Čaj od koprive – korisna svojstva, priprema, upotreba i mere opreza

Čaj od koprive ima mnoga blagotvorna dejstva na organizam koja su iznenađujuća!

Žara ili kopriva je velika, divlja, višegodišnja biljka koja je bezbedna za ljudsku upotrebu i koristi se stotinama godina.

Kada je dodirnete, biljka može da izazove osip i ožari kožu jer ima oštre listove koji lako pucaju, otuda i ime „žara“.

I premda biljka kopriva može da deluje iritirajuće, ona je istovremeno i umirujući balzam za mnoga oboljenja, uključujući i bol usled artritisa, dijabetes, loš rad bubrega, običnu prehladu i ne samo to.

Postoji oko 35 vrsta biljki cvetnica iz roda Urtica, među kojima je i kopriva (Urtica dioica). Raste u Evropi, Aziji, severnoj Africi i zapadnom delu Severne Amerike. Legenda kaže da je Milarepa (rođen oko 1052. godine), tibetanski sveti čovek, jogi i pesnik, decenijama koje je proveo u potpunoj meditaciji, živeo samo na koprivi.

kopriva caj priprema

U srednjovekovnoj Evropi, list koprive je korišćen kao diuretik za izbacivanje viška tečnosti i protiv bolova u zglobovima. Danas znamo koliko je svestrano ovo žareće lišće i koliko može da doprinese našem zdravlju.

Kako se pravi čaj od koprive

List koprive ima brojna korisna svojstva, među kojima je i regulacija krvnog pritiska, a čak i pomoć pri mršavljenju. Čaj od koprive tehnički nije čaj jer se ne pravi od lišća crnog ili zelenog čaja. Čaj od koprive se obično pravi od suvog lišća, ne od korena. Lišće možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i biljnim apotekama. Tražite proizvod dobrog kvaliteta – nešto što je 100% čisto.

Priprema čaja od koprive je veoma jednostavna.Da biste skuvali čaj, prokuvajte vodu. Sipajte kašiku suvog lišća u čajnik (sa cediljkom, ako je moguće). Prelijte lišće vrelom vodom i poklopite čajnik. Ostavite da se natapa 15 do 20 minuta. Možete da pravite i varijacije dodavanjem drugog bilja, na primer, lišća maline ili kupine; ove dve biljke su posebno poznate po tome što pomažu ženama koje pate od bolnih grčeva.

Saznajte više>>>  Čaj od koprive kao lek za anemiju, akne, kosu, celulit

Ako više volite hladan čaj (ili ako je baš topao dan), napravite čaj u velikoj posudi i ohladite ga. Obavezno ga obeležite ili stavite do znanja mlađoj deci da ne smeju da ga piju bez vašeg nadzora – pre davanja čaja od koprive deci morate da se posavetujete sa lekarom.

Korisna svojstva čaja od koprive

Kopriva ima toliko korisnih dejstava da je pravo čudo što ovaj čaj ne pije više ljudi. Ublažava menstrualne grčeve i nadimanje, pomaže kod problema sa kožom, umiruje dijareju, ubija crevne gliste i parazite, smanjuje simptome prehlade i simptome povezane sa menopauzom. Kopriva je krcata vitaminima A, C, D i K i bogata je vitaminom B. Dobar je izvor kalijuma, mangana, fosfora, silicijum dioksida, joda, silicijuma, natrijuma i sumpora. Evo još četiri korisna dejstva čaja od koprive.

 1. Čaj od koprive za kosu

Ako imate problem sa opadanjem kose, čaj od koprive stiže u pomoć. Stotinama godina se koristi kao sredstvo za poboljšanje rasta kose. Pijte čaj svakodnevno i koristite ulje koprive kao masku za kosu jednom nedeljno da još više pospešite rast kose. Kopriva drži i perut pod kontrolom.

Više>>> Kako se koristi kopriva za kosu

 1. Čaj od koprive za trudnice

Postoje brojne mešavine biljnih čajeva koje su namenjene isključivo trudnicama, a koje sadrže i koprivu. Vitamini i minerali koji se nalaze u njenom lišću, čine je odličnim izborom  tokom trudnoće kada je potrebno više svega da bi se fetus razvijao. Međutim, vodite računa da ne pijete čaj od koprive previše u prvom tromesečju jer može da izazove kontrakcije materice; bezbedan je za upotrebu tokom drugog i trećeg tromesečja.Za pripremu čaja od koprive vodite računa da koristite lišće a ne koren.

 1. Korisno dejstvo čaja od koprive na plodnost

Mnoge žene se bore sa problemom plodnosti, posebno one koje pokušavaju da začnu posle 40. Tretmani i lekovi za plodnost mogu da pomognu, međutim, postoje i prirodne zamene, a kopriva je jedna od najboljih.Čaj od koprive povoljno utiče na tonus i hrani matericu ali istovremeno jača i nadbubrežne žlezde i bubrege. Pijte jednu do tri šolje dnevno u mesecima pre začeća kako biste se pripremili i ojačali organizam.

Povezano>>> Kako se čaj od koprive koristi kao lek sa drugim biljem

 1. Čaj od koprive protiv alergija

Kopriva je odavno poznat lek protiv alergija, među kojima su i polenska groznica i druge sezonske alergijske reakcije. Najbolji način da sprečite sezonske alergije je da pijete čaj od koprive dva puta dnevno, dva meseca pre sezone alergije koja vas muči jer ćete tako ojačati imunitet. Dvostruko slepo ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Planta Medica 1992., pokazalo je da je 58% ispitanika prijavilo da je kopriva efektivan lek za njihove alergije.

Neželjena dejstva čaja od koprive i mere opreza

To što se neke biljke koriste stotinama ili čak hiljadama godina, ne znači da neće biti komplikacija usled njihove upotrebe. Postoji vrlo malo neželjenih dejstava i mera opreza na koje morate da mislite kada je u pitanju čaj od koprive ali neka vas to ne plaši. Dovoljno je da ih budete svesni, a ako mislite da su za vas problematični, porazgovarajte sa lekarom o korisnim dejstvima koja čaj od koprive ima na vaše zdravlje. U stvari, pre nego što počnete da koristite bilo koju novu biljku, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom.

Kopriva se uopšteno smatra bezbednom kada se koristi prema uputstvima. Nikada ne uzimajte više od preporučene doze, a kada uvodite novu biljku, najbolje je da uzimate malo manje od preporučene količine prvih nekoliko puta, u slučaju da dođe do alergijske reakcije ili neželjenog dejstva. U neka od uobičajenih neželjenih dejstava koja ima čaj od koprive spadaju:

 • uznemirenost stomaka
 • retencija tečnosti
 • znojenje
 • dijareja
 • kožni osipi (uglavnom pri topičkoj upotrebi, a ne od čaja ili kapsula)

Još neke mere opreza:

 • Čaj od koprive ima diuretičko dejstvo kod nekih osoba, stoga, ako imate probleme sa bubrezima ili bešikom, razgovarajte sa lekarom pre početka uzimanja.
 • Ne nanosite koprivu na otvorenu ranu, sem ako recept ne kaže da je u redu da to činite. Kopriva može da nadraži kožu pa zato preduzmite mere opreza i pročitajte uputstvo za upotrebu.
 • Istraživanja pokazuju da čaj od koprive može da podigne nivo šećera u krvi i da ometa lečenje dijabetesa. Suprotno tome, istraživanja isto tako pokazuju da može da smanji nivo šećera u krvi. Ako imate dijabetes, a želite da koristite koprivu, strogo vodite računa o nivou šećera u krvi.
 • Ako vam se pojavi alergija na čaj od koprive, odmah prestanite da ga pijete i trenutno tražite lekarsku pomoć, posebno ako se osipi iznenada pojave, imate otežano disanje i/ili lice počne da vam otiče.

Korisna dejstva čaja od koprive su brojna i ako ga podnosite (to jest ako ne remeti uzimanje lekova i nivo šećera u krvi), onda možete da razmislite o tome da on postane deo redovnog inventara vašeg ormarića sa lekovima kojim ćete lečiti mnoge bolesti. Upotreba nečeg što je prirodno kao čaj od koprive je odličan prvi korak ka lečenju zdravstvenih problema, međutim, u slučaju pogoršanja stanja tražite lekarsku pomoć.

loading...
Loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply