[icegram campaigns=”14014″]

Koliko ste puta osetili neprijatan miris iz usta druge osobe dok razgovarate sa njom. Nadamo se da niste imali dečka sa kojim je bilo neugodno ljubiti se jer bi to priznajemo baš bio problem. Pogotovu jer je mnogima glupo ili ih je čak sramota da drugoj osobi kažu “operi zube”. Pogotovu jer nikada ne znate šta je to što prouzrukuje loš zadah, možda nije (ne)higijena te osobe u pitanju već možda ima problem sa sinusima ili želudcem.

Šta sve može biti uzrok neprijatnog zadaha iz usta

Još od malena su nas učili da je bitno prati zube, kako uveče tako i ujutru. Pored toga što je održavanje čistoće zuba bitno da se isti ne bi kvarili, isto tako je dobro i za zadah. Nekada nije dovoljno samo pranje zuba jer je zubni plak (mešavina hrane, pića koji ostaju između zuba) glavni problem koji izaziva neprijatan zadah. Ovaj problem možete rešiti korišćenjem konca za zube ili sve više popularnim vodama za ispiranje zuba. Takođe, zadah iz usta može izazvati i dehidracija organizma zbog čega je bitno unositi dosta vode i malo pripaziti na ishranu. Začinjena i hrana koja je jakog ukusa (poput luka) može izazvati baš gadan zadah. Neprijatan zadah iz usta pogotovu zna da se pojavi ujutru, a vi ako baš ne volite tako rano da perete zube, probajte da isperete usta sa mešavinom vode i jabukovog sirćeta.

uzrok neprijatnog zadaha iz usta

Neprijatan zadah iz usta zbog želuca

Da različita oboljenja mogu izazvati loš zadah je dokaz oboljenje želuca. Naime ukoliko vas muči gastritis ili imate čir na želucu, to isto može biti uzrok neprijatnog zadaha iz usta. Usled ovih oboljenja dolazi do preteranog lučenja želudačne kiseline zbog čega dolazi i do reakcija u usnoj duplji. Hrana se duže zadržava u želucu, mnogi njeni sokovi se ne svare u potpunosti i kao posledica stvaraju neprijatan zadah iz usta. S obzirom da ovde ne postoji jednostavan prirodni lek, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom kako bi se uklanjanjem problema sa želucem rešili i neprijatnog zadaha iz usta.

Zadah iz usta zbog sinusa

Hronična upala sinusa takođe može da izazove neprijatan zadah iz usta. Naime, kada vam je zapušen nos, ostaje vam da dišete na usta. Tako dolazi do sušenja usne duplje koja usled smanjene količine pljuvačke počinje da emituje neprijatan zadah. Takođe, bilo kakva jača prehlada ili zapaljenje sinusa usled kojeg se stvaraju bakterije u nosu i ustima mogu da izazovu loš zadah. Da biste rešili ovaj problem bitno je da problemu pristupite sa prave strane i prvo se zbog začepljenih sinusa obratite lekaru.Lečenjem sinusa rešićete se i lošeg zadaha iz usta.

Zadah iz usta kod dece mogući uzroci

Ukoliko se vašem mališanu oseća iz usta nemojte da brinete, postoji niz uzroka zašto je to tako. Pored nehigijene zuba (verujemo da ga često mrzi da opere zubiće), za mlađu decu problem može i da bude cucla na kojoj se skuplja dosta bakterija ili neki strani objekat koje vaše dete voli često da žvaće. Da biste bili sigurni da zadah izazivaju samo spoljni faktori (da ne postoji zdravstveni problem) odvedite dete kod zubara kako biste bili sigurni da zadah ne izaziva neki karijes možda. Takođe, preporučuje se da deci dajete dosta jabuka ili kašice od ovog voća za koje je dokazano da samo po sebi neutrališe loš zadah iz usta.

Kako ukoniti neprijatan zadah iz usta prirodnim sredstvima

Pored toga što se preporučuje da tokom pranja zuba zbog neprijatnog zadaha četkicom pređete i preko jezika, dosta mogu da vam pomognu i prirodna sredstva.

Pa tako, čak i kada je loš zadah prouzrokovan teškom hranom poput belog luka, žvakanje peršuna ili korena celera može da vas lošeg zadaha oslobodi za čas.

U borbi protiv lošeg zadaha prednjače i mnoge vrste semenki poput divlje mirođije, anisa i karanfilića. Divlja mirođija deluje tako da luči više pljuvačke pomoću koje bakterije iz usta lakše nestaju. Takođe, pored zadaha prirodno sredstvo koje ujedno pomaže i kod zubobolje je semenka karanfilića koja deluje kao oralni antiseptik i prijatnog je mirisa.

Kada je reč o ulju, najefikasnijim se smatra ulje čajevca za koje se kaže da 100% otklanja loš zadah. Potrebno je da na četkicu stavite par kapi ovog ulja i istrljate zube a isto tako možete i umočiti konac za zube u isto. Limunada je jedno od prirodnih sredstava koje je svuda dostupno. Ako imate neki važan sastanak u kafiću a brinete zbog zadaha, naručite limunadu ali bez šećera, i uživajte u prijatnoj večeri.

Pomenuli smo da je jabukovo sirće isto tako veoma delotvoran prirodni lek kada je zadah u pitanju. Preporučuje se da ujutru isperete usta vodom u koju ste stavili kašiku ili dve sirćeta. Isti efekat ima i slana voda, razmutite malo soli u čaši vode i isperite usta ovim prirodnim sredstvom za uklanjanje zadaha iz usta.

Čaj od nane je takođe dobar prirodni lek protiv zadaha.Svako u kući ima čaj od nane, samo što će vam u ovom slučaju biti potrebni listovi ovog čaja. Potrebno je jednu kašiku suvih listova nane preliti sa pola litre vrele vode i ostaviti da stoji jedan sat. Slobodno možete ceo dan da ispirate usta ovom tečnošću.

Problem sa lošim zadahom ne zaobilazi ni pušače kojima se preporučuju žvakanje nekoliko plodova kupine i 5-6 semenki bagrema. Oni koji su probali tvrde da ih ovo prirodno sredstvo oslobađa lošeg zadaha.
Takođe, jogurt i zeleni čaj su odlični saveznici ako želite da se rešite neprijatnog zadaha. Jogurt utiče i na zdravlje desni dok u zelenom čaju postoje flavonoidi koji utiču na mirise unutar usne duplje.

Zašto ne biste bili sami svoj majstor i napravili vodu koju možete nositi svuda sa sobom i koja će vas osloboditi neprijatnog zadaha? Potreban vam je đumbir (koji je isto tako odličan za stomak) malo limuna i topla voda. Kombinacija ova tri sastojka je odlična za ispiranje usta i može vam biti svuda dostupna.

Soda bikarbona se pokazala kao jedno od prirodnih sredstava koje je odlično za sve, od maski za lice pa do čišćenja kupatila. Naravno, odlična je i kao prirodni lek za uklanjanje lošeg zadaha, dovoljno je da malu količinu sipate na četkicu (možete i preko paste za zube), to će biti dovoljno za sprečavanje lošeg daha.

Citrusno voće takođe je jedan od odličnih prirodnih sredstava koje su dobra za dah. Pomorandže, grejpfrut osvežavaju suvoću usta koje mogu biti uzrok zadaha. Zbog njihove kiselosti, dolazi do većeg lučenja pljuvačke i na taj način se eliminiše zadah iz usta.