svinjska-mast

Sadržaj:
– Svinjska mast i zdravlje
– Kao lek
– Za hemoroide
– Svinjska mast u ginekologiji za upalu jajnika
– Za lice i kožu
– Svinjska mast za kosu

Svinjska mast i zdravlje

Svinjskа mаst je nekada bila u širokoj upotrebi, i kаo nаmirnicа i kao lek. Međutim, dаnаs je zаnemаrenа, ali se ponovo vraća na velika vrata jer se sve više govori o njemim prednostima. Kvаlitet svinjske mаsti najviše zavisi od toga čime je svinjа hrаnjenа – da li je hrаnjenа orgаnskom hrаnom ili ne. Svinjskа mаst sadrži trigliceride koji se sаstoje od tri zasićene mаsne kiseline. Međutim, uprkos tome što kad čujemo za svinjsku mast odmah pomislimo na zakrčenje arterija, svinjskа mаst imа mаnje zаsićenih mаsnoćа, а više mononezаsićenih mаsti, kao i mаnje holesterolа nego npr. mаslаc.

Svinjska mаst sadrži oleinsku kiselinu, mononezаsićenu mаsnu kiselinu kojа štiti srce, kаrdiovаskulаrni sistem i može nas zaštititi od mаlignih oboljenjа. Svinjskа mаst tаkođe sаdrži i steаrinsku kiselinu, za koju je utvrđeno dа snižаvа holesterol. Sаdrži i linolnu kiselinu i miristinsku kiselinu, koje jаčаju imunitet.

 

Postoji zabluda dа zаsićene mаsti uzrokuju visok nivo holesterolа, te bolesti srcа. Ali, kako objasniti to što su bolesti srca bile retkost početkom 20. vekа, kаdа se životinjska mаst intenzivno koristila u nаšoj ishrаni? Povišeni trigliceridi u krvi ne potiču iz hrane, već se proizvode u jetri zbog prekomernog unosa ugljenih hidrаtа – poput rаfinisаnih šećerа, belog brаšnа i fruktoze. Rafinisana biljna ulja, naročito suncokretovo, kao i hidrogenizovane masti – najviše utiču na bolesti srca.

Dakle, i više je nego jasno da je svinjska mast zapravo veoma bitna za naše zdravlje.

Svinjska mast kao lek

Zbog svih navedenih prednosti, evidentno je da svinjska mast kao lek ima brojne prednosti. Još su naše bake koristile svinjsku mast za najrazličitije tegobe. Svinjska mast se koristi kao lek, ali i u kozmetičke svrhe. Dovoljno je reći samo to da u sastav membrane naših ćelija ulaze masti, kao i da naša koža luči sebum (masnu supstancu) – pa je odmah jasno koliko je svinjska mast značajna za kožu.

Da bi se svinjska mast koristila kao lek, najpre mora da bude oprana – to se izvodi tako što se mast stavi u posudu, doda se nekoliko kapi vode, promeša i potom se voda prospe. Ovo treba ponoviti 10 puta. Dakle, tek kada prođe 10 pranja, svinjska mast je spremna za upotrebu kao lek.

Svinjska mast kao lek se može koristiti za tretman respiratornih tegoba, naročito bronhitisa, zapušenog nosa, kijavice i prehlade. Može se staviti u nos ili na grudi, zatvara pore i tako podiže temperature tela, te pomaže da se organizam izbori sa povišenim sekretom u respiratornim kanalima.

Svinjska mast kao lek se može koristiti i za ginekološke tegobe (poput belog pranja), tako što se nanosi na vatu ili uložak i ostavi da stoji preko noći.

Svinjska mast za kožu i kosu deluje kao prirodni lek, o čemu ćemo reći nešto više u narednim odeljcima.

Svinjska mast za hemoroide

Hemoroidi su vrlo neprijatna pojava, koja mnogima ometa svakodnevno funkcionisanje. Postoje brojni prirodni preparati za tretman hemoroida, a svinjska mast za hemoroide je svakako jedan od njih. Svinjska mast koja je prošla 10 pranja, nanosi se na obolelo mesto. Svinjska mast za hemoroide će ublažiti neprijatne simptome ove bolesti, poput pečenja, crvenila, svraba i upale.

Svinjska mast u ginekologiji za upalu jajnika

Svinjska mast našla je svoju primenu i u ginekologiji. Belo pranje i upala jajnika su neke od najčešćih ginekoloških tegoba, a za njihovo lečenje može se koristiti i domaća svinjska mast. Naravno, i u ovom slučaju se obavezno vrši pranje masti kroz 10 voda, a potom se tampon natopi mašću i stavi u vaginu, da odstoji preko noći. Umesto tampona, mogu se koristiti i ulošci ili komad vate, lekovito delovanje će se takođe ispoljiti i na ovaj način, naročito kod belog pranja. Svinjska mast u ginekologiji za upalu jajnika daje odlične rezultate, a preporučuje se da ovaj tretman traje minimum 7 dana.

Svinjska mast za lice i kožu

Svima je poznato da su se nekada pravili sapuni od svinjske masti koji su se koristili za pranje. Uz to, ali i poznatu činjenicu da u sastav membrane naših ćelija ulaze masti, kao i da naša koža luči sebum (masnu supstancu) – jasno je da svinjska mast za lice i kožu može da ima samo pozitivne efekte. Svinjska mast, koja je naravno oprana, može se koristiti za najrazličitije kožne probleme: ojed kod beba, za ogrubelu kožu na petama i laktovima, protiv strija, protiv akni i bubuljica i dr.

Svinjska mast je naročito pogodna za negu suve kože, kojoj vraća sjaj i hidriranost. Svinjska mast može predstavljati i bazu za neku domaću kremu za lice, pa je možete kombinovati sa nevenom, kamilicom i dr.

Svinjska mast za kosu

Neposredno pre pranja kose, nanesite opranu svinjsku mast na kosu, ali prevashodno na vlasi, a ne na sam koren kose. Nakon toga perite kosu normalno. Smatra se da svinjska mast deluje pozitivno naročito kod suve i oštećene kose, kojoj vraća sjaj, lepršavost i negovan izgled. Dakle, ukoliko možete da koristite ulje za kosu, zašto i svinjska mast za kosu ne bi dala odlične rezultate. Pošto svinjska mast može da ima neprijatan miris, možete joj dodati par kapi parfema.