zenski-ciklus

Jeste li znali da zdravlje vaših creva može uticati na menstruaciju? Upale u crevima direktno utiču na jajnike, tako da je rešavanje ovog problema jedna od obaveznih stavki ukoliko imate problema sa menstrualnim ciklusom.

Neke žene pate od amenoreje, odnosno potpunog izostanka menstruacije, ili neredovne menstruaciju. Iako se za sve stvari i savete oko trudnoće, menopauze i mogućih infekcija morate obratiti ginekologu, ovakve poremećaje menstruacije možete i sami pokušati da izlečite na prirodan način i to što je pre moguće.

Ukoliko imate neredovne menstruacije, u ovom članku ćemo se osvrnuti na moguće uzroke i predložiti prirodne tretmane kako biste povratili normalnu i redovnu menstruaciju.

Sindrom policističnih jajnika
Gavni uzrok patološke amenoreje, posebno kada nekoliko meseci zaredom ne dobijete menstruaciju, je obično sindrom policističnih jajnika, zdravstveni problem koji imaju mnoge žene, a nisu ni svesne toga. Obično su propratne pojave prekomeran rast neželjenih dlačica, akne, menstrualni grčevi, problemi sa plodnošću ili prekomerna kilaža.
Najefikasniji lek za ovaj problem jeste divlji biber (latinski naziv je vitex agnus castus), biljka koja se od davnina koristi za sprečavanje neredovnih menstruacija i normalizaciju ovulacije kod žena koje pate od amenoreje. Posebno je efektivno uzimati divlji biber ako je amenoreja propraćena i niskim nivoom progesterona i prolaktina.
Uzimajte po 200 mg ekstrakta ove biljke svakodnevno najmanje tri do četiri meseca i rezultati će biti vidljivi.

Hormonske promene
Postoje prirodni lekovi koji nam generalno mogu pomoći kod poremećaja svih hormona, ali ovde ćemo se baviti najefikasnijim – makom, korenom koji potiče sa Anda i vrlo je dobar za ženske probleme sa hormonima.
Ovaj koren je dostupan na tržištu u vidu tableta ili praha. Preporučljivije je uzimati prah ukoliko želite da sami određujete dozu koju uzimate i za koju smatrate da vam je potrebna. Preporučljivo je da počnete sa manjom dozom i postepeno je povećavate, jer je ovaj koren veoma jak i u nekim slučajevima može izazvati nervozu i uzrujanost.

– Kao „udarnu dozu“ možete uzimati 6 do 9 grama dnevno
– Da bi se dostignuto željeno stanje održalo, preporučena dnevna doza je 3 grama dnevno (otprilike jedna ravna kafena kašičica)

Problemi sa crevima
U nekim slučajevima kada amenoreja nema nikakav očigledan uzrok i nikada niste imali hormonskih poremećaja, definitivno biste trebali da proverite da li je sa vašim crevima sve u redu, jer u nekim slučajevima upalni procesi u crevima mogu direktno uticati na jajnike.

U ovom slučaju biste takođe na neki prirodan način trebali da izlečite poremećaj sa crevima koji imate i sačekate bar mesec dana kako bi se menstrualni ciklus vratio u normalu.
Trebalo bi da izmenite režim ishrane tako da jedete dosta voća i povrća, pogotovo mahunarki, nemlevenih žitarica i koštunjavog voća, sa dodatkom određenih suplemenata koji deluju laksativno, poput semenki lana ili suvih šljiva.

Emotivni stres
Ako ste isključili sve prethodno navedene stavke kao uzroke neredovne menstruacije i ne znate šta je uzrok tome, onda moramo razmotriti i emotivne faktore i nervozu i stres, koji imaju ogroman uticaj na telo i zdravlja. Ako imate velike životne probleme zbog porodice, posla ili nekih drugih stvari, to je ogroman stres koji često izaziva nesanicu, loše varenje, anksioznost, nervozu i slično i onda obično uzimamo prirodne suplemente sa opuštajućim dejstvima poput sledećih:

– Matičnjak (poznat i kao limunov balzam)
– Ekstrakt hristovog venca
– Čaj od lipe
– Čaj od korena valerijane

Takođe se često koriste i homeopatski lekovi, poznati kao Bačove kapi, koje nam pomažu u olakšavanju emotivnih problema i stresa.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je odličan za menstruaciju. Od davnina poznata i vrlo jeftina terapija protiv amenoreje i neredovnog menstrualne ciklusa. Bar mesec dana pijte po tri šoljice ovog čaja tokom dana. Ova biljka sa izuzetnim lekovitim dejstvima takođe znatno ublažava menstrualne grčeve.

Peršun

Peršun ima mnoga svojstva koja su odlična po zdravlje i bogat je mineralima poput gvožđa. Takođe, dobar je za regulisanje neredovne menstruacije. U ovu svrhu najbolje je svakodnevno ga uzimati sirovog tako što ćete ga dodavati u jela. Čak se i čuvena arapska salata pravi od peršuna. Kada ga fino iseckate, možete ga koristiti u svim salatama, čak i u sosovima. Naravno, možete ga i dodati kao sastojak u neki od zdravih zelenih šejkova. Ovi šejkovi su odlični za jetru, organ koji je, kako tvrdi tradicionalna kineska medicina, direktno povezan sa menstruacijom jer deluje na pročišćavanje krvi. Ovo je dodatni razlog da vodimo više računa o jetri, jer na taj način regulišemo i menstrualni ciklus.