Čaj od cimeta je odličan način da u sebe unesete začin koji se koristi hiljadama godina u različitim kulturama zbog svojih lekovitih svojstava. Možete iskoristiti njega lekovita svojstva i samo tako što ćete ga jednostavno prokuvati i piti kao i bilo koji drugi čaj. Cimet ima prirodna antibakterijska i antimikrobna svojstva, što objašnjava zašto se smatra da se može upotrebljavati u medicinske svrhe. Uvek je najbolje pomoći organizmu da se sam oporavi i korišćenje prirodnih začina poput cimeta može dosta poboljšati i ubrzati taj proces. Sledeći put kada se budete osećali loše, kupite organski cimet kako biste ga imali pri ruci svaki put kada vam zatreba.

1. Čaj od limuna i cimeta
Ovo je jednostavna kombinacija cimeta, limuna, karanfilića i čaja koji će pomoći vašem organizmu da se oporavi uz pomoć ovih prirodnih sastojaka. Limun je bogat vitaminom C, dok karanfilić ima jaka antiupalna svojstva. Iako se za pripremu ovog čaja često koristi earl gray čaj, uvek možete upotrebiti čaj koji najviše volite. Ako upotrebite zeleni čaj, imate i dodatnu dozu antioksidanasa i ostalih supstanci koji pomažu organizmu, i kratkoročno i dugoročno.

cimet caj

2. Čaj od đumbira i cimeta za detoksikaciju
Kombinacija đumbira i cimeta je vrlo moćna i ovaj čaj je i osmišljen za detoksikaciju organizma. Obično ćete naći kombinaciju ovih zdravih namirnica, pogotovo zato što im se ukusi nadopunjuju. U ovom slučaju, đumbir i cimet imaju oštar ukus i ovde se ne koristi šećer ili neki drugi zaslađivač, jer je recept za ovaj čaj tako osmišljen. Poenta je da ovaj čaj detoksikuje organizam, tako da nije poreporučljivo dodavati u njega bilo šta što bi otežalo organizmu da izbaci toksine. Pijte ovaj čaj čim osetite simptome prehlade kako biste zagrejali organizam i ubrzali ozdravljenje, a možda i izbegli prehladu.

3. Čaj od cimeta i kurkume
Ovaj čaj je sam po sebi veoma hranljiv, ali svakako ne bi trebalo prevideti i značaj kvalitetnih štapića cimeta. Oni će čaju dodati još hranljivih sastojaka na sve ostalo što ovaj čaj sadrži.Kurkuma je poznata po svojim povoljnim svojstvima po zdravlje i odavno se koristi u raznim kulturama u tradicionalnim kuhinjama, kao i za pripremu čaja.

4. Čaj od đumbira, karanfilića i cimeta
„Trojac“ đumir, kafanfilić i cimet čine savršenu kombinaciju u ovom čaju i dosta pomažu u oporavku organizma na prirodan način. Sva tri navedena sastojka imaju antiupalna dejstva, tako da ovaj čaj možete koristiti za lečenje bezbroj različitih simptoma bilo koje bolesti koja je uzrokovana ili pogoršana nekom upalom. I đumbir i cimet pomažu u radu digestivnog trakta, šro za posledicu ima bolje varenje i bolje iskorišćavanje nutrijenata koje unosimo hranom i tako pomažu u održavanju celokupnog zdravlja i bržem oporavku organizam. Ovaj čaj se pravi vrlo lako – samo sipajte sve sastojke u ključalu vodu.

caj od cimeta i djumbira

5. Sudanski čaj od cimeta
Čaj od cimeta uopšte ne mora biti komlikovan za pravljenje kada ga pravite u lekovite svrhe. Za ovaj sudanski recept za čaj od cimeta su vam potrebni samo štapići cimeta, voda i čaj kako biste ga napravili. Ovo će dati čaju jači ukus nego ako ga samo pravite od štapića cimeta i tople vode. Takođe, možete dodati i šećer kako biste poboljšali ukus, mada ako ga koristite u lekovite svrhe, možete piti čaj i bez šećera. Najbolje je koristiti cejlonski čaj kako bi se ovom napitku dodalo još antioksidanasa i tako ojačao imuni sistem.

6. Tradicionalni lek za prehladu
Ovaj čaj je izvrstan „izum“ gde svaki sastojak ima svrhu da pomogne organizmu da se brže oporavi. Cimet se koristi zbog svojih antiupalnih dejstava i toga što ojačava imuni sistem. Takođe, dodaje se i limun jer je bogat vitaminom C koji takođe pomaže u ojačavanju imunog sistema. Tu je i med da zasladi čaj i učini ga lakšim za pijenjem, ali i zbog svojih antibakterijskih svojstava. U čaj se dodaju i beli luk i đumbir, koji možda nisu najprijatnijeg ukusa kada ste prehlađeni, ali cimet, limun i med „ubijaju“ ovaj oštar ukus.

caj od cimeta

7. Čaj iz lonca sa mlekom
Ovaj čaj se pravi na takav način da se ne koristi standardno, životinjsko mleko niti neki zdravi miks sastojaka, već se tradicionalni kineski čaj sa mlekom pravi od kokosovog mleka, jer se ono umnogome lakše vari nego kravlje mleko. Ako pijete čaj od cimeta kako biste se izborili sa prehladom ili je sprečili, ovakav čaj je svakako bolji izbor nego klasičan kineski čaj sa mlekom koji možete poručiti u kafićima. Ovaj čaj se pravi u loncu na blagoj vatri, tako da ga možete kuvati i ostaviti da se krčka koliko god želite i uzimati kad god poželite tokom celog dana.

8. Čaj od cimeta koji zagreva organizam
Cimet ima zagrevajući efekat na organizam, što znači da je od velike pomoći pri ublažavanju simptoma dosta zdravstvenih problema. Ovaj čaj pomaže organizmu da se potpuno oporavi i ovaj čaj možete napraviti samo od cimeta i bilo kog zaslađivača po svom izboru, poput meda. Naravno, preporuka je koristiti sirov med i to, ako ste u mogućnosti, nabaviti organski med ili ga kupite od nekoga ko ga proizvodi. Kada pijete ovako jednostavan čaj, vrlo je važno da koristite najkvalitetnije namirnice za njegovu pripremu.

9. Čaj od cimeta za suvo grlo
Kad god vas muči suvo grlo, pokušajte da olakšate neprijatnost pijenjem ovog čaja protiv suvog grla koji se pravi od cimeta i drugih sastojaka koji olakšavaju simptome suvog grla. Ova mešavina sadrži mleko, cimet i med, kao i đumbir koji ne samo da pomaže u ublažavanju bolova u grlu, već uništava i uzroke. Mleko koje se koristi ne bi trebalo da bude kravlje, već po izboru koristite bademovo, pirinčano ili kokosovo mleko kako ne biste opterećivali organizmom mlekom onda kada biste trebali da se izborite sa prehladom. Takođe ćete imati i dodatnih koristi iz nutrijenata iz ovih vrsta mleka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply