiti lekoviti pripravci, koje možemo i sami pripremati, a to su – čaj, tinktura, sok, tablete itd. Zahvaljujući čemu je ehinacea toliko lekovita? Ehinacea sadrži fenolkarbonske i depsidne kiseline, estre šećera i eterično ulje.

Ehinacea se najviše upotrebljava za jačanje imuniteta, dakle, ona je jedan od najjačih prirodnih imuno-stimulatora.

ehinacea kapi tinktura

Upotreba

Postoje dve opcije: možete koristiti tinkturu u dozama od 30 do 40 kapi u malo vode, dvaput dnevno između obroka (na primer, u 8 i u 18 sati), ili u obliku suvog ekstrakta (otprilike tri-četiri kapsule). Bitno je da dnevni unos iznosi najmanje 12 mg aktivnih sastojaka (ehinakozida).

Preventivno se uzima 30 dana, nakon čega sledi 15-dnevna pauza, a zatim se ponavljaju još dva ciklusa, između kojih se takode pauzira 15 dana.

Osim toga, može se uzimati i u početnoj fazi gripa ili prehlade – 50 kapi tinkture čim se pojave prvi simptomi, pa deset kapi na svaki sat vremena. Lek se uzima na taj način do ublažavanja simptoma, a zatim se doza smanjuje na 20 kapi triput dnevno, sve dok infekcija potpuno ne nestane.

Ehinacea čaj

Ehinacea čaj možete pripremati od korena ehinacee. Kako se priprema ehinacea čaj? Staviti 50 g sitno seckanog korena ehinacee u 1 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a onda procediti i piti 3-4 šolje čaja dnevno. Ehinacea čaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci mlađoj od 2 godine i osobama sa autoimunim bolestima. U ovim slučajevima, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Ukoliko ste u potrazi za lekovitim čajem, koji će zaista ojačati vaš imunitet i učiniti još mnogo toga korisnog za vaše zdravlje – probajte ehinacea čaj!

Ehinacea sadrži vitamine, minerale i druge lekovite materije koje su značajne za naš organizam i naše zdravlje. Ehinacea čaj jača imunitet i deluje antibakterijski i antivirusno, što znači da na prirodan način uništava patogene bakterije i viruse koji nam svakodnevno prete.

Za šta je dobar ehinacea čaj

Videli smo kako se priprema ehinacea čaj, kako deluje – sada ćemo navesti za šta je dobar ehinacea čaj.

Za šta je dobar ehinacea čaj? Ovaj čaj će vam pomoći u čišćenju limfnog sistema i stimulisaće proizvodnju leukocita (belih krvnih zrnaca), pa će na taj način pospešiti imuno-odbranu našeg organizma. Kako je naš imunitet ojačan, ehinacea čaj će nas zaštititi od mnogih infekcija i upala: prehlada, grip, upala sinusa, urinarne infekcije, kožne infekcije itd.

Ehinacea čaj je dobar i za otklanjanje disajnih tegoba, čak i astme. Čišćenje jetre i bubrega, podmlađivanje kože i čitavog organizma, ublažavanje artritisa i reume, tklanjanje umora i jačanje energije organizma – ovo su takođe još neka korisna dejstva ehinacea čaja. Pored toga, utvrđeno je i da se može koristiti za lečenje tegoba prostate i kod uboda insekata na koži.

Ehinacea kapi – tinktura

Pored čaja, ehinaceu možemo koristiti u lekovite svrhe i u obliku tinkture (kapi). Ehinacea kapi – tinktura jeste prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i za tretman mnogih drugih tegoba (kao što smo naveli u tekstu iznad).

Kako da pripremite ehinacea tinkturu?

U stakleni sud stavite šaku listova i cvetova i šaku korena biljke ehinacee – opranih, osušenih i usitnjenih. Prelijte ovo sa 250 ml 70% alkohola i 50 ml destilovane vode, pa sud dobro zatvorite i ostavite da odstoji 2 nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Nakon 2 nedelje, procedite tinkturu i čuvajte je u tamnoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Ehinacea tinktura je etanolno-vodeni rastvor ove biljke. Kako se koristi? Za odrasle, ukapati 30 kapi tinkture ehinacee 3 puta dnevno u malo vode i popiti. Ehinacea tinktura se ne sme dugotrajno koristiti, potrebno je praviti pauze nakon određenog vremena korišćenja – najbolje je za doziranje posavetovati se sa lekarom.

Ehinacea za jačanje imuniteta

Ehinacea je najpoznatija po tome da jača imunitet, na prirodan i bezbedan način. Kao što smo rekli, ekstrakt ehinacee čisti limfni sistem od nakupljenih toksina i podstiče stvaranje leukocita (belih krvnih zrnaca) koji su odgovorni za odbranu našeg organizma (naročito T-limfocita i antitela koji su odgovorni za blokiranje virusnih infekcija) i predstavljaju važnu odbrambenu kariku našeg imunog sistema.

Ehinacea sadrži vitamine i minerale koji ishranjuju naš organizam, a na taj način se takođe jača imunitet. Antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo ehinacee je važno za zaštitu našeg organizma od različitih infekcija. Ehinacea za jačanje imuniteta je veoma popularna i sve više korišćena i na našem podneblju.

Dolazi zima, sezona prehlada i gripa je pred nama, a kako biste se zaštitili – pijte čaj od ehinacee ili koristite ehinacea kapi!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply