Upotreba čaja od lista maline

Ukoliko ste u drugom stanju, verovatno vam je poznata informacija da čaj od listova maline predstavlja izvanredno tonično sredstvo za oporavak materice. Čaj od lista maline primenjuje se hiljadama gdina, što je zabeleženo još kod australijskih domorodačkih kultura. Tokom četrdesetih godina prošlog veka lekari su počeli da upotrebljavaju čaj od listova maline kao tonično sredstvo koje može biti od izuzetne koristi tokom perioda trudnoće i porođaja. Nakon svega navedenog, možete se zapitati: koje su moguće koristi upotrebe listova maline, i da li čaj pripremljen od istih može imati štetnih posledica? Sledeći redovi doneće vam ključne činjenice vezano za korišćenje čaja od lista maline tokom trudnoće.

Zdravstvene prednosti upotrebe čaja od lista maline

Listovi crvene maline sadrže čitav kompleks vitamina, uključujući sve vrste vitamina B, kalcijum, gvožđe, magnezijum i fragarin. Istovremeno, malina predstavlja opštepoznato sredstvo u lečenju gripa, dijareje i akni. Takođe, igra bitnu ulogu u smanjenju nivoa šećera u krvi kod žena obolelih od dijabetesa, utiče na regulaciju menstrualnog ciklusa, ublažava poteškoće i snižava krvni pritisak.

Konzumiranje čaja od lista maline tokom trudnoće pozitivno utiče na imuni sistem buduće majke, ublažava jutarnju mučninu i podstiče bolju cirkulaciju krvi. Takođe, studije su pokazale da su žene koje su redovno ispijale čaj od listova maline imale nižu stopu intervencija tokom porođaja, kao i kraće trajanje završnog stadijuma istog.

caj lista maline

U daljem tekstu iznećemo vam studiju australijskih ginekološko-akušerskih sestara iz 1999. godine: izvršena je neka vrsta eksperimenta na uzorku od 108 porodilja. Njih 57 pilo je čaj od lista maline, dok su preostale predstavljale kontrolnu grupu, nakon čega je dokazano da su žene koje su redovno pile čaj od listova pomenute biljke imale znatno brži i lakši porođaj. Pri ovom ispitivanju utvrđeno je da i konzumiranje ovog čaja utiče na prevenciju preranog ili kasnijeg porođaja, kao i neverovatna činjenica da upotreba čaja od maline može preduprediti šansu za obavljanje carskog reza, porođaja vakuumom i drugih sličnih prisilnih intervencija.

Naravno, neophodno je preduzeti veći broj opsežnih istraživanja, ali svakako stoji činjenica da primena čaja od lista maline nosi znatan broj prednosti sa minimalnim neželjenim efektima.

Kako bi trebalo piti čaj od listova maline?

Većina žena nabavlja čaj od maline u supermarketima, prodavnicama zdrave hrane, ili naručuje putem onlajn prodaja. Čaj je obično u vidu vrećica ili organski osušenog lišća maline poznatog porekla. Izbegavajte jeftine uvozne čajeve nepoznatog sastava. Ukoliko niste ljubitelj čajeva, možete upotrebljavati tablete koje sadrže ekstrakt lišća crvene maline. Lišće ove voćke može se koristiti i u vidu tinkture koja se može dodati u vodu, sok ili čaj, mada bi trebalo imati na umu da tinkture često sadrže određeni procenat alkohola.

Kolika je preporučena doza čaja ?

Teško je odrediti preciznu dozu prilikom ispijanja čaja, jer sve zavisi od dužine kuvanja i količine. Najpreporučljiviji način za pripremu čaja od listova maline je dodati čaj u proključalu vodu i ostaviti ga par minuta u čajniku. Promešati osušene listiće kašičicom i ostaviti čaj da odstoji 10 minuta. Nakon toga sipajte čaj u šolju i uživajte u ovom zdravom napitku! Čaj od maline je pomalo oporog ukusa, zbog čega je poželjno dodati malo meda. Tokom trećeg trimestra trudnoće možete ispijati i do 4-5 šolja čaja dnevno, optimum bi bile 2-3, dok je tokom prvog tromesečja trudnoće jedna doza prihvatljiva mera. Ukoliko preferirate unos tableta, preporučuje se uzimanje dve tablete od 300 ili 400 mg nakon svakog obroka, dakle tri puta dnevno (Parsons, 1999).

Potencijalni propratni efekti konzumiranja čaja od lista maline

Retko se javljaju, ali mogu obuhvatiti: mučninu, gubitak stolice, pojavu Brakston-Hiksovih kontrakcija.

Da li svaka žena u svakom trenutku sme konzumirati čaj od listova maline?

Oko ove teme vode se brojne polemike i javljaju brojne oprečne tvrdnje o kontraindikacijama primene lista maline. Neki stručnjaci kažu da ne postoje konkretni štetni efekti konzumiranja optimalnih doza čaja u trećem trimestru, mada bi trebalo izbegavati ispijanje čaja neposredno pred sam porođaj. Trebalo bi koristiti čaj lista maline isključivo pod nadzorom naturopate ili upućenog travara.

Primena malinovog lišća u slučaju vaginalnog porođaja nakon obavljenog carskog reza

Neki navode da postoje određene kontraindikacije primene lišća maline kod žena koje prolaze kroz vaginalni porođaj nakon carskog reza. Ipak, nakon brojnih polemika, utvrđeno je da su ovi navodi neosnovani i da primena čaja ne povećava rizik od prevremenog porođaja ili ruptura nakon carskog reza.

Preporučuje se svim ženama koje planiraju porođaj prirodnim putem nakon prethodno izvršenog carskog reza da od početka trećeg tromesečja počnu sa upotrebom čaja od malininog lista, sa postepenim povećanjem unetih doza. Ova izuzetno korisna biljka trebalo bi da se primenjuje i dve nedelje nakon porođaja sa ciljem sprečavanja gubitka krvi, poboljšanja tonusa materice i u pospešivanju priliva majčinog mleka.

Saznaj više>>> Kako deluje čaj od lista maline

Kada bi trebalo započeti sa korišćenjem lista maline?

Idealno vreme za početak primene čaja od lista maline bio bi treći trimestar trudnoće. Ukoliko želite da započnete ranije sa time, posavetujte se sa naturopatom, i ukoliko vam odobri, možete ga primnjeivati tokom cele trudnoće. Neophodno je da prođe nekoliko nedelja da bi se korisna svojstva malinovog lista akumulirala u organizmu. Najpre bi trebalo piti jednu šolju čaja od lista maline dnevno, a zatim povećati meru na tri šolje. Ukoliko se pak odlučite za upotrebu kapsula, pažljivo proučite uputstva na etiketi. U slučaju da uočite pojavu Brakston-Hiksovih kontrakcija nakon unosa malininog lista, obratite se lekaru. Ispijanje ovog izuzetnog čaja nakon porođaja pomoći će oporavku materice nakon porođaja, jačanju imunog sistema, pospešivanju proizvodnje mleka i odbrani od infekcija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply