Ukoliko vas često hvata depresija, preispitajte svoje simptome, možda je u pitanju manjak testosterona koji zna da se manifestuje na sličan način i da daje istu kliničku sliku. Uzroci smanjenja nivoa testosterona mogu biti različiti, a muškarci koji imaju ovaj problem obično imaju smanjen interes za razne stvari, obično su stalno umorni i bez snage. Normalna vrednost je između 350 do 1000 nanograma po decilitru krvi. Testosteron se obično smanjuje posle 40. godine života. Ovaj hormon koji imaju i žene, ali u malim količinama, se kod muškarca proizvodi u testisima u tzv Lajdigovim ćelijama. Ukoliko se drastično smanji nivo testosterona, muškarci mogu da ostanu neplodni. Nivo testosterona opada s godinama i to u proseku za 1% svake godine, počevši od 35.godine.

Kako povećati nivo testosterona kod muškaraca prirodnim putem

Postoje razni načini za povećanje testosterona prirodnim putem, jedan od prvih je promena ishrane i unošenje zdravih namirnica. Poželjno je da konzumirate lešnik, bademe, orahe i slično koštunjavo voće. Avokado, tunjevina, jaja, vitamin D isto tako utiču na prirodno povećanje nivoa testosterone. Takođe, prvo i osnovno – rešite se pivskog stomaka, višak kilograma posebno zna da uzrokuje disbalans. Jedan od korisnih saveta je upražnjavanje jutarnjeg seksa koji u mnogome utiče na održavanje visoke vrednosti hormona testosterona kod muškarca. Jedno od rešenja su i naporne vežbe, ne vredi da se bavite tegovima od na primer tri kilograma. Što više napornih vežbi poput čučnjeva sa opterećenjem, sklekova, benča, iskoraka i slično utiču na rast hormona testosterona.

kako povecati nivo testosterona

Testosteron se prirodnim putem može povećati i tako što ćete redukovati stres i potruditi se da unosite što više zdravih masti. Jako je bitno da iz ishrane izbacite šećer kao i da pijete suplemente proteina surutke.
Pored ovih metoda postoje i suplementi koji se uzimaju ali njih morate konzumirati uz nadzor lekara. Ukoliko se nekim slučajem utvrdi da nema deficita u hormonima, može da dođe do smanjenja testisa. Vrlo je bitno ne koristiti suplemente napamet, pre nego što se obave analize krvi. Uzimanjem suplemenata možete samo da pogoršate situaciju i čak može da dođe do potpunog prestanka produkcije spermatozoida. I kada se prestane sa uzimanjem, potrebno je da dosta vremena prođe da bi se telo vratilo u ravnotežu, zato treba biti oprezan. Jedna od najboljih metoda pored navedenih, je pojačano unošenje vitamina D i smanjenje stresa i napetosti.

Hrana za povećanje testosterona

Već smo pomenuli koja bi hrana trebalo da se konzumira za povećanje broja testosterona u krvi. Pa tako, pored navedene trebalo bi da jedete škampe, seme bundeve i pšenične mekinje. Takođe, vitamini i proteini su jako bitni zbog čega se preporučuje unos govedine, teletine, ribe, nemasnog sira kao i jagoda. Među poželjnim namirnicama su i ostrige, maslinovo ulje i beli luk, kao i smokve, pasulj i nar. Govedina najviše doprinosi rastu ovog hormona jer je bogata cinkom i proteinima kao i gvožđem i magnezijumom. U svakom slučaju, mnogo toga je dozvoljeno da se jede, samo bi trebalo obratiti pažnju da se ne jede ništa što je masno i šećer.

Fizička aktivnost je takođe bitna jer ako po ceo dan sedite ili ležite do mozga dopiru informacije da vam testosteron nije u tolikoj meri neophodan.

Suprotne informacije dolaze do mozga kada počnete da vežbate.

Pored ishrane, ovde dosta uticaja ima i genetika zbog čega je zabeleženo dosta primera u kojima muškarci u 60-tim godinama dobijaju decu. To je jedan od znakova da im je nivo testosterona u krvi odličan.

Važnost testosterona za muškarce

Posle plodnosti, dobar nivo testosterona je važan zbog opšteg zdravlja muškarca. Ovaj hormon učestvuje u zdravlju čitavog organizma, srca, mozga, polnih žlezda, kostiju kao i na pojavu dijabetesa 2. Ukoliko se ne reaguje na vreme, smanjen nivo testosterona koji se ne povećava može da utiče na neplodnost kod muškarca. Kao i žene, koje prolaze kroz menopauzu, muškarci sa gubitkom testosterona prolaze kroz takozvanu andropauzu.
Nizak nivo broja testosterona može da se pojavi u najranijem periodu, u pubertetu. Tada je obično u pitanju genetski poremećaj koji se zove Klinefelterov sindrom. Ovaj sindrom nije ništa drugo nego hromozomski poremećaj usled koje može da dođe do poremećaja funkcije testisa.

Kako možete da utvrdite nizak nivo testosterona

Nizak nivo testosterona je lako utvrditi, samo nemojte raditi stvari koje su štetne po ovaj hormon. Kako ćete znati da imate problem? Na osnovu testa krvi. Međutim, nažalost ni ovi rezultati se nisu pokazali kao najefikasniji jer se dešavalo da se isti uzorak odnese u tri laboratorije i da sve tri daju različite rezultate o nivou ovog hormona u krvi. Za sada drugi način provere ne postoji.

Kako ne biste došli u situaciju da se pitate da li imate problem, delujte preventivno. Jedan od razloga smanjenog nivoa testosterona je gojaznost. Kada kažemo gojaznost, govorimo o 30% više masti od idealne težine što može da bude pogubno po ovaj hormon. Takođe, koliko god je gojaznost opasna, tako i preučestalo treniranje može da bude jer telo između treninga ne stiže da se odmori. Pored stresa i nesanice, i alkohol je najveći neprijatelj ovog hormona.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply