caj-knjige-biljke

Ne možete se otarasiti prehlade, zapušenosti nosa i neprestanog kašlja? Probajte čaj od origana. Ova planinska biljka je višestruko korisna po ljudsko zdravlje. Nastavite da čitate da biste saznali kako možete da ublažite neke od čestih problema sa zdravljem.

Specifičan ukus koji se zadržava u ustima satima nakon poslednjeg zalogaja pice, potiče od origana. Biljka origano potiče sa područja Mediterana i centralne Azije a često se upotrebljava u italijanskoj i grčkoj kuhinji, njegov karakterističan ukus ide uz svaku namirnicu.

U tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka, član porodice mente, se naširoko koristi zbog njenih lekovitih svojstava. Origano je dobar izvor gvožđa, vitamina K, magnezijuma, vitamina A i C, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Stoga, čaj od origana preporučuju neki lekari koji praktikuju tradicionalnu medicinu za lečenje prehlade, zapušenosti nosa i kašlja. Pogledajmo neke od primera kako se origano upotrebljava kao narodni lek za česte zdravstvene tegobe.

Kako čaj od origana povoljno utiče na vaše zdravlje

Deluje antibakterijski

Šolja čaja od origana je sjajna antibakterijska doza za dan. Ova planinska biljka sadrži ulja koja se zovu timol i karvakrol, koja su poznata da uništavaju bakterije. Naučnici su u poslednjem istraživanju pronašli da origano pomaže u borbi protiv infekcija izazvane amebom Giardia lamblia, bolje nego često prepisivani lek tinidazol. Redovno uzimanje čaja od origana takođe pomaže u prevenciji bilo kakve bakterijske infekcije usporavajući njihovo razmnožavanje.

Omega-3 masne kiseline

Čaj od origana je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. One se smatraju esencijalnim masnim kiselinama, zbog toga što jako povoljno utiču na ljudsko zdravlje. Omega-3 pomažu u smanjenju upale bilo kog dela organizma. Ova važna kiselina je takođe poznata po tome što smanjuje rizik od srčanih obolenja, artritisa i poboljšava kognitivne i bihejvioralne funkcije.

Ublažava napade astme

Čaj od origana se može upotrebljavati za ublažavanje asmatičnih napada. Zasladite čaj medom i pijte ga dok je vreo. Inhalacija origanom takođe pomaže u čišćenju nazalnih puteva. Međutim, da bi rezultati bili vidljivi, ovo bi trebalo da ponovite makar 4 do 5 puta dnevno.

Reguliše telesnu težinu

Čaj od origana je takođe poznati izvor vlakana. Dovoljan unos vlakana pomaže u regulisanju telesne težine, održavajući telo vitkim i smanjujući rizik od nekih bolesti.

Ostale koristi čaja od origana

Vruća šolja čaja od origana je sjajan lek za menstrualne grčeve, nadimanja i bol u donjem delu abdomena.
Takođe pomaže pri smanjenju flatulencijei gasova u crevima.

Problemi sa parazitima mogu biti izlečeni ispijanjem čaja od origana. Poboljšava varenje i doprinosi boljoj apsorpciji hrane u crevima.

Kako je čaj od origana dobar izvor vitamina C on pomaže u jačanju imuniteta.

Neki respiratorni problemi se mogu rešiti ispijanjem čaja od origana.

Ponaša se kao stimulant i pomaže pri smanjenju groznice, kao i ubrzavanju oporavka.

Topli napitak od origana olakšava grčeve u mišićima. Takođe ublažava bolove u zglobovima i druge probleme.

Kupanjem u kupki od listova origana pomoćiće vam da se opustite.

Za neke od vas koji loše spavate, preporuka je da popijte šolju čaja od origana da biste opustili nerve. Sjajan je narodni lek za nesanicu.

Osobe koje boluju od reumatizma i astme ublažuju simptome ispijajući vreo čaj sa medom.

Kako napraviti čaj od listova origana

Sastojci za čaj

Sveži ili osušeni listovi origana

2 šolje vode
1 kašika meda
Cediljka

Priprema čaja od origana

Korak 1

Kao što je već spomenuto ovaj čaj možete napraviti sa svežim ili osušenim lišćem. Osušeni origano je dostupan u bilo kojoj piljari. Sa druge strane, ako ga pravite od svežih listova, potrudite se da nisu prskani hemikalijama. Ako želite da sušite origano kod kuće, okačite snopove origana i izložite ih suncu. Potom odvojite lišce. Dok vrije voda isecite sveže listove kako bi ispustili ulje koje je veoma zdravo.

Korak 2

Pustite vodu da vrije 10 minuta na ringli ili u mikrotalasnoj pećnici.

Korak 3

Dodajte listove u šerpu. Ako imate veliku količinu vode, potrudite se da povećate i broj listova. Kuvajte ga na tihoj vatri da biste izvukli maksimum iz njegovih listova. Međutim, što se duže kuva napitak će postajati sve gorči. Isprobavajte ga pri kuvanju.

Korak 4

Kada se kuva duže od 20 minuta listovi će potamneti. Ovo je znak da je čaj spreman za zaslađivač. Pošto pijete ovaj čaj zbog njegovog lekovitog dejstva, izbegavajte da dodate šećer ili bilo koji drugi veštački zaslađivač. Najbolji prirodni oblik šećera je med. Stoga, dodajte 1 kašiku meda u napitak.

Korak 5

Uklonite šerpu sa ringle i sipajte čaj u šolju. Pijte čaj dok je topao kako biste izvukli najviše koristi iz njega.
Najbolji način za ispijanje ovog čaja je da ga pijete dok je vruć i da istovremeno udišete njegova vruća isparenja. Čini čuda ako ga pijete protiv kašlja. Imajte pri sebi maramicu jer će isparenja opustiti skupljeni sekret. Ne treba se upotrebljavati u trudnoći jer je poznat da smanjuje apsorpciju gvožđa. Ljudi koji su alergični na bilje iz porodice mente mogu iskusiti njihove neželjene efekte kao što su iritacija kože, osipi i povraćanja. Ima višestruke blagodeti ukoliko se koristi u pravim količinama.