troskot biljka

Iako, zbog svog izgleda, deluje odbojno, troskot je korovska, jednogodišnja biljka od koje se pravi veoma zdrav čaj! Troskot (polygonum aviculare) se može naći svuda – na ulici, na zapušteni mmestima obraslim u korovu, pored obala, na vrtovima, na putevima i na kućama .

Ipak nije svaki troskot dobar da se primeni kao lel – troskot koji raste u gradskoj sredini je često zagađen i neupotrebljiv, dok je onaj koji se uzgaja na planinskim vrhovima i pored reka idealan za pripremu čaja blagog i umirujućeg dejstva. Lekoviti delovi troskota jesu listovi koji bivaju zreli u aprilu i oktobru – tada se beru i suše.

Troskot kao lek

Troskot ima neverovatan broj lekovitih svojstava, ali se u savremenoj prirodnoj medicini najviše koristi zbog svog diuretskog svojstva – osobe koje pate od urinarnih problema ovaj čaj mogu da konzumriaju u neograničenim količinama, to jest, dok god imaju problem sa mokrenjem.

Pored svog diuretskog svojstva, troskot se koristi za lečenje parazitarnih infekcija tankog i debelog creva, u stimulaciji lučenja žuči iz obolele žučne kese, dobar je za snižavanje povišene telesne temperature, smanjuje krvarenje usled problema sa zgrušavanjem krvi, dobar je za zarastanje rana – pomaže stvaranju ožiljaka.

troskot caj

Osobe koje pate od bolesti srca i krvnih sudova upoznati su sa lekovitim svojstvom čaja od troskota u umirivanju povišenog krvnog pritiska i velikoj količini stresa. Krvna slika biva neuporedivo bolja nakon samo 2 nedelje konzumacije čaja od troskota.

Troskot biljka pomaže i u lečenju akutnih respiratornih infekcija – dobar je za ublažavanje simptoma gripa i bronhitisa. Troskot ublažava simptome reumatoloških oboljenja, čaj od troskota ublažava bolove u sitnim zglobovima šake i stopalima koji su najčešće zahvaženi reumom. Iako se najčešće koristi list troskota, korov takođe može biti blagotvoran, naročito kod problema sa želucem, korov troskota reguliše nivo želudačne kiseline. Žene koje imaju probleme sa održavanjem redovnog menstrualnog ciklusa u čaju od troskota mogu pronaći spas – nakon mesec dana korišćenja, trajanje menstrualnog ciklusa ne prelazi 30.dan.

Čaj od troskota – kako se priprema ?

Ovaj blagotvnorni napitak se priprema veoma jednostavno, u u odnosu na bolove koje osećate, troskot možete kombinovati sa raznim lekovitim biljkama. Sušeni troskot možete nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko ste u prilici da nabavite sveži troskot na planinskim visinama, možete ga brati i sami. Prilikom branja pazite da ne štetite listove i ne berite korov. Sušenjem na suncu, ova biljka dobija na svojoj lekovitosti. Dobro osušena biljka mora da ima trava – zelenu boju.

Ukoliko želite da uživate u blagom ukusu troskota, supenu kašiku sušenog troskota prelijte sa 2 decilitara ključale vode, potom ostavite da čaj odstoji, nakon čega je spreman za konzumaciju. Čaj od troskota se konzumira pre svakog obroka i potrebno je napomenuti da se čaj od troskota ne sladi!

Ukoliko patite od urinarnih infekcija i ne možete da adekvatno mokrite ( u normalnim uslovima, osoba mokri 2 – 5 puta dnevno ) onda je čaj od troskota idealno rešenje za Vas! Za pripremu čaja za izmokravanje, pored troskota nabavite i rastavić, peteljke od višanja i zubac. Pomešajte ovo lekovito bilje, a potom 3 kašike mešanog bilja ubacite u pola litra ključale vode, kuvajte 10 minuta, a potom ostavite da odstoji oko 3 sata. Potom čaj procedite i pijte 3 puta dnevno pre obroka po jednu šolju.

Upotreba čaja od troskota u lečenju problema sa mentrualnim ciklusom se više i ne dovodi u pitanje! Da bi se menstruacija javljala na vreme, nabavite sušeni troskot, imelu i biljku pastirsku torbicu koju možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. 30 grama troskota, 8 grama imele i 4 grama pastirske torbice pomešajte pa ubacite u ključalu vodu i dokuvajte još oko 15 minuta. Nakon pto čaj odstoji oko 4 sata, polovinu popijte ujutru na prazan želudac a drugu polovinu ostavite i popijte pred spavanje.

Veliki broj osoba se susreže sa pojavom krvi u mokraći. Prirodno lečenje dosta pomaže kod ovog problema, a mi Vam predlažemo da isprobate čaj od troskota! Pomešajte 20 grama sušenog troskota, 20 grama sušene listove koprive i po 30 grama listova borovnice i perunike, a potom ubacite u ključalo vodu da se dokuva. Nakon što čaj odstoji, spreman je za konzumaciju – oko 50 decilitara je dovoljno pre svakog obroka da bi se krvarenje iz donjeg dela urinarnog sistema povuklo.

Ukoliko imate probleme sa žučnom kesom, pripremite čaj od troskota zajedno sa 20 grama hmelja, hajdučkom travom i cvetom kamilice. dobro izmeđajte smesu, pa nekoliko kašika ubacite u litar ključale vode da se dokuva. Čaj je najbolje piti nakon obroka kako bi žučna kesa izlučila dovoljno žuči na neometano varenje.

Već smo napomenuli da je troskot odličan lek za bolesti creva. Jedna od bolesti creva jeste i zapaljenje tankog creva koje može biti jako neugodno i često bolno. Čaj koji umiruje iritirana creva se priprema od 10 grama sušenog troskota, 30 grama lana i semena dunje, a u to se dodaje i lekoviti crni gavez, odnosno njegov sušeni koren. Pomešajte sastojke i ubacite u ključalu vodu. Pustite da čaj odstoji, a potom ga konzumirajte u malim dozam ( oko 30 decilitara ) pre i posle svakog obroka, kako bi se creva umirila tokom unošenja obroka.

Napomena: čaj od troskota je dobar, ali sveži troskot i nije najidealniji jer je bogat oksalatima, te kod osoba sa oboljenjem bubrega može da dovede do javljanja tegoba. Troskot dobro očistite, a pre upotrebe, osušite ga ili skuvajte. Najbolja je opcija da se troskot kupi u prodavnicama zdrave hrane jer je to garancija da unosite zdrav troskot koji je rastao u zdravoj sredini, bez zagađenja i otpadnih materija.

Gde uspeva troskot ?

Interesantna stvar je da ćete troskot naći svuda oko sebe! Troskot je biljka vrlo skromnih zahteva, odgovara mu topla i umerena klima, a veoma je otporna na visoke temperature i na zimski pad temperature. Jedino joj ne odgovaraju teritorije sa velikim brojem vetrovitih dana, veliko broj dana pod mrazom i ukoliko je zemljišto izrazito vlažno.

Uspeva i na vrlo siromašnim zemljištima. Biljka se sreće pored puteva, na pašnjacima, plodnim oranicama, naročito oranicama pšenice, ledinama, oko kuća i na ugaženim mestima, obično gde druge biljke ne mogu da opstanu zbog niske otpornosti. Zbog svega navedenog, može se slobodno reći da je Srbija bogata troskotom!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply