krak-hobotnice-prirodni-afrodizijak

Aktivni sastojci biljaka korišćeni su u fitoterapiji i čuveni još od antičkog doba, a u sinergijskoj upotrebi mogu da se koriste kao prirodni afrodizijaci za žene. U raznim proizvodima mogu se naći različite kombinacije biljaka, a mi vam predstavljamo one sastojke koji zaista mogu pomoći ženama sa seksualnim smetnjama.

Seksualne smetnje kod žena veoma su rasprostranjene, ali su za razliku od onih kod muškaraca, koje su mnogo više proučavane često potcenjene. Pristup ženskim tegobama u seksualnom životu dosad je bio samo psihološkog tipa. Poslednjih godina, međutim, naučnici pokušavaju da proučavanjem anatomije i fiziologije seksualne reakcije shvate i značaj bioloških faktora. I dalje postoje brojne kontroverze i tabui u vezi s tom temom, a upravo zbog kompleksne interakcije bioloških, psiholoških i socijalnih faktora sa seksualnim obrazovanjem.

Afrodizuačka damjana kao afrodizijak

Meksička damjana (Turnera diffusa) biljka je slična nani. Ima afrodizijačka svojstva i predstavlja validnu pomoć u slučajevima seksualne astenije kod žena i impotencije kod muškaraca koje su psihičkog porekla, posebno ukoliko je reč o anksioznosti usled prepuštanja i pokazivanja nagog tela ili prerane ejakulacije.

Damjana se ne koristi samo kao prirodni afrodizijak za žene njen fitokompleks u stanju je da povrati – seksualnu želju kod oba pola. Osim što telo i mozak dovodi u pravu ravnotežu, biljka damjana stimuliše spinalne nervne centre koji kontrolišu funkcije seksualnih organa.

Posebno se čini da damjana deluje na centar za erekciju, smešten na nivou nervnog parasimpatičkog karlično-sakralnog sistema kod muškaraca, a takođe jača hormonalni sistem kod žena s dismenorejom, amenorejom i, iznad svega, padom seksualne želje.

Damjana se kao afrodizijak upotrebljava u čajevima i u obliku ekstrakta, tečnosti i praška. Čaj od damjane se priprema tako što se jedna kašičica listova biljke stavi u šolju kipuće vode. Vruć čaj pije se pre ručka. Takođe se za jačanje seksualne žene svakodnevno može uzimati 50 kapi ekstrakta sa zašećerenom vodom.

Babin zub je odličan afrodizijak i za žene i za muškarce

Biljka Tribulus terrestris već vekovima tradicionalno se koristi u Indiji kako bi poboljšala plodnost kod muškaraca i žena, a u kineskoj medicini za zaštitu jetre, bubrega i disfunkciju urinarnog trakta. Može da podigne nivo hormona LH kod muškaraca i FSH kod žena tako što kod prvih podiže nivo testosterona, a u drugom slučaju nivo ženskih hormona pa je odličan afrodizijak i za žene i za muškarce. Potpuno je bezbedna za upotrebu kad se koristi za povećanje libida i seksualne funkcije.

Upotreba: Dve kašičice listova biljke babin zub prelijte s četiri decilitra hladne vode. Poklopite i ostavite preko noći, a onda ujutru kratko prokuvajte, procedite i prohladite. Pijte jednu šolju ujutru, a drugu uveče, pre obroka. Ovaj čaj koji je odličan afrodizijak ne bi trebalo piti duže od dva meseca, kad obavezno sledi pauza od mesec dana.

Ženšen kao afrodizijak

Lek koji se dobija iz biljke ginseng ima vekovnu tradiciju u kineskoj medicini, a namena mu je raznovrsna. Ime potiče od kineske reči “rensheng” što znači čovek, a izabrano je kako bi naglasilo antropomorfnu strukturu korena. Ženšen odnosno ginseng smatra se skoro univerzalnim lekom, a koristi se prevashodno protiv starenja, gastrointestinalih smetnji te kao afrodizijački i revitalizujući preparat.

Mada ga najčešće koriste muškarci on je takođe odličan afrodizijak za žene. Ekstrakti ginsenga nalaze se u brojnim dodacima ishrani, većinom namenjenim rekonvalescentnim osobama, sportistima i starim licima. Stoga nije slučajno što se smatra najviše korišćenim biljnim proizvodom na svetu.

Uglavnom se upotrebljava Panax ginseng u tretmanima različitih stanja, kao što su dijabetes tipa 2, nesanica, gastritis, hipotenzija, stres ili premor. Čini se daje afrodizijački efekat ginsenga međusobno povezan s njegovim svojstvom da pojača otpuštanje azotnog oksida iz endotelijalnih ćelija kavernoznih tela penisa posledično proširenje krvnih sudova dovodi do jače i dugotrajnije erekcije.

Ylang – Ylang

Njegovo esencijalno ulje ima umirujuće dejstvo ukoliko se njime inhalirate i opušta nervni sistem ublažavajući smetnje kao što su anksioznost, depresija, nervoza i nesanica. U stanju je da snizi krvni pritisak i smanji kardiovaskularne tegobe izazvane stresom, poput lupanja srca i tahikardije.

Takođe ima afrodizijačka svojstva, korisno je za buđenje čula u slučajevima frigidnosti kod žena i impotencije, kao i kod onih koji ne mogu da se prepuste, jer otklanja sumnje, nesigurnosti i blokirana osećanja. Od velike je pomoći u slučaju potisnute ženstvenosti budući da oslobađa radost, senzualnost, euforiju i samopouzdanje. Ako se pitate koji su najbolji prirodni afrodizijaci za žene ylang – ylang je u samom vrhu.

Mufra puama je poznata zbog svojih afrodizijačkih efekata

Mufra puama ili marapuama (koja se još vulgarno naziva i prirodnom vijagrom) tipična je za Brazil. Veoma je poznata zbog svojih afrodizijačkih efekata. Domaća plemena pripisivala su joj fantastična svojstva nazivajući je „biljkom ljubavi” i koristeći je u mnogim ceremonijama spajanja.

Koristi se koren, gde se u znatnoj količini mogu pronaći mnoge supstance smolastog porekla i jedan specifičan alkaloid koji snažno proširuje krvne sudove. Njegova upotreba preporučuje se u slučajevima seksualne impotencije i psihičke astenije, ali i usled smanjenja libida kod žena.

Peruanska maka deluje kao afrodizijak

Maka (Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng ili peruanska vijagra, vekovima se u Peruu koristi kao supstanca koja daje energiju i jača potenciju. Pojačava libido i pospešuje seksualno funkcionisanje. Kod muškaraca reguliše hormonalnu ravnotežu  i podiže nivo testosterona. Osim toga, funkcioniše kao afrodizijak i deluje protiv erektilne disfunkcije i impotencije.

Deluje i kao prirodni afrodizijak za žene jer i kod žena budi i pojačava seksualnu želju. Zahvaljujući svom adaptogenom funkcionisanju, dovodi telo u ravnotežu čineći da ono proizvodi supstance koje iz raznih razloga organizam više ne luči u normalnim količinama, uključujući i hormone. Zahvaljujući tim efektima ovaj snažni afrodizijak za žene, može ženama a  posebno onim u perimenopauzi da vrati seksualnu želju, vitalnosti senzualnost.

Najčešći uzroci seksualnih smetnji kod žena:

 • Depresija može da podrazumeva i pad seksualne želje, a neki antidepresivni lekovi – iako su izuzetno korisni i ponekad neophodni, takođe mogu uzrokovati nedostatak libida kod žena ili nemogućnost da se dostigne orgazam. Generalno gledano, to može da utiče na kompletnu žensku seksualnost.
 • Neiskren partnerski odnos i neprihvatanje sopstvenog tela mogu izazvati seksualne smetnje, kao što je slučaj i sa smetnjama u ishrani.
 • Hroničan stres, npr. uzrokovan poslom, može da dovede do smanjenja želje, nesposobnosti prepuštanja ili do nemogućnosti da se doživi orgazam, pa čak i da izazove bol.
 • Visok nivo anksioznosti može ometati želju i stvoriti poteškoće prilikom prepuštanja seksualnom odnosu.
 • Problemi u vezi, posebno ukoliko ih karakterišu tenzija i napetost, kivnost, agresivnost iskazana na direktan ili indirektan način, takođe utiču na intimni odnos para.
 • Infekcije, iritacije i druge ginekološke smetnje mogu izazvati bol tokom koitusa. Bol, sam po sebi, može da dovede do stezanja mišića, a time i do pojačanja osećaja samog bola, što dovodi do blokiranja seksualne želje.
 • Mnoge zdravstvene patologije mogu da generišu i seksualne smetnje na različitim nivoima, ali iznad svega utiču na odsustvo seksualne želje.
 • Upotreba lekova (lekovi protiv pritiska, antidepresivi, antipsihotici, anksiolitici, steroidni antiinfla-matorni lekovi), alkohola i opojnih droga uzrokuje seksualne smetnje.

Najbolji način da se povrati seksualnost kod žena su prirodni afrodizijaci za žene.

Biljke kao prirodni afrodizijaci

Lekovite biljke afrodizijaci bude strast kod oba pola, popravljaju funkciju i muških i ženskih polnih organa, čak mogu da povećaju proizvodnju spermatozoida, i ovulaciju…

Neke vrste lekovitog bilja jačaju narušenu polnu moć i podstiču rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Celer, na primer, uklanja seksualne kočnice, a veoma cenjeno bilje u tom smislu je i kukuruzna svila, ružmarin, hajdučka trava, šipak, glog, medveđe grožđe…

Kako da ih upotrebite savetuje hercegovački lekar tradicionalne medicine Nedeljko Dražić, koji porodičnu tradiciju bavljenja travarstvom danas obavlja u Americi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ljubavni čaj

 • 70 g kantariona (Hvpericum perforatum)
 • 50 g hajdučke trave (Achilea millefolium)
 • 100 gvreska (Galluna vulgaris)
 • 100 g cveta gloga (Crataegus monogyna)
 • 70 g ružmarina (Rosmarinus officinalis)
 • 50 g bosiljka (Ocimum basilicum)

Sve usitniti, sjediniti, pa uzeti 3 kašike i sipati u 750 ml hladne vode, potom zagrevati na laganoj vatri i kada provri kuvati još 3 minuta. Posle 1/2 sata procediti, zasladiti planinskim medom i piti 3 x dnevno po 2 dl 1/2 sata pre jela.

Za jači libido

 • 100 g pirevine (Agropvrum repens)
 • 50 g lista kupine (Rubus fruticosus)
 • 30 g kore hrasta (Ouercus)
 • 70 g kukuruzne svile (Zea mays)
 • 70 g lista breze (Betula pendula)
 • 70 g nadzemnog dela preslice – (rastavič -Equistum arvense)
 • 100 g rtanjskog čaja (Althaea officinalis)

Bilje dobro promešati, pa uzeti 4 kašike, preliti s 11 vode i ujutru kuvati 3 minuta na laganoj vatri. Kada se ohladi, procediti, zasladiti medom i piti u gutljajima tokom dana.
Čaj može da se pije i kod tegoba sa prostatom.

Za strast na kub

 • izrendati 1/2 kg korena celera, dodati 50 g polena i 1/2 kg meda, sve dobro promešati, ostaviti da odstoji 10 dana, pa uzimati po 1 kašiku ujutru i uveče

Pomaže i kod problema sa prostatom.

Telesno uživanje

 • 50 g ploda šipka (Rosa cannina)
 • 30 g lista peršuna (Petroselinum hortense)
 • 50 g korena i lista celera (Apium graveolens)
 • 20 g semena i ploda komorača (Foeniculum vulgare)
 • 15 g belog jasena (Fraxinus excelsior)
 • 75 g peteljki trešnje (Prunus avium)

Sve usitniti, sjediniti, pa uzeti 4 kašike i sipati u 1,2 1 mlake vode, ostaviti da odstoji 1/2 sata i kuvati 3 minuta. Kada se mešavina ohladi, zasladiti medom i polenom, pa piti u gutljajima tokom dana.

Potencija za dvoje

 • 100 g lešnika
 • 100 g badema
 • 1 kg meda
 • 100 g polena
 • 50 g propolisa
 • 50 g mleča
 • 100 g ruma
 • 200 g oraha
 • 150 ml crnog vina

Orah, lešnik i badem samleti, pa sve sastojke dobro
Eomešati, izmiksati i jesti, po potrebi. Ako se redovno oristi, ova receptura umnožava spermatozoide, a kod žena pojačava ovulaciju, pa se preporučuje ukoliko se želi muško potomstvo.

Uz ovo piti sledeći čaj koji oboma donosi ljubavnu strast:

 • 50 g medveđeg grožđa (Arctostaphvlos uva ursi)
 • 100 g glogovog cveta (Crataegus monogyna)
 • 70 g ružmarina (Rosmarinus officinalis)
 • 100 g hajdučke trave (Achillea millefolim)
 • 50 gkorena srčanika (Polvgonum bistorta)
 • 75 g semena zobi (Avena sativa)
 • 50 g šišarki hmelja (Humulus lupulus)
 • 70 g usta borovnice (Vaccinium mvrtillus)
 • 100 g rtanjskog čaja (Althaea officinalis)
 • 100 g korena pira (Agropvrum repens)
 • 100 g kukuruzne svile (Zea mays)

Sve sastojke dobro promešati, pa uzeti 5 kašika i sipati u 1,5 1 vode, ujutru kuvati 3-5 minuta na laganoj vatri, kad provri procediti zasladiti planinskim ili medom od vreska, i piti u gutljajima tokom dana, ili po 1 dl ujutru i pre spavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply