bokal-prirodni-caj

Od malih izdanaka u proleće se razvijaju štapičaste stabljike rastavića na čijim vrhovima sazrevaju spore. Sredinom leta, kada su spore sasvim zrele, razvijaju se tanki igličasti listići na čijim vrhovima se nalazi seme koje služi za dalje razmnožavanje…

Zelena grančica rastavića nekada se koristila za čišćenje posuđa od kalaja, jer sadrži velike količine silicijumne kiseline.
Zelene iglice rastavića sadrže medicinski aktivne supstancije: mnogo silicijumske kiseline, kalijeve soli i biljnih boja. Lekovito dejstvo rastavića najbolje dolazi do izražaja kada su u pitanju edemi (pojačano skupljanje tečnosti u mekom tkivu), zapalenje mokraćnih puteva, zastoj u radu bubrega, obolenja disajnih puteva, loše zarastanje rana, otekle noge. U narodnoj medicini mnogo se koristio za zaustavljanje krvarenja i pročišćavanje krvi.Međutim, iako se smatra da primena rastavića ne može da dovede do komplikacija, ipak je kod edema, ukoliko su posledica ograničenog rada srca, odnosno bubrega, potreban oprez, rastavič se u tom slučaju ne savetuje.

U lečenju se koristi osušeno bilje koje se može dobiti u biljnim apotekama.

Saveti za primenu rastavića

Rastavič za otekle noge: Posebno leti, mnoge žene se žale na otekle i otežale noge, a posebno stopala.U takvim slučajevima odlično dejstvo ima čaj od rastavića (vidi recepte). Pomaže kod edema koji su nastali kao posledica povreda ili dijabetesa.Čaj od rastavića se pije tri puta dnevno po jedna šolja. Pri tome treba obratiti pažnju da se pored čaja uzima što više i ostale tečnosti.

Podsticanje funkcije bubrega i bešike: Supstancije koje sadrži ova biljka imaju dejstvo na pojačano izmokravanje. Da bi se podstakao rad bubrega i bešike, dobro je pripremiti rastvor na bazi alkohola i piti ga dva do tri puta godišnje, u trajanju od po četiri nedelje, i to ujutro, u podne i uveče, uz jelo, po jednu čajnu kašičicu sa čašom tople vode.

Prevencija kamena u bubregu: Pristalice prirodnog lečenja tvrde da rastavič u voćnom sirćetu garantovano ima preventivno dejstvo u slučaju sklonosti ka kamencima u bubrezima. U pola litra ključale vode treba staviti dve vrhom pune kafene kašičice rastaviča, pokriti i ostaviti pet minuta da odstoji, zatim procediti i dodati dve kafene kašičice voćnog sirćeta. Ovu količinu podeliti na dve porcije i piti dva puta dnevno u trajanju od šest nedelja. Terapija se može ponoviti i tri puta godišnje.

Rastavič za zapaljenje bešike: Vrlo lekovite kupke sa rastavičem su odavno poznate. Pripremljeni rastvor rastavića treba staviti u kadu sa toplom vodom (36 do 38°C) a zatim sedeti u kadi 10 do 15 minuta. Ovo ponavljati svakodnevno, sve do prestanka smetnji.

Rastavič za čir na želucu: Nova ispitivanja su pokazala da se visoka sadržina silicijumne kiseline u rastaviču vrlo pozitivno odražava na terapiju čak i onih čireva na želucu koji prave uporne i dugotrajne smetnje. Čaj od rastavića koji se pije preko dana treba pripremiti ujutro.

Bolesti disajnm puteva. Kod kašlja i bronhitisa trebalo bi svakodnevno piti dve do tri šolje čaja od rastavića. Po želji se može zasladiti medom.

Zapaljenjski procesi na koži: U ovakvim slučajevima vrlo je korisno obolelo mesto prati pripremljenim rastvorom rastavića. U četvrt litre ključale vode treba staviti tri supene kašike rastavića, poklopiti, ostaviti da stoji 30 minuta, a zatim procediti. U rastvoru natopiti parče gaze, malo ocediti, pa obolelo mesto pažljivo istrljati gazom. Ostaviti da se osuši na vazduhu. Ponavljati dva do tri puta dnevno.

Čaj od rastavica

Dve pune kafene kašičice sušenog rastavića preliti šoljom ključale vode, pokriti i ostaviti 10 do 15 minuta, zatim procediti.

Alkoholni rastvor (tinktura)
Deset supenih kašika sušenog rastaviča staviti u pola litre 20%-nog alkohola (iz apoteke), ostaviti da stoji 8 minuta, uz svakodnevno protresanje. Procediti kroz gazu, dobro ispresovati talog, da se istisne što više lekovitih supstancija.

Kupka od rastavića
100 g suvog rastavića staviti u veću posudu i preliti sa dva litra tople vode. Ostaviti sat vremena da odstoji, zatim kratko prokuvati, smanjiti temperaturu i ostaviti daljih 15 minuta na to-plom mestu bez ključanja. Procediti i sipati u kadu.

Čaj od rastavića za želudac

Priprema se uvek ujutro. 8 vrhom punih kašičica suvog rastaviča preliti sa tri četvrt litra vode, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta, zatim procediti i piti preko dana po mogućstvu u jednakim vremenskim razmacima (npr. svakih pola sata) po jednu supenu kašiku, tako da se do večerj potroši celokupna količina.

Čaj od rastavića protiv kašlja
Dve vrhom pune čajne kašičice preliti sa četvrt litre ključale vode, pokriti i ostaviti da stoji 30 minuta, zatim procediti. Ukus čaja će biti blaži, ako se pripremi sa hladnom vodom, na sledeći način: dve vrhom pune kafene kašičice suvog rastaviča preliti sa četvrt litre hladne vode, ostaviti da stoji dva sata, pa procediti. Pre uzimanja, treba ga zagrejati na temperaturu tela.