Aroniju su prvi put koristili Indijanci, tek kasnije se za ovu biljku čulo u Severnoj Americi odakle je i doneta u Evropu. U obliku čaja, aronija je prvo počela da se koristi na engleskim dvorovima gde je tada ovaj čaj važio za jedan od skupljih i kvalitetnijih kojei je samo elita pila. Od trenutka kada je počeo da se pije na dvorovima, čaj od aronije je postao popularan u celom svetu.

Čaj od aronije lekovitost i upotreba

Čaj od aronije se smatra veoma zdravim napitkom jer ima jako lekovito dejstvo na sve organe u organizmu. Pun je vitamina, vitamin A, vitamin C i E se nalaze u sastavu ovog čaja zbog čega je odličan za lečenje prehlada. Pored toga što je jako zdrav, čaj od aronije je i jako prijatnog ukusa. Ovaj napitak je dobar za čišćenje organizma od toksina, deluje preventivno na nastanak malignih promena, odličan je za imunitet i čak je dobar za poboljšanje cirkulacije. Njegova lekovitost se ogleda i u tome što ovaj čaj u mnogome čisti krv i zidove krvnih sudova i takođe oslobađa telo od teških metala.

On se često upotrebljava za stabilizovanje rada štitne žlezde a isto tako je odličan za ublažavanje simptoma dijareje. I za ovaj čaj se poput bobica aronije kaže da leči sve, samo treba biti uporan tokom ispijanja. Ovaj čaj dosta pomaže kada je rad bubrega u pitanju jer olakšava njihovo funkcionisanje a takođe je dobar i za ublažavanje simptoma migrene.

aronija caj

Čaj od aronije takođe usporava proces starenja i izuzetno je lekovit za tretiranje spoljašnjih rana. Njegovim konzumiranjem takođe štitite kožu od štetnih UV zračenja.

Čaj od lista aronije

Čaj od lista aronije kod nas je u široj upotrebi nego što je to slučaj sa čajem od bobica aronije. On je odličan za lečenje stomačnih problema i problema sa probavom jer deluje pozitivno na creva. Čaj od lista aronije sadrži poseban vitamin P (ovaj vitamin se samo u listu aronije nalazi). Ovaj čaj je odličan i za zaceljivanje rana, dovoljno je stavljati obloge od hladnog čaja.

Čaj od lista aronije pomaže kod povišenog holesterola kao i kod visokog krvnog pritiska. U sebi sadrži antocijan i fenolnu kiselinu koji ga zajedno čine odličnim antioksidansom. S obzirom na to da je dokazano da aronija snižava nivo glukoze u krvi, ovaj čaj je odličan i za dijabetičare.

Čaj od bobica aronije

Čaj od bobica aronije je bledo ljubičaste boje i veoma je jak antioksidans. Ovaj čaj malo više od čaja od lista aronije ima vitamina jer se pravi od samih bobica. Njegov recept za pripremanje je za nijansu komplikovaniji od spremanja čaja od lista aronije. Kod ovog čaja su vam potrebni: 500 ml vode, 250 grama bobica aronije i dve kesice nekog čaja (može i zeleni čaj, svejedno je). Nakon što ste zagrejali vodu na srednje jakoj vatri, dodajte prvo kesice čaja. Kuvajte ih oko četiri minuta. Uzmite bobice koje ste usitnili u blenderu i pomešajte sa vodom iz koje ste izvadili filter kesice čaja. Nakon što ga procedite, čaj od bobica aronije je spreman za posluženje.

Kako se priprema čaj od aronije, recept

Već smo pomenuli da čaj možete pripremati od bobica ili od listova. Ako rešite da spremate čaj od listova aronije, prvo je potrebno da listove dobro osušite na promaji. Nemojte brinuti da li je lišće prskano jer nikakve hemikalije se ne stavljaju na aroniju jer ona je toliko jaka da sama sebe štiti. Recept za spremanje čaja je veoma jednostavan. Nakon što ste osušili listove, kašiku usitnjenih listova prelijte šoljom vrele vode. Čaj poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Posle toga ga možete procediti i piti ga nezaslađenog ili već kako želite. Ovaj čaj možete piti čak tri puta dnevno, čak i kada imate neke tegobe, apsolutno je bezbedan.

Aronija čaj za mršavljenje

Čaj od aronije je idealna “namirnica” ako želite da smršate jer odlično topi masne naslage pogotovu u delu oko stomaka. Čaj od aronije je dozvoljeno da pijete tri puta dnevno a to će za mršavljenje biti i više nego dovoljno. Ispijanje ovog čaja utiče na mršavljenje tako što telu ne dozvoljava da skladišti masti dok vas od postojećih polako oslobađa. Upravo zbog toga, ovaj čaj se uz zeleni ubraja u najbolje čajeve koji podstiču mršavljenje.

Čaj od aronije za decu da ili ne

Deci je dozvoljeno da konzumiraju sok od aronije i to jednu rakijsku čašu dnevno. S obzirom da je čaj od aronije a pogotovu od listova aronije dosta blaži, smatra se da je bezbedan za decu, ali izbegavajte da ga dajete bebama, bar dok se ne konsultujete sa pedijatrom. Ovaj čaj je odličan da se pije u zimskom periodu kada detetu treba preventivno ojačati imunitet.

Kada je reč o deci, kako biste bili sigurni da će tokom zime biti zdrava, napravite im sirup od aronije, slatkog je ukusa zbog čega će ga piti kao sok i istovremeno unositi neophodne vitamine i minerale. Za sirup vam je potrebno 1 kilogram aronije i oko 600 grama šećera.Bobice prvo operite, maknite peteljke i dobro ih izgnječite. Prvo dodajte samo 200 grama šećera i ostavite tako da prenoći. sutradan procedite sok od voća i dodajte ostatak šećera u šerpu koju ste stavili na ringlu. Dok se zagreva mešajte sve dok se šećer lepo ne istopi, otprilike vam treba 5 minuta. Tako vruć sok odmah sipajte u boce i zatvorite.

Čaj od aronije u trudnoći

O konzumiranju čaja od aronije u trudnoći nema puno zvaničnih informacija a mišljenja su jako podeljena. Dok jedni stručnjaci tvrde da bi zbog njegovih lekovitih dejstava trebalo da ga pijete u trudnoći, drugi tvrde da ovaj čaj nije bezbedan za plod. U svakom slučaju, obratite se svom lekaru i najbolje poslušajte njegov savet kada je konzumiranje čaja od aronije u trudnoći u pitanju.

Aronija nije skupa, sok od aronije možete nabaviti po ceni od 800 din za 750ml. Obratite pažnju da li proizvođač ima sertifikat kada kupujete proizvode od ove čudesne biljke. Isto tako, nemojte nasedati na jeftinije varijante, cena koju smo naveli je standardna i ona može samo da skače, ukoliko naletite na jeftinu aroniju, nemojte je kupovati jer ne znate šta još u tom soku ima osim aronije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply