Akne na licu: uzroci, dijagnoza i načini za uklanjanje

Akne, ili u medicinskoj terminologiji poznatije kao acnae vulgaris predstavljaju kožno oboljenje lojnih žlezdi folikula dlake. Akne na licu se obično javljaju u pubertetskom periodu usled hiperaktivnosti lojnih žlezda koju uzrokuju muški hormoni proizvedeni od strane nadbubrežnih žlezda kod oba pola.Takođe se često javljaju i akne na leđima, ramenima, vratu i grudima.

bubuljice na licu

Kako nastaju akne i bubuljice ?

Akne ne predstavljaju opasnost, ali mogu izazvati pojavu ožiljaka na licu. Naša koža poseduje tanane pore povezane sa potkožnim lojnim žlezdama, koje su opet, povezane kanalićima sa folikulima dlaka. Žlezde proizvode sebum, lojnu materiju. Odumrli ćelijski slojevi se putem sebuma kroz folikule talože na površini kože. Dlačice proviruju iz folikula na površinu kože.Akne na licu se javljaju zbog blokade folikula, što dovodi do akumulacije lojne materije ispod kože.

Šta su akne ?

Termin akne potiče od reči akme koja u prevodu znači „najviša tačka“. Reč vodi poreklo iz grčkog jezika gde označava tačku. Godine 1835. Došlo je do pogrešnog spelovanja slova, zbog čega je zaživeo termin akne.

akne na licu uzrok

Akne imaju tendenciju ispoljavanja na licu, leđima, grudima, ramenima i vratu. Bakterijska infekcija zajednički pogađa ćelije kože, loja i kose, dovodeći do pojave oticanja i razvoja bubuljica. Istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu utvrdili su da postoje tzv. dobri i loši sojevi bakterija koji mogu uticati na stepen težine i učestalosti pojave akni. Oni su u Žurnalu istraživačke dermatologije (mart 2013) izneli činjenicu da ne moraju sve bakterije izazivači akni uzrokovati i pojavu bubuljica, čak pojedine vrste bakterija uzročnika akni mogu uspešno delovati na eliminisanje bubuljica sa kože.

Bubuljice na licu uzrok

Još uvek nije detektovan precizan uzrok zbog koga se javljaju akne na licu mada stručnjaci veruju da je rast nivoa androgena -muških hormona odgovoaran za pojavu istih. Androgen se povišeno luči tokom puberteta dovodeći do rasta potkožnih lojnih žlezda i ujedno uvećane lojne produkcije. Višak sebuma može razgraditi ćelijske zidove tananih pora i dovesti do rasta bakterija.

Neke studije iznose tvrdnju da je pojava akni genetski determinisana.Dakle ako imate akne na licu imao ih je i jedan od vaših roditelja. Određeni lekovi sa sadržajem androgena i litijuma takođe mogu uzrokovati pojavu akni. Kozmetički proizvodi sa visokim sadržajem uljanih materija mogu dovesti do formiranja akni kod osoba sa osetljivim tipom kože.Akne i hormoni su povezani pa hormonske promene tokom trudnoće mogu biti jedan od činilaca za pojavu akni u trudnoći.

Vrste akni – bubuljica

 • Beli miteseri izuzetno su malih dimenzija, nalaze se pod kožom.
 • Crni miteseri jasno vidljivi, crne boje i nalaze se na površini kože. Ovaj tip mitesera nije uzrokovan prljavštinom, stoga intenzivno čišćenje lica nakon pojave mitesera neće biti od pomoći.
 • Papule vidljive na površini kože. Predstavljene su u vidu malih čvoruga ružičaste boje.
 • Pustule jasno uočljive na površini kože u osnovi su crvene boje, sa gnojnim sadržajem na vršnom delu.
 • Nobule primetne na površini kože, velikih dimenzija i čvrste strukture. Locirane su duboko pod kožom i mogu dovesti do pojave bolnog osećaja.
 • Ciste spolja vidljive, ispunjene gnojem, mogu uzrokovati pojavu ožiljaka na koži.

Koliko je učestala pojava akni?

Dermatolozi navode da oko ¾ mladih u periodu od 11. do 30. godine života može dobiti akne na licu u nekom trenutku. Akne se mogu javiti kod lica svih rasa i uzrasta. Ipak, navedene dermatološke promene kože najčešće pogađaju adolescente i mlade odrasle ljude, mada se u izuzecima mogu javiti i kod odraslih pedesetogodišnjaka. Prema podacima američkog Braun univerziteta oko 17 miliona Amerikanaca je u nekom periodu života bolovalo od pojave akni.

Iako su akne na licu podjednako zastupljene kod oba pola, mlađi muškarci se teže mogu rešiti akni zbog povišenog nivoa testosterona koji utiče na pojavu istih.

Kako ukloniti akne ?

Lečenje i uklanjanje akni zavisiće od njihove ozbiljnosti i učestalosti. U nastavku ćemo vam izneti neke od predloženih mera za lečenje blažih i ozbiljnijih oblika akni.

Uklanjanje blažih formi akni-Najzastupljeniji su blaži vidovi akni, koji se mogu tretirati lako dostupnim topikalnim sredstvima za lečenje koja se mogu nabaviti bez lekarskog recepta. Ovakva sredstva mogu sadržati sledeće aktivne sastojke:

Rezorcinol
Omogućava razbijanje mitesera i komedona. To je kristalni fenol smolnog porekla. Upotrebljava se i u lečenju peruti, ekcema i psorijaze.

Benzoil peroksid
Eliminiše bakterije istovremeno usporavajući aktivnost lojnih žlezda. Predstavlja beli kristalni peroksid koji se primenjuje u beljenju brašna, ulja ili masti i kao katalizator reakcija slobodnih radikala. Takođe, upotrebljava se i kao svojevrsno piling sredstvo koje utiče na poboljšanje kvaliteta kože i čišćenje pora, što se odražava smanjivanjem prisustva bakterija na površini kože.Benzoil peroksid je veoma je popularan za uklanjanje akni na licu a možete ga naći u apotekama.

Salicilna kiselina
Salicilna kiselina efikasna je za uklanjanje akni i mitisera a uspešno sprečava lojno natapanje ćelija koje oblažu folikule lojnih žlezda, suzbijajući zapaljenje i oticanje kože. Salicilna kiselina je kristalna supstanca koja predstavlja fungicidno sredstvo kao i jedan od ključnih sastojaka koji se koriste u proizvodnji aspirina. Ova kiselina ujedno omogućava bolju propustljivost epiderma suzbijajući pojavu zapušenosti pora i time obezbeđujući prostor za rast novih ćelija. Salicilna kiselina čest je sastojak šampona protiv peruti.Potražite u apoteci neki preparat na bazi ove kiseline.Neki nanose izmrvljene tablete aspirina na bubuljica.

Sumpor
Sumpor utiče na uklanjanje mitesera. Predstavlja žutu kristalnu čvrstu supstancu koja se tradicionalno primenjuje u lečenju akni, psorijaze i ekcema. Naučnici još uvek nisu razjasnili mehanizam delovanja ove supstance na tretman kožnih oboljenja. Poznato je da sumpor lagano oksiduje u sumporastu kiselinu koja poseduje slaboredukujuća i antibakterijska svojstva.

Retin A
Retin A pozitivno utiče na otvaranje zapušenih pora koje izazivaju akne na licu. Sredstva sa retinom A sadrže tretinoin, kiselinsku formu vitamina A poznatu i pod nazivom sve-trans retinoinska kiselina (ATRA). Tretinoin se primenjuje za lečenje akutne promijelocitične leukemije, kao i u borbi protiv starenja kože, a ujedno i kao vid hemijskog pilinga.

Azelainska kiselina
Azelainska kiselina jača ćelije folikula, sprečava stvaranje suvišnih lojnih produkata i usporava rast bakterija. To je zasićena dikarboksilna kiselina koja se prirodno nalazi u pšenici, raži i ječmu. Navedena kiselina uspešno učestvuje u eliminaciji slobodnih radikala, čime ostvaruje antiinflamatorno dejstvo, što može biti od izuzetne koristi za pacijente tamne kože koji pate od pojave melazmi (tamnih mrlja na licu) ili one kojima su smeđi ožiljci od akni.Dakle odlična je za akne na licu.

Sredstva za uklanjanje akni mogu biti u vidu gelova, sapuna, uložaka, krema ili losiona. Najbolje rešenje za negu osetljive kože su kreme i losioni, dok gelovi zbog svog alkoholnog sastava predstavljaju idealan izbor za osobe sa masnim tipom kože.

Široko rasprostranjeni lekovi za uklanjanje akni sadrže gore navedene sastojke u različitim koncentracijama. Obično se najpre savetuje upotreba nižih koncentracija, a prilikom prve primene može doći do ispoljavanja simptoma poput iritacije, crvenila ili zapaljenja kože. Prateći efekti obično nestaju nakon dugotrajnije upotrebe medikamenata.Raspitajte se u lokalnoj apoteci koji bi preparat za akne na licu vama najviše odgovarao.

pubertetske-akne-kod-muskaraca

Lečenje težih oblika akni

Ukoliko imate akne na licu koje su upaljene, gnojne, cistične i bolne na dodir razmotrite mogućnost posete stručnom licu. Dermatolog će vam odrediti terapiju za lečenje bubuljica koja sadrži neki od prethodno navedenih sastojaka poput benzoil peroksida ili azelainske kiseline (adapalen). Medikamentozna terapija može uključivati primenu krema, losiona i slično.

Ako dermatolog proceni da su kod vas akne na licu upaljjene i gnojne može prepisati oralne ili topikalne antibiotike koji ostvaruju uspešno dejstvo u borbi protiv rasta bakterija i upalnih procesa. Eritromicin i tetraciklin su najčešće primenjivani antibiotici protiv akni.

Kortikosteroidne injekcije za cistične akne

Teško cistično zapaljenje može uticati na pojavu rupture. Prskanje ciste može izazvati formiranje ožiljaka. Lekar vam može prepisati injekcije sa sadržajem razređenog kortikosteroida sa ciljem prevencije pojave ožiljaka od bubuljica. Primena injektivnih doza uticaće na smanjenje upalnog procesa i ubrzavanje zarastanja, a cistične akne će „ispariti“ za par dana.

Izotretinoin

Predstavlja snažan oralni retinoid koji se koristi za lečenje cističnih akni i za druge akne na licu kojima nijedna druga terapija ne može pomoći.

Saznajte>>> Kako koristiti beli luk za bubuljice i akne

Oralni antibiotici protiv akni

Antibiotici za akne su standardno sredstvo za uklanjanje težih i umerenih vidova akni. Cilj terapije oralnim antibioticima je smanjivanje populacije Propionibacterium acnes (P.acnes), bakterije koja se nalazi na koži sa izuzetnom sposobnošću prenamnožavanja u blokiranim folikulima. Najpre se počinje sa primenama većih doza koje se smanjuju paralelno kako nestaju akne na licu. Antibiotici za akne na licu se ne bi smeli koristiti duže od šest meseci.Bakterije koje izazivaju akne vremenom mogu razviti rezistentnost na antibiotike, te zahtevati primenu drugog antibiotskog leka. Neka istraživanja vršena u Americi dokazala su protiv akni bolji antibiotici širokog spektra.

Slično>>> Čaj za akne najbolji prirodni lek

Oralna kontracepcija i akne

Dobar deo žena koje imaju akne na licu ističe prednosti korišćenja oralnih kontraceptiva u borbi za uklanjanje akni. Oralna kontraceptivna sredstva utiču na usporavanje aktivnosti žlezda te se stoga mogu smatrati dugoročnim lekom protiv akni. Ukoliko ženska osoba pati od poremećaja koagulacije krvi, konzumira cigarete ili je starija od 35 godina, ne bi trebalo da primenjuje oralne kontraceptive kao sredstvo lečenja pre konsultovanja sa ginekologom.

Topikalna antimikrobijalna sredstva

Poput oralnih antibiotika, cilj topikalnih sredstava (primenjivih na kožu ili sluz membrane) je redukovanje terapije oralnim antibioticima je redukovanje populacije Propionibacterium acnes (P. acnes). topikalna sredstva primenjuju se kod osoba koje imaju akne na licu težeg oblika. Primenjivani oralni antibiotici su: klindamicin, eritromicin i natrijum sulfacetamid.

Takođe, lekar vam može prepisati i primenu topikalnih retinoida koji predstavljaju derivat vitamina A i veoma popularno sredstvo za uklanjanje akni. Topikalni retinoidi uspešno deluju na otpušavanje pora istovremeno prevenirajući pojavu mitesera. Preporučivani topikalni retionidi za akne na licu na području SAD uključuju adapalen, tazatoren i tretinoin.

Povezano>>> Soda bikarbona za akne, bubuljice i mitisere

Kako negovati kožu obolelu od akni (ili sklonu pojavi istih)?

U nastavku ćemo vam pružiti par korisnih saveta kako se starati o koži pogođenoj aknama, posebno kad su u pitanju bubuljice na licu.

 • Vršite temeljno umivanje lica dva puta dnevno, ne češće. U te svrhe koristite isključivo blagi sapun i toplu vodu, pri tom ne trljajući kožu lica, stručnjaci savetuju primenu standardnih losiona na bazi benzoil peroksida.
 • Ne pokušavajte sami da uklanjate i cedite bubuljice da ne biste doveli do pojave infekcije praćene dodatnim zapušavanjem pora, otoka i crvenila kože. Samoinicijativno istiskivanje bubuljica može uzrokovati pojavu ožiljaka.
 • Ukoliko zbog nekog događaja ili svečanosti imate potrebu za brzopotezno uklanjanje akni obratite se stručnom licu.
 • Pokušavajte da se uzdržavate od dodirivanja lica rukama. Kada telefonirate, izbegavajte da licem dodirujete slušalicu zbog mogućih tragova prljavštine na njoj.Utrđeno je da ovako banalne stvari izazivaju akne na licu.
 • Održavajte redovnu higijenu ruku.
 • Uvek operite ruke pre nego što didrnete lice, a naročite pre nanošenja losiona, krema ili šminke.
 • Redovno čistite vaše naočare da ne bi došlo do nakupljanja sebuma i drugih prljavština na njima.
 • Koži je potrebno da diše. U slučaju da imate akne na leđima, ramenima ili grudima, nosite komotnu garderobu, a klonite se pripijenih odevnih predmeta poput traka za kosu, kapa i marama. Ukoliko ih ipak nosite, redovno ih perite.
 • Ako imate akne na licu nemojte prespavati sa šminkom, koristite isključivo nekomedogenu šminku. Ukoliko ne možete pronaći ovaj vid kozmetičkih sredstava, obratite se farmaceutu za pomoć. Istovremeno, trebalo bi da izbegavate upotrebu uljane šminke koja ima svojstvo zatvaranja pora.
 • U kosi se može nakupiti znatan sloj sebuma i odumrlih ćelijskih slojeva, stoga je poželjno redovno prati kosu i držati je dalje od lica.Ovo posebno važi za bubuljice na čelu i obrazima.
 • Često izlaganje sunčevim zracima može uticati na uvećanu produkciju sebuma. Primena sredstava protiv akni povećava šanse da ćete izgoreti od sunca.
 • Ovo je važan savet za muškarce koji imaju akne na licu.U slučaju da brijete ili depilirate lice, činite to sa povećanom pažnjom. Koristite električni ili sigurnosni brijač. Pre upotrebe brijača, uverite se u oštrinu njegovog sečiva. Pre nanošenja pene za brijanje omekšajte kožu ili bradu toplom vodom.

Saznajte više>>> Kokosovo ulje za akne i bubuljice

Kako sprečiti pogoršanje  ?

 • Akne na licu imaju tendenciju pogoršanja dve nedelje pre menstrualnog ciklusa kod devojaka i žena usled hormonalnih promena koje se odvijaju. Neki smatraju da je povećan unos slatkiša, odnosno čokolade zaslužan za napredovanje akni tokom ovog perioda, dok naučnici ipak daju primat hormonskom predmenstrualnom disbalansu.
 • Anksioznost i stres – prisustvo mentalnog stresa može uticati na povećano lučenje hormona kortizola i adrenalina usled čega se akne na licu mogu pogoršati. Istovremeno, stres može uzrokovati pojavu kompulsivnog prejedanja, mada stručnjaci opet navode da krivca treba tražiti nastalim hormonalnim promenama.
 • Topla i vlažna klima-topli i vlažni klimatski uslovi dovode do povećane prespiracije, što se negativno može odraziti na stanje akni.
 • Uljana šminka, kreme, losioni i druga kozmetika sa visokim uljanih materija može izazvati blokiranje pora a posledice su akne na licu.
 • Masna kosa-neki preparati za negu kose takođe mogu sadržati visok procenat uljanih sastojaka te stoga mogu ispoljiti iste efekte poput onih kod uljane šminke. Oboleli od akni trebalo bi da izbegavaju primenu sredstava za negu kose na bazi kokosa ili kokosovog oraha.
 • Istiskivanje bubljica -samoinicijativno uklanjanje bubuljica može izazvati pogoršanje stanja i stvaranje ožiljaka na licu.