[icegram campaigns=”14014″]

Iako je bokvica kao lek izuzetna mnogi je i danas smatraju običnim korovom.Poznavaoci naše narodne medicine znaju pre svega da su bokvica i med veoma dobra kombinacija za jači imunitet i želudac…

Nekada davno decu su učili kada da stave list bokvice na posekotinu, kako bi ona što pre zacelila. Ali, njena lekovita dejstva su mnogo veća, a i danas su svima mnogo bolje poznata. U principu, najčešće se koristi kombinacija bokvica i med za lečenje različitih tegoba.

Bokvica, koja se koristi kao lekovita biljka, niskorastuća je biljka koju možete naći skoro svuda. Neki bokvicu smatraju korovom, a ona je zapravo jedna od najlekovitijih biljki na planeti.

Kroz ljudsku istoriju, bokvica je korišćena i kao hrana i kao lek u mnogim različitim kulturama širom sveta. Američki starosedeoci su je koristili za zaceljenje rana, lečenje groznice i za izvlačenje otrova od uboda insekata i ujeda, uključujući i ujede zmija.

Najrasprostranjenije su dve vrste bokvice: širokolisna ili ženska bokvica (Plantago major) i uskolisna ili muška bokvica (Plantago lanceolata). Za lečenje možete koristiti obe, u zavisnosti od podneblja na kome se nalazite), ali većina travara prednost daje širokolisnoj bokvici sa većim, mekšim i jestivim listovima.

zenska bokvica

Ženska bokvica

Najnovijim naučnim studijama je utvrđeno da bokvica i med pozitivno deluju na krv i sistem krvotoka, kao i na bubrege i jetru.Zbog svega ovoga iako zanemarena bokvica kao lek će se sve više koristiti u budućnosti.

muska bokvica

Lekovita svojstva bokvice

Bokvica ima višestruka antimikrobna svojstva, a pored toga deluje antiupalno i analgetski. Ne samo da umiruje ubode insekata i površinske rane, već sprečava infekcije i ubrzava zaceljenje. Aktivni biohemijski sastojak aukubin je uglavnom zaslužan za antimikrobno delovanje biljke. Druga supstanca u biljki , alantoin, pospešuje regenaraciju kožnog tkiva.U našoj narodnoj medicini bokvica i med za želudac su efikasan lek a sve zahvaljujući ovom sastojku koji pospešuje regeneraciju sluzokože želuca a uz med ova svojstva su mnogo jača.

Bokvica kao lek ima i adstrigentno dejstvo pa tako i efekat čišćenja organizma. Pospešuje isušivanje izlučevina u respiratornom traktu i sistemu za varenje pa je zato korisna za lečenje prehlade i dijareje. Adstrigentna funkcija je ublažena blagotvornim delovanjem biljnog lepka pa je zato ova lekovita biljka mnogo blaža od uobičajenih adstringenata.

Jestivo lišće širokoliste (ženske) bokvice bogato je kalcijumom i drugim mineralima i vitaminima, uključujući i vitamin K. Ovaj vitamin pomaže da se zaustavi krvarenje iz posekotina i rana. Mlado lišće može da se jede sveže u salati, dok starije mora da se kuva.

Bokvica i med lekovitost

Obično se bokvica i med koriste za jačanje imuniteta a lekovitost ove kombinacije se ogleda u činjenici da je to jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje kašlja i bronhitisa, mada se često ova kombinacija preporučuje i za lečenje čira na želucu i gastritisa, ali i za otklanjanje mnogih drugih tegoba, a primarno za jačanje imuniteta.

Razlog što ova kombinacija ima naročitu lekovitost jeste sastav svake komponente ponaosob. Naime, bokvica u sebi sadrži najpre vitamin C, ali i vitamin A, kao i mnoge druge korisne sastojke. Što se meda tiče, njegovo protivupalno i antibakterijsko dejstvo je, verovatno svakome dobro poznato.

Recept

Sveže mlade listove bokvice dobro oprati. Samleti u mašini za meso i kroz gazu, cedilo ili krpu iscediti sok. Pola litra  soka od bokvice pomešati sa 1 kg meda pa ih prokuvati 10 minuta sa 1 kg šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno po jedna kašika.Ovo je jedan od recepata naše narodne medicine a bokvica i med se pripremaju i prema drugim receptima.Najlekovitiji je kada se izmešaju samo sok od bokvice i med ali ga treba držati u frižideru i odmah početi sa upotrebom.Dobro je pripemiti manju količinu od 250 ml soka bokvice i 500 gr meda.

Bokvica i med za želudac, čir, gastritis

Uzevši u obzir da se smatra da oboljenja želuca najčešće nastaju zbog prisustva različitih bakterija, a prvenstveno Helicobacter Pilori, a bokvica i med su poznati kao idealno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, pa samim tim se bore i protiv bakterisjkih, te virusnih infekcija, ne čudi zbog čega se preporučuje da se koristi upravo bokvica i med za želudac, čir i gastritis.

Sirup od bokvice protiv kašlja

Jedan od, sasvim sigurno najpoznatijih sirupa, koji valja koristiti jeste i sirup od bokvice protiv kašlja.
Osim što možete da ga kupite gotovog i to u bilo kojoj apoteci ili čak u prodavnici zdrave hrane, imate mogućnost i da ga sami pripremite.

Smatra se da sirup od bokvice protiv kašlja pomaže ne samo smirivanju kašlja, već i da ima uticaja na lakše izbacivanje šlajma. Uz to, postoje indicije da bokvica ima uticaja i na obnavljanje sluznice koja je nadražena kašljem, tako da se može koristiti kod gotovo svake vrste kašlja, a uz prethodnu preporuku lekara.

Sirup od bokvice recept

Ako vas zanima sirup od bokvice, recept za njegovu pripremu je prilično jednostavan, a biće vam potrebni listovi ove biljke i med.

Najpre operite sveže listove bokvice, pa ih blago osušite i stavite u sokovnik. U principu, za domaći sirup od bokvice treba koristiti sok koji se dobija ceđenjem, to jest mlevenjem mladih listova ove biljke.

Što se tiče mere, obično se preporučuje da koristite jednu meru soka koji ste dobili ceđenjem svežih listova ove biljke i dvostruku meru medu. Tako, na primer ako dobijete 250 mililitara soka od bokvice, trebalo bi da ga pomešate sa pola kilograma domaćeg meda.

Ovako pripremljenu smesu treba da ostavite par dana da odstoji, naravno u staklenoj zatvorenoj posudi. Neophodno je i da svakoga dana promešate bokvicu i med, kako bi se ova dva sasjtoka što bolje sjedinila.

Kao što možete da primetite, sirup od bokvice recept zapravo uopšte nije komplikovano napraviti, a opšta je preporuka da ga konzumirate tri puta u toku dana i to u količini od po jedne supene kašike. Valjalo bi i da ga pijete neposredno pre obroka.

Sirup od bokvice u trudnoći

Iako ne postoji nikakvo ograničenje da se koristi sirup od bokvice u trudnoći, uvek je bolje da se trudnica prethodno posavetuje sa lekarom, kako bi bila sasvim sigurna da njegovo korišćenje neće naškoditi ni njoj ni njenoj bebi.

Kako se sakuplja bokvica

Uprkos lekovitim i hranljivim vrednostima, bokvica ima status korova, a u mnogim područjima je invazivna vrsta.  Ako naiđete na bokvicu koja buja na nekoj pustopoljini, bolje je da je uberete tu nego da je presadite u svoje dvorište. Vodite računa da je mesto na kome raste čisto i da nije hemijski tretirano.

Najvažnije od svega je da morate biti u stanju da prepoznate pravu biljku. Biljka nema nikakve stabljike iznad zemlje. Sve što bi trebalo da vidite je bokor lišća koje izlazi iz istog mesta. Karakteristične stabljike cveta pomažu da se bokvica prepozna među ostalim biljkama koje formiraju rozetu ali one se nalaze uvek na biljki. Ako niste sigurni, potražite pomoć nekog upućenog.

Za biljne preparate se uglavnom koriste listovi bokvice pa je zato najbolje da uberete samo njih, umesto da čupate celu biljku. Birajte zdrave listove bokvice bez mrlja i to one malo starije, sem ako ne planirate da ih koristite za salatu. Stariji listovi imaju veći koncentraciju moćnih fitohemijskih spojeva.

Kao se bokvica koristi za lečenje

Bokvica se koristi za lečenje svakodnevnih problema – od ujeda insekata i kožnih osipa pa do problema sa bubrezima i gastrointestinalnih zapaljenskih bolesti. Pogledajmo kako može da se koristi bokvica kao lek:

Opekotine – Bokvicu odmah stavite na opekotinu, a preko listova stavite zavoj. Posle tog nanesite melem od bokvice.

Posekotine i otvorene rane – Zaustavite krvarenje iz svežih posekotina tako što ćete naneti izgnječene listove bokvice. Isperite čajem od bokvice ili razređenom tinkturom (1 kašika tinkture na čašu vode) da biste sprečili infekciju i ubrzali zarastanje.

Čirevi i akne – Kapnite jednu kap tinkture bokvice ili nanesite melem.

Protiv čira u ustima – Promuljajte 2-3 kašike  čaja od bokvice po ustima 3-4 puta dnevno. Možete koristiti i 1 kašiku tinkture razređenu čašom vode.

Protiv grlobolje/infekcije grla – Ispirajte grlo čajem od bokvice ili razređenom tinkturom. Stavite 5 do 10 kapi tinkture pod jezik i lagano gutajte.

Perut i drugi problemi sa skalpom – Nanesite na skalp čaj od bokvice ili ulje i isperite nakon jednog sata.

Protiv otrovnog bršljana/ruja/hrasta – Odmah nanesite bikvicu, a potom površinu isperite čajem od bokvice. Previjajte talog bokvice (više u nastavku teksta) dok ne prestane osećaj pečenja.

Protiv opekotina od sunca – Nanesite sveže listove bokvice ili talog bokvice, po želji. Isperite površinu čajem, a potom namažite melem.

Za poboljšanje funkcija jetre i bubrega – Svakodnevno pijte 1 do 2 čaše čaja od bokvice.

Za ublažavanje simptoma gastrointestinalne upale – Stavljajte tinkturu ispod jezika ili pijte čaj.

Protiv prehlade, gripa i respiratornih infekcija – Stavljajte tinkturu ispod jezika ili pijte sveže skuvani topli čaj sa medom.

Kako da napravite obloge od bokvice

Ovo je najbrži i provereno najefikasniji način upotrebe bokvice. Dobro zapamtite gde je možete naći u bašti ili dvorištu u slučaju nužde. U sliučaju ujeda insekta, ili kontakta sa otrovnim bršljanom, uzmite par listova, izgnječite ih između dlanova, ili kamenom, i nanesite direktno na kožu. Ako koristite za sebe, sažvaćite listove i stavite kao oblogu.

Biljni lepak iz izgnječenih listova trenutno će ublažiti bol, a antiinflamatorni sastojci će smanjiti otok i crvenilo. Obloga će izvući i otrov iz žaoke pa zato najbolje deluje ako se odmah primeni.

Kako da napravite čaj od bokvice

Potrebno vam je:

 • Svež list bokvice – 1 šolja
 • Voda – 2 šolje
 • Vatrostalna činija sa odgovarajućim poklopcem
 1. Dobro operite listovebokvice  i stavite ih u činiju sa poklopcem
 2. Prokuvajte vodu i sipajte preko lišća u činiji, stavite poklopac i ostavite tako dok posuda ne bude hladna na dodir.
 3. Procedite čaj i čuvajte ga u frižideru najduže dve nedelje.

Pijte 1 do 2 šolje čaja od bokvice dnevno da biste kontrolisali dijareju i da biste ublažili simptome prehlade i gripa. Možete piti čist čaj od bokvice ili sa medom, zbog ukusa.Bokvica i med udružuju svoja lekovita svojstva i u čaju. Čaj od bokvice sa medom može da olakša stanje osobama sa čirom na želucu, sindromom nervoznih creva ili nekim zapaljenskim oboljenjem gastrointestinalnog trakta. Čaj bokvice se može koristiti i kao tonik.

Čaj od bokvice možete koristiti i za ispiranje rana, čireva i kože oštećene opekotinama od sunca, osipa, ekcema itd.

Saznajte više>>>  Bokvica: Ženska za rane muška za pluća

Kako da napravite tinkturu od bokvice

Potrebno vam je:

 • Lišće bokvice koje je oprano i zasušeno – 1 šolja
 • 100% vodka ili rakija – ½ litra
 • Staklena tegla sa patent poklopcem

Priprema:

 1. Lišće bokvice stavite u teglu i nalijte alkoholom tako da je lišće potpuno prekriveno tečnošću, a tegla puna. Uzmite stakleni štapić da biste dobro promešali mešavinu.
 2. Stavite poklopac na teglu, a teglu na tamno mesto. Dobro protresite teglu na svakih par dana.
 3. Nakon 6 do 8 nedelja, procedite u čistu flašu i čuvajte na tamnom mestu.

Saveti:

Tinktura bokvice napravljena sa 70%-tnim alkoholom može da traje dve do tri godine ne gubeći svojstva.

To je veoma moćan lek prtoiv prehlade, respiratornih infekcija i oboljenja želuca. Stavite 10 kapi ispod jezika i držite 30 sekundi pre nego što progutate. Možete dodati 10 kapi tinkture u čašu vode i ispijati polako. Za spoljnu upotrebu, kapnite jednu kap na čir ili ranu.