idjirot

[icegram campaigns=”14014″]

Veliki broj ljudi kod nas se susreće sa problemom tegoba u stomaku. Još od davnina, spoznala se moć prirodnih čajeva uz pomoću kojih dolazi do smirenja u predelu stomaka. Čaj koji će Vam sigurno pomoći u otklanjanju ovih tegoba jeste čaj od iđirota!

Iđirot je biljka koja veoma aromatična, te se može koristiti i u kuhinji – u Aziji je veoma popularno jesti pitu sa jabukama i iđirotom, kao i razne poslastice sa ovim začinom. Iđirot se može koristiti u vidu čaja, ali i opuštajućih kupki, što je posebno blagotvorno kod osoba sa obolelim zglobovima i tetivama.

Biljka iđirot

Iđirot je kod nas poznatiji i kao “temišvarka” jer u našim krajevima uspeva u banatu a ima ga i u susednoj Rumuniji. O njegovom blagotvornom dejstvu se zna još od davnina – drevna kineska medicina je iđirot uvrstila u 15 najlekovitijih biljaka! Kada se govori o staništu, bitno je napomenuti da je iđirot močvarska biljka, te da se nalazi isključivo u vlažnim i kišovitim predelima. Samonikla je biljka, a stabljika raste nekada i do 1 metra visine.

koren idjirota

Čaj od iđirota se koristi u lečenju:

  • gastritisa
  • gorušice
  • nadimanja u stomaku
  • nelagodnosti u trbuhu
  • reumatoidnog artritisa
  • ekscesivnog znojenja

Iđirot se koristi i za stimulisanje apetita – zbog toga se i konzumira ujutru na prazan stomak kako bi doručak i ručak posledično bili obilniji. Takođe, značajno je napomenuti da iđirot ima sposobnost regulisanja holesterola u krvi te je protektivan za kardiovaskularni sistem.

Kontraindikovan je kod trudnica i dojilja, remeti hormonski balans i smanjuje kvalitet mleka.

Takođe, oprez moraju imati i osobe sa slabijim srčanim radom, zato što iđirot može da utiče na variranje krvnog pritiska.

 idjirot caj

Iđirot kao lek

Iđirot je zdrava biljka zbog svih supstanci kojima obiluje: gliokozidi, eterična ulja, smola. Kod lečenja stomačnih tegoba, najveći doprinos daje smola i obilje holina kojima se peristaltika creva smiruje, stomačni nervi stabilizuju a cirkulacija uspostavlja na maksimalnom nivou. Ukoliko osoba pati od problema sa nervima, osim klasičnih, standardizovanih lekova, može koristiti i iđirot u koncetrisanom obliku – i do 5 puta jačem u odnosu na čaj koji je veoma blag. Ipak, za oralnu upotrebu, za ispiranje usta i za lečenje stomačnih tegoba, čaj od iđirota je znatno prihvatljivije rešenje. U poslednje vreme, dosta se govori o iđirotu kao leku u tretmanu astme. Pored astme, prirodnjaci ukazuju na značaj iđirota u lečenju velikog kašlja, kao i bronhitisa.

Ukoliko patite od reumatoidnog artritisa – iđirot je idealno rešenje za Vas. Koren iđirota otklanja sve simptome upale – crvenilo, bol i otok, te se preporučuje da se od njega pripremaju kupke. Izrendajte koren iđirota a onda ga ubacite u kadu zajedno sa nanom i seckanim limunom. koža će upiti sve lekovite sastojke a simptomi se umiriti već nakon 10 do 15 minuta.

Iđirot čaj

Čaj se može pripremati samo od iđirota, što je dobro rešenje jer iđirot ima izuzetno prijatan miris i ukus, ali i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem – gorčicom, gorkom detelinom, ali i sa limetom i korom od pomorandže. Čaj od iđirota i nane je posebno dobar kod problema sa živcima i za umirenje, kao za lakši san.

Čaj od iđirota priprema

Čaj od iđirota se priprema na različite načine, u odnosu na zdravstveni problem koji se leči.

Ukoliko iđirot koristite za lečenje čira na želucu, onda čaj pripremite od korena iđirota, nane i kamilice. Koren iđirota je potrebno prvo osušiti, a potom izmešati sa ostalim sušenim biljkama. Ubacite 2 velike supene kašike u ključalu vodu, ostavite na par minuta, a zatim sklonite sa ringle, procedite i konzumirajte. Ovaj čaj se konzumira na prazan stomak, kako bi smanjio efekat punoće u stomaku nakon doručka i ručka.

Ukoliko patite od nesanice i nervoze, čaj pripremite tako što osušeni iđirot pomešate sa moračom i nanom. Čaj se konzumira pred spavanje, kako bi lakše utonuli u san, a izbegava se konzumiranje ujutru, zato što smanjuje koncentraciju pri obavljanju dnevnih aktivnosti.

Čaj od iđirota je dobar i za studente zato što povećava koncentraciju, ali  i uspavljuje, te se preporučuje da se konzumira nakon završenog učenja, pre odlaska na spavanje.

Čaj od iđirota za želudac i gastritis

Iđirot ima sličan mehanizam dejstva kao i brojni lekovi koji se koriste za umerenje želuca. Lekovi kao što su ranisan, deluju slično kao iđirot te se obva biljka može koristiti kako bi umirila stomačne tegobe i nadimanje posel obroka, ali i ukoliko postoji čir na želucu, kao i bilo koji drugi patološki proces u stomaku.

Čaj se priprema malo drugačije kada se koristi protiv nadimanja i tegoba – u 1 čašu hladne vode stavite jednu kašiku osušenog korena iđirota da prenoći, a potom ostaviti da prenoći. Sutradan, čaj koji je odstojao zagrejte, pa procedite i na kraju konzumirajte. Čaj od iđirota se konzumria u veoma maloj količini – jedna mala šoljica je doza koja se savetuje u lečenju tegoba. Ukoliko preterate sa dozom, može doći do neželjenih efekata u vidu osećaja muke, gađenja, povraćanja, a i stomačne tegobe mogu da se pojačaju.

Čaj od iđirota protiv pušenja

Iđirot se pokazao kao odlično sredstvo u odvikavanju od pušenja! Brojna istraćivanaj su dokazala da se borba protiv pušenaj najbolje uspostavlja ako se strastveni pušač dovede u stanje kada neće ni želeti da zapali cigaretu. Mnogi strastveni pušači su popunajvali upitnike, i došlo se do zaključka da je najveći razlog konuzmiranja velikog broja cigareta stres. Iđirot deluje na centralni nervni sistem tako što smanjuje stres i izlaganje stresu, te posledično dovodi i do smanjenog konzumiranja cigareta.

Ukoliko želite da smanjite broj cigareta, onda je za Vas idealno rešenje čaj od iđirota. Ukoliko je, pak, Vaš cilj da potpuno prestanete da pušite, onda je za Vas najbolje da žvaćete koren od iđirota. Čaj pripremite od čistog iđirota tako što se ubaci jedna velika kašika korena iđiota u ključalu vodu, a potom ohladi i procedi.

Koren za žvakanje se koristi tako što se koren isecka u listiće a potom žvaće onoliko minuta koliko bi trajalo pušenje jedne cigarete – od 10 d0 15 minuta. Nakon žvakanja, obavezno ispljunite koren iđirota, a ukoliko poštujete princip žvakanja, koren možete konzumriati neograničeno.