ehinacea-za imunitet

Biljka ehinacea je dospela u žižu interesovanja kao izuzetno moćan imuno-stimulator. Kakva je to biljka, kako je možemo upotrebljavati i za šta je sve lekovita – opisaćemo u okviru ovog članka.

Biljka ehinacea je zeljasta biljka, spada u glavočike – što znači da poseduje glavičastu cvast, koja je u njenom slučaju krupna i roze boje. Ehinacea raste i do preko 100 cm u visinu. Listovi ove biljke su uski, prekriveni dlačicama. Cvetovi rastu na vrhu zeljaste stabljike, i kao što smo rekli – skupljeni su u roze glavicu. Otkuda naziv ’’ehinacea’’ za ovu čudesnu biljku? To je zato što seme ehinacee ima sitne zupce i izgledom podseća na ježa.

Ehinacea je višegodišnja biljka iz porodice Compositae, koja može narasti i do 150 centimetara.Reč je o jednom od najpoznatijih i najčešćih prirodnih lekova za jačanje organizma.Cvetovi ehinacee podsećaju na margaritu, stabljika joj je prekrivena čekinjavim dlačicama, dok joj je koren – deo koji se koristi u lekovite svrhe – crne boje.

 

Upravo se u korenu nalaze razni aktivni sastojci koji pobeduju infekcije: ehinakozid, ehinacein, neki polisaharidi, eterično ulje i manja količina vitamina C. Ova biljka se prvenstveno koristi za sprečavanje i lečenje tegoba izazvanih blažim ili srednje ozbiljnim prehladama, gripom i infekcijama gornjih disajnih puteva.

Naime, u brojnim studijama navodi se da je Echinacea purpurea sposobna da aktivira i ojača imunološki sistem, jer pospešuje dejstvo makrofaga, koji postaju sve aktivniji u uništavanju klica, i povećava proizvodnju T-limfocita, tj. ćelija imunološkog sistema koje su u stanju da se suprotstave infekcijama. Odatle proizlazi antibakterijsko i antivirusno, ali i protivupalno dejstvo, što dovodi do brzog poboljšanja zdravstvenog stanja i nestajanja simptoma tipičnih za zimske boljke.

Biljka ehinacea je poreklom iz severne Amerike, ali se danas uzgaja širom sveta, zbog svojih pozitivnih karakteristika na zdravlje čoveka.

Kada je biljka ehinacea u pitanju, kao lek se upotrebljava gotovo cela biljka, dakle i njen nadzemni i podzemni deo.

Postoji nekoliko vrsta ehinacea, a najznačajnije i najjače lekovito dejstvo imaju sledeće: E. purpurea, E. Angustifolia i E. Pallida.

Kako se koristi

Kao što smo rekli, upotreba ehinacee u lekovite svrhe je sve više zastupljenija, a kao lekoviti deo ove biljke upotreljavaju se i njen podzemni i nadzemni deo – gotovo čitava biljka.

Od ove biljke su nam dostupni različiti lekoviti pripravci, koje možemo i sami pripremati, a to su – čaj, tinktura, sok, tablete itd. Zahvaljujući čemu je ehinacea toliko lekovita? Ehinacea sadrži fenolkarbonske i depsidne kiseline, estre šećera i eterično ulje.

Ehinacea se najviše upotrebljava za jačanje imuniteta, dakle, ona je jedan od najjačih prirodnih imuno-stimulatora.

 

Upotreba

Postoje dve opcije: možete koristiti tinkturu u dozama od 30 do 40 kapi u malo vode, dvaput dnevno između obroka (na primer, u 8 i u 18 sati), ili u obliku suvog ekstrakta (otprilike tri-četiri kapsule). Bitno je da dnevni unos iznosi najmanje 12 mg aktivnih sastojaka (ehinakozida).

Preventivno se uzima 30 dana, nakon čega sledi 15-dnevna pauza, a zatim se ponavljaju još dva ciklusa, između kojih se takode pauzira 15 dana.

Osim toga, može se uzimati i u početnoj fazi gripa ili prehlade – 50 kapi tinkture čim se pojave prvi simptomi, pa deset kapi na svaki sat vremena. Lek se uzima na taj način do ublažavanja simptoma, a zatim se doza smanjuje na 20 kapi triput dnevno, sve dok infekcija potpuno ne nestane.

ehinacea-biljka-leptiric

Ehinacea čaj

Ehinacea čaj možete pripremati od korena ehinacee. Kako se priprema ehinacea čaj? Staviti 50 g sitno seckanog korena ehinacee u 1 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a onda procediti i piti 3-4 šolje čaja dnevno. Ehinacea čaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci mlađoj od 2 godine i osobama sa autoimunim bolestima. U ovim slučajevima, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Ukoliko ste u potrazi za lekovitim čajem, koji će zaista ojačati vaš imunitet i učiniti još mnogo toga korisnog za vaše zdravlje – probajte ehinacea čaj!

Ehinacea sadrži vitamine, minerale i druge lekovite materije koje su značajne za naš organizam i naše zdravlje. Ehinacea čaj jača imunitet i deluje antibakterijski i antivirusno, što znači da na prirodan način uništava patogene bakterije i viruse koji nam svakodnevno prete.

Za šta je dobar ehinacea čaj

Videli smo kako se priprema ehinacea čaj, kako deluje – sada ćemo navesti za šta je dobar ehinacea čaj.

Za šta je dobar ehinacea čaj? Ovaj čaj će vam pomoći u čišćenju limfnog sistema i stimulisaće proizvodnju leukocita (belih krvnih zrnaca), pa će na taj način pospešiti imuno-odbranu našeg organizma. Kako je naš imunitet ojačan, ehinacea čaj će nas zaštititi od mnogih infekcija i upala: prehlada, grip, upala sinusa, urinarne infekcije, kožne infekcije itd.

Ehinacea čaj je dobar i za otklanjanje disajnih tegoba, čak i astme. Čišćenje jetre i bubrega, podmlađivanje kože i čitavog organizma, ublažavanje artritisa i reume, tklanjanje umora i jačanje energije organizma – ovo su takođe još neka korisna dejstva ehinacea čaja. Pored toga, utvrđeno je i da se može koristiti za lečenje tegoba prostate i kod uboda insekata na koži.

Ehinacea kapi – tinktura

Pored čaja, ehinaceu možemo koristiti u lekovite svrhe i u obliku tinkture (kapi). Ehinacea kapi – tinktura jeste prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i za tretman mnogih drugih tegoba (kao što smo naveli u tekstu iznad).

Kako da pripremite ehinacea tinkturu?

U stakleni sud stavite šaku listova i cvetova i šaku korena biljke ehinacee – opranih, osušenih i usitnjenih. Prelijte ovo sa 250 ml 70% alkohola i 50 ml destilovane vode, pa sud dobro zatvorite i ostavite da odstoji 2 nedelje, uz svakodnevno mućkanje. Nakon 2 nedelje, procedite tinkturu i čuvajte je u tamnoj boci, na hladnom i tamnom mestu. Ehinacea tinktura je etanolno-vodeni rastvor ove biljke. Kako se koristi? Za odrasle, ukapati 30 kapi tinkture ehinacee 3 puta dnevno u malo vode i popiti. Ehinacea tinktura se ne sme dugotrajno koristiti, potrebno je praviti pauze nakon određenog vremena korišćenja – najbolje je za doziranje posavetovati se sa lekarom.

Ehinacea za jačanje imuniteta

Ehinacea je najpoznatija po tome da jača imunitet, na prirodan i bezbedan način. Kao što smo rekli, ekstrakt ehinacee čisti limfni sistem od nakupljenih toksina i podstiče stvaranje leukocita (belih krvnih zrnaca) koji su odgovorni za odbranu našeg organizma (naročito T-limfocita i antitela koji su odgovorni za blokiranje virusnih infekcija) i predstavljaju važnu odbrambenu kariku našeg imunog sistema.

Ehinacea sadrži vitamine i minerale koji ishranjuju naš organizam, a na taj način se takođe jača imunitet. Antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo ehinacee je važno za zaštitu našeg organizma od različitih infekcija. Ehinacea za jačanje imuniteta je veoma popularna i sve više korišćena i na našem podneblju.

Dolazi zima, sezona prehlada i gripa je pred nama, a kako biste se zaštitili – pijte čaj od ehinacee ili koristite ehinacea kapi!