[icegram campaigns=”14014″]

Čaj od kantariona, kako kod nas tako i u svetu, najpopularniji je zbog svog dejstva protiv depresije. Ovaj odličan lek za stres i anksioznost nakon samo jedne šolje poboljšava vaše raspoloženje zbog čega bi bilo dobro da ovaj čaj uvek imate u kući. Otklonite mentalni pritisak koji može da izazove mnoge bolesti pomoću ovog čaja.

Biljka kantarion može da poraste i do metar u visinu a cvetovi su mu žute boje na kojima se nalaze tačkice bogate eteričnim uljem. Kao lek čaj od kantariona se pokazao odličan za rešavanje bolesti želuca, kandide kao i za negu lica.

Lekovitost kantariona

Kantarionova lekovita dejstva su vekovima veoma poznata. Pa tako, pored toga što je kao biljka odličan za grčeve u stomaku i za depresiju, odličan je i za lečenje bolesti bubrega kao i učestalog nekontrolisanog mokrenja. Od biljke kantarion se takođe prave mnoga ulja zbog čega se može govoriti i o njegovim lekovitim dejstvima kada je i kozmetika u pitanju. Ova biljka koja se drugačije zove gospin cvet, leči i želudac, reguliše proliv i isto tako deluje protiv parazita u crevima. Jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju i antibakterijsku moć a takođe se ova biljka koristi kao lek za mnoge posekotine i otoke.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona lekovito dejstvo

Najveće lekovito dejstvo ovog čaja od kantariona je to što leči od depresije. Međutim da biste osetili ovo lekovito dejstvo potrebno je da kantarion čaj  pijete dva puta dnevno u kontinuitetu, dakle nekoliko dana a ako vam prija, možete ga piti i nekoliko nedelja. Osim depresije, čaj od kantariona leči i nervnu napetost i takođe lekovito utiče na jačanje imuniteta. Čaj od kantariona će vas preventivno zaštititi od virusa a time istovremeno i ojačati vaš imunitet. Takođe, njegovo lekovito dejstvo je posebno značajno u lečenju kašlja pa čak i bronhitisa. Redovnim ispijanjem ovog čaja rešićete se gušenja i mnogih bolesti pluća koji vam otežavaju funkcionisanje. Ono što je bitno naglasiti je to da postoji preporučena doza ovog čaja. Ne smete unositi više od pola litre dnevno, što znači da je unos ograničen na dve šolje čaja.

Kada govorimo o lekovitosti ovog čaja bitno je pomenuti da on isto reguliše menstrualni ciklus kod žena a takođe je odličan da se konzumira i u periodu menopauze. Dve šolje ovog čaja dnevno u mnogome će izbalansirati hormone kod žena.

Čaj od kantariona za želudac

Ukoliko vas muči kiselina ili osećate bol u želucu, šolja čaja od kantariona neka vam posluži kao prva pomoć u ublažavanju bolova. Ovaj čaj je poželjno da se pije i kada imate čir na želucu zbog njegovih antivirusnih i antibakterijskih dejstava.

Čaj za želudac je lako napraviti, biće vam potrebno nekoliko cvetova kantariona koje ćete preliti sa šoljom ključale vode.Kantarion čaj nije prijatnog ukusa i preporučuje se da se konzumira 3 puta dnevno kako bi se rešili bolova u želucu.

Protiv kandide

Čaj od kantariona kao i ulje, pokazali su se jako efikasnim kada je u pitanju lečenje od kandide. Kandida je bakterija koju ima svako i koja živi u debelom crevu. Može da izazove probleme tek kada se njeno prisustvo usled spoljnih faktora pojača.

Za lečenje kandide, potrebno je da jednu kašiku kantariona zalijete sa 200 ml vruće vode. Kad se ohladi, procedite čaj i pijte po 3 šolje dnevno.

Ulje od kantariona meša se sa uljem od lavande, uzima se četvrtina šolje od oba ulja. Ovom smesom treba da mažete vaginu svako veče. Takođe, možete ovo ulje staviti na tampon i preko noći ga držati unutar vagine.

Čaj od kantariona za depresiju

Čaj od kantariona može da “otera” osećaje poput bezvoljnosti, tuge i slično. ali najpoznatiji je po tome što je pre svega lek za depresiju zbog čega se često prepisuje kao terapija. Sve što je potrebno je da ga pijete ujutru i uveče i da istrajete u tome bar mesec dana. Oni koji su redovno pili čaj od kantariona tvrde da je depresija prosto nestala, iako su i dalje imali brige koju su depresiju izazvali. Počeli su drugačije da gledaju na probleme koje su ih okruživali. Iako leči depresiju koji je psihički problem, bitno je naglasiti da čaj od kantariona nije svemoguć. Pa tako on ne može izlečiti druge psihološke probleme poput demencije, šizofrenije i slično.

Ukoliko već pijete antidepresive nije poželjno da u isto vreme pijete i čaj od kantariona. Čaj od ove biljke može pojačati dejstvo vaših lekova što na kraju može da izazove teške posledice.

Kantarion čaj za lice

Kada govorimo o negovanju lica, od kantariona vam mogu biti podjednako korisni i čaj i ulje od kantariona i to na sledeći način.

Ulje od kantariona odlično je da se maže pred spavanje, on deluje protivupalno i čak je dobar za reguisanje ožiljaka na licu koje se javljanju posle istiskivanja bubuljica ili od akni. Ovo ulje eliminiše štetne mikroorganizme koji se nalaze na koži lica.

Takođe, bitno je naglasiti da za najbolje efekte (čisto lice bez bubuljica) lice čistite ovim uljem jednom do tri puta dnevno. Kad ga u tankom sloju nanesete na lice, izbegavajte izlaganje suncu, jer u dodiru sa suncem vam se mogu pojaviti fleke na koži lica. Ovo ulje nije samo dobro za lice, možete ga nanositi na celo telo. Odlično je za uklanjanje ekcema, herpesa i raznih gnojnih bubuljica. Mazanje lica ovim uljem će u mnogome smanjiti upalne procese.
S druge strane, čaj od kantariona je dobar kao umirujuće sredstvo za lice, možete se uveče umiti čajem.

Ako ste u srednjim godinama i muči vas pojava prvih bora, najviše će vam pomoći ulje od kantariona. Nanošenje ovog ulja za ublažavanje bora je poseban ritual, nakon što očistite lice prvo treba u tankom sloju da nanesete kremu Pantenol. Nakon što ste ostavili da malo upije, nanesite kantarionovo ulje. Takođe, možete ovo ulje naneti smo na predeo oko očiju, ne morate na celo lice.

Sprečava rak

Rezultati istraživanja sprovedenih na Nacionalnom institutu za rak u Americi pokazali su da kantarion pomaže u lečenju kancera. Istraživanja su rađena na laboratorijskim miševima u koje je ubrizgan virus leukemije. Nakon samo jedne doze kantariona, miševi su bili u stanju da se bore protiv infekcije.

Upotreba u trudnoći

Kada je reč o trudnoći, ne postoji puno informacija o tome da li je u tom period bezbedno ispijanje kantarionovog čaja. Veruje se da čaj od kantariona može da izazove problem kod beba koje još sisaju, često može da se javi vrtoglavica. Prema tome, radi svoje i bebine bezbednosti predlaže se da se kantarion čaj tokom trudnoće i perioda dojenja izbegava.

Ulje od kantariona odlično je rešenje za strije koje se najviše javljaju u trudnoći. Ipak, zbog potencijalne opasnosti, preporučuje se da se ovo ulje primeni tek nakon završetka trudnoće.