lekovita biljka kokotac

Kokotac je dvogodišnja biljka koja se nalazi u raznim staništima – vrlo često se može naći pored puta, napuštenih kuća ali i u divljini. Iako se kokotac godinama koristio kao stočna hrana, u poslednje vreme, brojna istraživanja su ukazala na lekovitost ove biljke, tako da se čaj od kokotca  danas vrlo često konzumira.

Kokotac ima visoku stabljiku, a konzumni deo biljke su cvetovi i listovi koji su na površini glatki, dok se sa donje strane nalaze sitne dlačice. U našem narodu je kokotac poznat i kao konjska detelina. Cvetovi i listovi raastu u proleće, a beru se u maju, kada se i pripremaju za sušenje koje traje preko celog leta.

Ova biljka je idealna u suvim vremenskim uslovima, ali je vlaga može oštetiti, tako da pri sušenju, treba voditi računa o kiši i vlazi.

kokotac caj

Kokotac lekovitost

Razlog na osnovu kojeg pčele biraju cvet jeste postojanje eteričnog ulja. Upravo zbog toga pčele obožavaju kokotac! Eterično ulje, kumarin i selen su 3 elementa koja kokotac čine lekovitom biljkom. Mnogi zastupnici prirodne medicine svrstavaju kokotac u sam vrh namirnica po količini selena koji poseduje – a selen predstavlja značajan mikroelement koji je neophodan za očuvanje srca i krvnih sudova.

Kokotac se može pripremati u vidu čaja, mast ili tinkture.

Od davnina, čaj od kokotca se koristi kao prirodni lek za ublažavanje tegoba usled postojanja čira na želucu i tankom crevu, kao odlično sredstvo protiv reumatskih tegoba ali i za nesanicu i miran san. Danas, o kokotcu se najviše govori kao prirodnom leku za krvne sudove, koji poboljšava cirkulaciju i tako sprečava nastanak brojnih bolesti čiji je glavni uzrok usporena cirkulacija i oslabljeni krvni sudovi. Odlično se “bori” protiv nastanka tromba u nozi, tako da je idealan za korišćenje kod osoba sa predispozicijom za razvoj tromboze.

Koristi se i protiv raznih bakterijskih i virusnih infekcija koje zahvataju krvne sudove, a posebno je blagotvoran za probleme sa nogama – proširene vene, ispucali kapilari, nadutost i otečenost samo su neke od promena koje se leče ovom biljkom.

Kokotac čaj

Za pripremu čaja od kokotca, koriste se cvetovi ove biljke. Osušene cvetove možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama biljne hrane, ali ih možete i sami osušiti, cvetovi se beru u proleće a suše tokom celog leta.

Za pripremu čaja Vam je potrebna jedna puna kašičica sušenih cvetova kokotca koje prelijete sa 200 mililitara kipuće vode. Nakon što ostavite čaj od kokotca oko 10 minuta da odstoji, on je spreman za piće.

Čaj od kokotca ne trba da bude previse vruć, jer svoju blagotvornost najviše ostvaruje kada se pije mlak. Ovako pripremljen čaj se može koristiti i za unutrašnje organe – posebno je blagotvoran za krvne sudove al ii želudac i ceo digestivni trakt, a i za spoljašnju upotrebu – upale desni i upala grla su samo neke bolesti koje čaj od kokotca uspešno leči. Ipak, budite oprezni, čaj od kokotca ima izraženu aromu, tako da kod nekih osoba može da izazove mučninu i povraćanje. Takođe, previse zagrejan čaj može da izazove osećaje probadanja kod osoba koje imaju čir na želucu.

Ukoliko imate probleme sa nesanicom, čaj od kokotca je idealan lek za Vas! Da biste pripremili čaj od kokotca za nesanicu, potrebna Vam je jedna kašika sušenog cveta kokotca i hladna voda. Ujutru, pomešajte hladnu vodu i cvetove i ostavite tokom celog dana da kokotac ispusti svoja eterična ulja u vodu. Pred spavanje, procedite čaj a potom ga zagrejte. Ovaj aj je nešto intenzivniji, tako da se pije u čašicama za rakiju.

Tinktura kokotca

Tinktura kokotca je idealna za osobe koje žele u brzom vremenskom periodu da se reše svojih zdravstvenih problema. Idealan je za sobe koje nemaju problem a želucem jer je tinktura od kokotca dosta jaka. Za pripremu ove tintkure Vam je potrebno oko 1000 g osušenog cveća kokotca i litar jake rakije.  Kako bi tinktura bila očuvana i produženog roka trajanja i kvaliteta, mi Vam savetujemo da tintkuru napravite u staklenoj flaši koju ćete hermetički zatvoriti. Prvo prelijte kokotac rakijom, a potom ga ostavite na 10 dana kako bi alkohol upio sva eterična ulja i kumarin. Nakon što je tinktura kokotca odstojala, spremna je za konzumiranje – pije se jednom dnevno 1 kašika tinkture rablažena u 150 mililitara mlake vode.

Rezultati su odlični, pogotovo kod osoba sa proširenim venama i slabom cirkulacijom – tinktura već kroz par dana uspostavlja idealnu cirkulaciju, i u potpunosti rešava problem otečenosti vena potkolenica!

Kokotac mast

Mast od kokotca možete napraviti kod kuće, međutim, usled dugog stajanja i komplikovane procedure, mi Vam savetujemo da mast od kokotca nabavite u apoteci. Mast od kokotcja je odličan nmelem – koristi se za sve bolesti koje se mogu rešiti spoljašnim putem. Starije osobe koje se često ne kreću, a imaju otekle vene, na ove vene mogu direktno da aplikuju ovu mast, jako je blagotvorna i smanjuje simptome upale i bola. Mast od kokotca se može koristiti za brojna spoljanja zapaljenja – pomaže kod konjuktivitisa, kod upale kapaka.

Mast od kokotca nanosite direktno, naravno, pre toga dobro operite ruke kako bi napravili sterilnu sredinu.

Rezultati su odlični – već za par dana se povlače svi simptomi upale, a mast od kokotca mogu koristiti svi, izuzev hroničnih bolesnika koji imaju probleme sa jetrom i želucem jer se kod njih kokotac malo drugačije resorbuje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply