jagorcevina-cvet

Biljka jagorčevina

Biljka jagorčevina (Primula officinalis) je cvetnica koja pripada porodici Primulaceae. Rasprostranjena je u umerenom pojasu Evrope i u Aziji. Ova vrsta se često ukršta sa srodnim vrstama svog roda, pri čemu nastaju hibridi. Jagorčevina spada u red ugroženih biljnih vrsta. Botaničari su pronašli najmanje 25 ovih hibridnih formi u austrijskim Alpima. Jagorčevina često raste na pašnjacima gde ima dosta stajskog đubriva – poreklom od krava koje se ovde vode na ispašu. Može se naći i na terenima koji često klizaju (tzv. klizajući tereni). Raste na proplancima i u planinskim predelima. Jagorčevina je varijabilna zimzelena ili polu-zimzelena višegodišnja biljka koja može da naraste do 25 cm u visinu, sa rozetom ovalnih listova koji su dugi 5-15 cm i široki 2-6 cm. Biljka cveta u proleće (u maju), a cvetovi su jarko žute boje, a veoma retko se javljaju predstavnici sa crvenim ili narandžastim cvetovima. Ima mali rizom u zemlji, od koga počinju kratki i debeli korenovi.

Biljka jagorčevina je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka za lečenje tegoba kod ljudi. Koren jagorčevine sadrži različite glikozide, poput primaverina i primulaverina. Osušeni koren sadrži značajne količine triterpena saponina, dok su dominantni sastojci flavonoidi.

Kao lekoviti deo biljke koristi se njen koren, rizom, cvetovi, a ponekad i listovi. Biljka se bere u proleće, dok je u cvetu.

Za šta je dobra jagorčevina

Jagorčevina se može koristiti u svežem stanju, ali i u osušenom obliku. Kao lek koriste se njeni cvetovi, stabljika i koren. Cvetovi i listovi jagorčevine su bogati vitaminom C, beta-karotenom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, salicilatima – a svi oni pomažu jačanje imunog sistema i snižavcanju nivoa holesterola, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Jagorčevina sadrži i saponozide koji pomažu kod iskašljavanja i imaju emetički efekat (izazivaju povraćanje). Jagorčevina je i prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Ima i sedativno (umirujuće) dejstvo.

Za šta je dobra jagorčevina

Za lečenje bolesti pluća i disajnih organa (podstiče eliminaciju sekreta)

Protiv nesanice kod odraslih i dece

Za lečenje gihta i artritisa

Protiv anksioznosti se koristi čaj od korena ili cveta jagorčevine

Ima blagotvorno dejstvo na srce

Za brže zarastanje rana se naročito koristi macerat cveta jagorčevine

Za jačanje nervnog sistema i protiv glavobolje

Koristi se u kozmetici, ulazi u sastav mnogih krema za lice jer ima sposobnost da regeneriše kožu

Primenjena spolja, jagorčevina ublažava bolove

Čaj od jagorčevine

Jagorčevinu ne bi trebalo da koriste osobe koje su alergične na aspirin, jer u sastav ove biljke ulaze i salicilati. Takođe ne smeju da je koriste osobe koje imaju antikoagulacionu terapiju i trudnice. U većim dozama, jagorčevina dovodi do neželjenih efekata jer sadrži saponine.

Kako se priprema čaj od jagorčevine? Potrebno je 50 g usitnjenih cvetova jagorčevine preliti sa jednim litrom ključale vode, polopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta, a zatim procediti i piti čaj 2-3 puta dnevno.

Čaj od jagorčevine se koristi protiv prehlade, kašlja, bronhitisa. U kombinaciji sa drugim biljkama, priprema se čaj protiv nesanice, za pročišćavanje krvi, protiv srčanih tegoba itd.

Sirup od jagorčevine

Sirup od jagorčevine se pravi od zgnječenih cvetova ove biljke, meda i vode.

Priprema sirupa: potrebno je preliti 50 g usitnjenih cvetova i korena jagorčevine sa jednim litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata, a zatim dodati 100 g meda. Sirup piti nekoliko puta dnevno.

Sirup od jagorčevine se naročito koristi za lečenje bolesti disajnih organa (protiv bronhitisa i kašlja).

Povezano>>> Kako se koriste sirup i čaj od jagorčevine

Jagorčevina za bronhitis

Respiratorne tegobe se često javljaju a kašalj je  simptom skoro svih respiratornih tegoba. Tada se disajni putevi zapuše šlajmom, što ometa normalan rad disajnih organa i dovodi do iritacije sluzokože.

Jagorčevina za bronhitis se uglavnom koristi u obliku sirupa i daje izvanredne rezultate. Kako je kašalj jedan od osnovnih tegoba kod bronhitisa, zahvaljujući saponozidima koje sadrži, jagorčevina olakšava iskašljavanje i izbacivanje nagomilanog šlajma, što pospešuje oporavak od bronhitisa. Jagorčevina sadrži saponozide – jedinjenja koja imaju sposobnost da razređuju gust sekret i pospešuju njegovo izbacivanje iz disajnih kanala, što jagorčevinu čini idealnom biljkom za prirodno lečenje bronhitisa.

Jagorčevina za kašalj

Kašlja se možemo rešiti na potpuno prirodan i bezbedan način. Ne moramo koristiti razne sintetičke lekove i hemijske supstance koji mogu dovesti do brojnih neželjenih efekata. Jagorčevina za kašalj ima dugu tradiciju primene, upravo zahvaljujući lekovitim svojstvima korena i cveta. Sirup od jagorčevine za kašalj je već odavno poznat kao efikasan prirodni lek. Naime, jagorčevina sadrži saponine koji podstiču izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i olakšavaju iskašlljavanje. Dakle, ukoliko ima nagomilane sluzi u organima za disanje – jagorčevina će olakšati iskašljavanje i izlečenje bolesti disajnih organa. Naročito se preporučuje za lečenje suvog upornog kašlja. Jagorčevina će ublažiti i upalu sluzokože disajnih organa, čime će podstaći brži oporavak.

Povezano>>> Jagorčevina lek za mnoge bolesti