topao-caj

Lipa

Lipa ili Lipovo drvo (Tilia platyphillos)se često može naći širom Evrope i Severne Amerike. Ovo sezonsko drveće je veliko i proizvodi cveće, koje zovemo lipovim cvećem. Ova biljka se koristi u narodnoj medicini već vekovima, posebno u Evropi gde raste u izobilju. Cveće lipe se koristi, između ostalog, za pravljenje biljnog čaja koji leči anksioznost, imajući u vidu da lipa ima umirujući efekat po telo, tako što pomaže smirivanju nerava, a u isto vreme leči i poremećaje sna. Postoji nekolko podvrsta lipe koje se koriste u medicini i svaka od njih ima blago različit ukus. Čaj od lipe je jedan od efektnijih prirodnih lekova, koij se koriste unazad vekovima. Kada se unosi u telo redovno, može biti koristan u lečenju brojnih zdravstvenih problema.

Pomoć u varenju

Čaj od lipe je poznat po svojim svojstvima u lečenju problema prilikom varenja, tj. u čišćenju digestivnog sistema i posebno žučne kese. Ukoliko imate problema sa stomakom, popijte šoljicu čaja pre odlaska na spavanje, što će vam pomoći ne samo u smirivanju nerava, nego i u varenju veće količine hrane, za miran san. Takođe, ovaj čaj će otkloniti simptome nadimanja. Efekti čaja od lipe na organe za varenje je odavno poznat i dokumentovan, zbog čega ovaj čaj specijalisti za bilje stalno preporučuju .

Čaj za lakši san

Jedna od čestih upotreba čaja od lipe jeste u smirivanju anksioznosti, uzimajući u obzir ublažavajuće dejstvo ovog čaja na naše telo. Smirivanje nerava i lečenje poremećaja sna možete dostići svega jednom šoljom čaja pre spavanja, uz blagi osećaj relaksacije koji će vam pomoći da postignete mirniji san.

Ublažava simptome prehlade i gripa

Još jedna važna upotreba čaja od lipe je u lečenju od prehlade i gripa. Nakon konzumiranja čaja od lipe, najpre ćete osetiti jačanje imunog sistema, pošto je ova biljka vrlo bogata vitaminima i antioksidansima. U nekim slučajevima će samo unošenje ovog čaja u organizam otkloniti simptome prehlade. Još jedna prirodna moć ovog čaja leži u lečenju upale grla koja se vezuje za kašalj i prehladu. Lekovita svojstva čaja od lipe pomažu u smirivanju upaljenog grla, a takođe smanjuje temperaturu, što ga čini poželjnim prirodnim lekom tokom prehlade.

Priprema

Kako biste spremili čaj od lipe, ubacite kesicu čaja u vrelu vodu i sačekajte 15 do 20 minuta. Kada koristite čaj od lipe u lečenju prehlade iloi gripa, preporučljivo je da pijete tri šoljice dnevno. Ovaj ukusan čaj možete piti na dnevnoj bazi koliko god puta želite.

Ukoliko želite da ublažite simptome različitih oboljenja li prosto hoćete da uživate u novom ukusu čaja, čaj od lipe je savršen izbor za vas. Čak iako ne osećate nikakvu mučninu ili neki drugi zdravstveni problem, konzumiranje ovog čaja može biti blagotvorno po organizam. Nadamo se da smo odgovorili na neka pitanja koja ste želeli da postavite u vezi čaja od lipe, a ne ustručavajte se da nas kontaktirate ukoiko želite još detalja o ovom magičnom napitku.

Postoji mnoo čajeva koji su nam dostupni danas i mnogi od njih mogu imati blagotvorno dejstvo po naše zdravlje. Svakako je poželjno što imamo sreće da uživamo u tako širokoj ponudi čajeva, ali uvek postoje neotkriveni čajevi koji čekaju na nas. Jedan od njih koji nije toliko popularan kolko bi trebalo da bude je i čaj od lipe. Ovaj čaj je sjajan biljni čaj prepun hranljivih materija, antioksidanata, čak i vitamina, koji mogu biti blagotvorni za naše zdravlje.

Umirujući efekat

Čaj od lipe je tradiocionalno poznat po svojim umirujućim svojstvima po nerve, što ga čini sjajnim za one koji pate od anksioznosti. Umirujuća svojstva ovog čaja su se pokazala korisnim u različitim situacijama. Konzumiranje čaja može da spusti tenziju, dajući telu prostor da dostigne stanje relaksiranosti koje može odagnati glavobolju. Kao rezultat umirujućih svojstava čaja od lipe, sada možete spavati mirno i čvrsto, ukoliko ste imali problema sa nesanicom. Svega jedna šolja čaja pre spavanja može da opusti vaš nervni sistem i oslobodi problema nesanice.

Disajni problemi

Lekovita svojstva čaja od lipe ga čine prikladnim za lečenje različitih respiratornih problema. Konzumacija lipovog čaja može pomoći u borbi protiv bakterija i ostalih štetnih mikroorganizama koji mogu dovesti do oboljenja i upala sistema organa za disanje. Blagi respiratorni problemi kao što su zapušenost, mou se lak otkloniti konzumacijom čaja od lipe. Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma bronhitisa, astme, i iritacije grla.

Ublažava probleme sa varenjem

Čaj od lipe je sjajan za ublažavanje problema sa varenjem. Popijte jednu šolju čaja od lipe dnevno i lako ćete ublažiti stomačne probleme, uključujući nadimanje i dijareju. Ovaj čaj je tradicionalno korišćen za regulisanje digestivnih poremećaja, kao što je sindrom iritiranih creva. Ukoliko osećate bol u stomaku nakon obroka, jedna šolja toplog čaja od lipe može biti upravo ono što tražite.

Ostale koristi

Ovo su samo neke prednosti koje ožete imati konzumacijom aromatično čaja od lipe. Kada se kora lipovog drveta koristi za pravljenje čaja, može biti blagotvorna za zdravstvene probleme sa jetrom i žučnom kesom. Poznato je da čaj od lipe sjajan prečišćivač organizma, između ostalog jer dovodi do pojačanog uriniranja. Dodatno, ovaj čaj snižava krvi pritisak u nekim slučajevima. Čaj od lipe je prirodan i siguran lek koji se može slobodno koristiti, ali se posavetujte sa doktorom pre neo što započnete konzumaciju ovog ukusnog napitka.