Dobro je poznato da smo neprekidno izloženi dejstvu različitih virusa i bakterija. Sa nekima se naš organizam u većini slučajeva izbori bez nekih naročitih simptoma, dok na neke odreaguje u vidu različitih infekcija.
Jedan od virusa koji je specifčan po tome što utiče i na rad srčanog mišića je i takozvani koksaki virus, koji pripada grupi virusa poznatoj kao Enterovirusi.

Infekcija koksaki virusom može biti sasvim blaga, ali i životno ugrožavajuća. Ne postoji vakcina, niti specifičan antivirusni lek, te je u borbi protiv bolesti najvažnija prevencija koja uključuje dobro pranje ruku, stavljanje maramice na usta tokom kašljanja i kijanja, kao i jačanje imuniteta. Med, polen, matični mleč i lekovite biljke, naročito čaj od matičnjaka i vrbine kore, odlični su saveznici u borbi protiv koksaki virusa.

Koksaki virus

Koksaki virus razlikuje dva tipa i to takozvani koksaki virus tipa A i tipa B. Da li će osoba ispoljiti simptome kada dođe u dodir sa zaraženom osobom, odnosno virusom u većini slučajeva zavisi od stanja njenog imunog sistema u tom trenutku.

Ono po čemu je koksaki virus specifičan jeste što kiselina iz ljudskog želuca ni u kom slučaju ne može da ga uništi, a osim što se prenosi kapljično, odnosno ako do druge osobe dođu izlučevine iz pljuvačke obolele osobe, koksaki virus je toliko otporan da uspeva da opstane i po nekoliko sati na vazduhu. To u praksi znači da ako obolela osoba dodirne neku površinu, a prethodno je uprljala ruku zaraženom tečnošću iz svog organizma, a zatim neka druga osoba dodirne tu istu površinu i potom ne opere ruke, lako se može dogoditi da se zarazi.

Osim uobičjenih tečnosti koje mogu da budu prenosni ovog virusa, poput onih koje se ispoljavaju kašljanjem ili kijanjem, koksaki virus može da prenese čak i osoba koja ima oboljenje očiju poznato kao konjuktivitis, ukoliko recimo dira svoje oči, a potom određenu površinu i tako u krug.

Upravo iz tog razloga se kao osnovni način prevencije ovog oboljenja savetuje adekvatna higijena ruku.

Virus tipa A

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, zbog osipa koji zahvata ove delove tela, mada može izazvati i konjunktivitis.

Virus tip B

Tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju. Oba ova virusa su potencijalni izazivači meningitisa, miokarditisa i perikarditisa, ozbiljnih komplikacija koje mogu biti opasne po život. Koksaki virus može i trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i celokupno zdravlje i život obolele osobe. Smatra se da infekcija ovim virusom povećava i rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.

Koksaki virus prenošenje

Kao i svaki virus, tako se i koksaki virus najčešće prenosi kapljično, tako da se najboljom prevencijom smatra održavanje redovne higijene ruku i pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja, te izbegavanje boravljenja u prostoriji u kojoj se nalazi zaražena osoba ili, pak dodirivanja predmeta koje je ona dodirivala.Čest izvor zaraze su i bazeni, zagađena voda, a prenosioci mogu biti i muve.

Koksaki virus simptomi

U zavisnosti od toga kom tipu virusa pripada, zavisiće i simptomi. Najčešći simptomi koksaki virusa podrazumevaju simptome koji su nalik prehladi, dok se u retkim slučajevima mogu javiti vrlo ozbiljni simptomi.Teška klinička slika javlja se onda kada infekcija zahvati mozak, srce i pluća.

Sve počinje simptomima sličnim prehladi – malaksalost, bol u grlu, pospanost, bol u mišićima, glavobolja, gubitak na težini, povišena telesna temperatura. Dakle, svi simptomi ukazuju na respiratornu infekciju, ali nakon dan-dva na šakama, stopalima i u ustima pojavljuje se zapaljenski proces koji prerasta u plikove ispunjene gnojem. Plikovi sa kože nestaju nakon nedelju dana i ne ostavljaju ožiljak. Plikovi u ustima su malo nezgodniji jer su bolni i javlja se problem pri jelu. Kao što smo već spomenuli, u većini slučajeva infekcija prolazi sama od sebe za nedelju dana, ali u redjim slučajevima može doći do komplikacija, kada virus zahvata mozak, srce ili pluća. Ako nastupi takozvana meningenalna faza, kao simptomi javiće se jake glavobolje, često povraćanje, osetljivost na zvuke i svetlost, a zatim i neurovegetativni poremećaji koji se manifestuju kroz usporen rad srca, zatvor, a moguć je i poremećaj svesti.

Koji simptomi pokazuju da je koksaki virus napao srce?

Simptomi koji pokazuju da je srce zahvaćeno koksaki virusom manifestuju se kroz zamor, ubrzan rad srca, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu.Ali sve može da prođe i, gotovo nezapaženo, pa ga zovu “bolest sa 10 lica”.

Napredovanjem bolesti, zamor je sve jači, pa inficirana osoba mora da zastaje i da se odmora i posle samo nekoliko koraka.Bolest sa 10 lica je pravi naziv za infekciju koksaki virusom jer nekim slučajevimaprolazi ne ostavivši značajan trag na srcu, dok u pojedinim slučajevima dolazi do oštećenja više od 50 % srčanog mišića, što onemogućava njegovu funkciju pa je u takvim slučajevima neophodna transplantacija.

Lečenje podrazumeva dugotrajno mirovanje i korekciju ishrane. Biljna hrana bogata vitaminima, biljni preparati za jačanje imuniteta, čajevi za ublažavanje tegoba i odbranuod virusa nezaobilazan su deo terapije.

Koksaki virus lečenje

Kada je u pitanju koksaki virus, lečenje umnogome zavisi od opšteg zdravstvenog stanja, simptoma koji su uočljivi i toga da li virus pripada tipu A ili B. U svakom slučaju, kao i kod svih ostalih virusnih i bakterijskih infekcija, najbolji način lečenja je prevencija koja podrazumeva neprekidnu brigu o imunom sistemu.

Ukoliko osoba i oboli od koksaki virusa, uz terapiju koju će joj prepisati lekar, a na osnovu navedenih faktora, neophodno je i jačanje imuniteta putem različitih prirodnih sredstava kao što su, recimo med, propolis, aloe vera gel, C vitamin, đumbir i mnogi drugi.

Prirodni lek

Ako imate koksaki virus, potrebno je svakodnevno tokom mesec dana piti litar jakog čaja od matičnjaka, koji se priprema tako što se 7 kašika lista matičnjaka prelije litrom ključale vode, koja se prohladila jedan minut. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Ovu količinu čaja piti tokom dana.

Takođe, pomešati 200 g matičnjaka sa po 100 g zove i slatkog korena i po 50 g kleke i hajdučice. Pet kašika mešavine preliti sa 7,5 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat.Popiti tokom dana.

Posledice

Opet u zavisnosti od tipa virusa koji je prisutan zavise i simptomi. U većini slučajeva simptomi vremenom prolaze, ali u izuzetno retkim slučjevima može doći čak i do infarkta koji se može završiti smrću.

Upravo iz tog razloga je prevencija i adekvatna terapija medikamentima koje prepisuje lekar specijalista najbolji vid lečenja i smanjenja mogućnosti loših posledica pojave ovog virusa u organizmu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply