bundeva-semenke

Semenke od bundeve nude impresivni koktel vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji poboljšavaju zdravstveno stanje i pomažu u borbi protiv raznih bolesti, a dostupne su preko cele godine. Dodatno, bundevine semenke su vrlo bogate triptofanom i esencijalnim masnim kiselinama.

Naučni dokazi koji se svakog dana potvrđuju govore u prilog tome da su koštice bundevine odlična i moćna namirnica kada je u pitanju borba protiv srčanih bolesti, osteoporoze, oboljenja bešike, anksioznosti i artritisa.

Poboljšava funkciju bešike

Između ostalog, semenke od bundeve su najpoznatije po svojoj efikasnosti u lečenju prekomerne aktivnosti bešike, medicinskog problema za koji su karakteristične česte i iznenadne potrebe za mokrenjem, što može dovesti do neželjenog mokrenja. Naučnici procenjuju da oko 16% muškaraca i žena ima simptome ove bolesti i prečestu potrebu za uriniranjem, a ponekad i problem sa noćnim mokrenjem. Ako previše aktivna bešika nije bolest kao takva i ne izaziva druge bolesti, prestavlja mučan i neprijatan problem i odražava se na kvalitet života.

Nekoliko istraživanja je došlo do uverljivih zaključaka da bundevino seme može potpomoći u radu bešike i pomoći kod simptoma ovog zdravstvenog problema. U jednom istraživanju sprovedenom na životinjama, objavljenom u Japanskom magazinu medicine i farmacije, kod pacova kojima je davan ekstrakt bundevinog semena je funkcionisanje bešike znatno poboljšano i oni su ređe imali potrebu za mokrenjem.

 

Obećavajuća dejstva ekstrakta bundevinog semena kad je u pitanju prekomerna aktivnost bešike potvrđena su u istraživanjima u kojima su učestvovali ljudi. Japanski naučnici su ispitivali efekte bundevinog semena i ekstrakt klica soje na učestalost mokrenja kod 39 žena u menopauzi, starih 52-86 godina tokom perioda od šest nedelja. Na kraju istraživanja, ispitanice su potvrdile da znatno ređe uriniraju i danju i noću.

U drugom istraživanju, 45 muškaraca starijih od 65 godina su takođe primetili znatno smanjenje potrebe za uriniranjem tokom noći, što im je poboljšalo kvalitet sna nakon uzimanja ekstrakta bundevinog semena tokom šest nedelja.

Dodatno, semenke bundeve mogu pružiti drastično olakšanje kod starijih ljudi koji imaju problema sa mokrenjem uzrokovanim uvećanom prostatom. Naučnici su nakon jednog istraživanja koje je uključivalo 53 muškarca dobi 50-80 godina i trajalo 3 meseca zaključili da ekstrakt bundevinog semena povećava izlučivanje mokraće za 40% tokom jednog uriniranja i zato za 30% smanjuje učestalost potrebe da se mokri noću u poređenju sa kontrolnom grupom koja je uzimala placebo supstancu.

Sprečava srčane bolesti

Semenke bundeve mogu značajno smanjati nekoliko faktora rizika koji se odnose na kardiovaskularne bolesti. U nedavno sprovedenom istraživanju objavljenom u Afričkom magazinu tradicionalne, dopunske i alternativne medicine, istraživači su naveli da je kod pacova kod kojih je izazvana arteroskleroza i kojima je davano bundevino seme tokom 37 dana ne samo da je „dobar“ holesterol povećan za 47%, a „loš“ je opao za čitavih 78%.

Jedan od mogućih razloga zbok kojih bundevino seme utiče na smanjivanje nivoa „lošeg“ holesterola jeste visok nifo fitosterola, biljnih sastojaka koji sprečavaju apsorpciju holesterola u tankom crevu.Semenke od bundeve imaju triput više fitosterola u poređenju sa ostalim semenkama i koštunjavim voćem koje obično grickamo za užinu.
Dok je obično smanjivanje „lošeg“ holesterola fokalna tačka kad je u pitanju prevencija i lečenje srčanih oboljenja, istraživanja ukazuju na to da bi povećavanje „dobrog“ holesterola moglo biti podjednako značajno za zaštitu srčanog zdravlja, jer je visok nivo ove vrste holesterola direktno povezan sa smanjivanjem rizika od dobijanja nekog srčanog oboljenja.

Semenke od bundeve imaju povoljan efekat na održavanje nivoa „dobrg“ holesterola, sudeći po istraživanju objavljenom u medicinskom žurnalu Climacteric. Istraživači su za uzorak nasumično odabrali 35 žena u menopauzi i tokom 12 nedelja im davali po 2 grama ulja bundevinog semena i ulja pšeničnih klica. Meren je nivo masnoća u krvi i promena krvnog pritiska. Rezultati su bili sledeći: kod grupe koja je uzimala ulje od bundevinog semena je „dobar“ holesterol povećan za 16%, a krvni pritisak se smanjio za 7%.

Ovaj potencijal koji imaju semenke bundeve da smanji krvni pritisak je potvrđen u još jenog studiji. Egipatski naučnici su veštački izazvali visok pritisak kod pacova tako što su sprečavali azot-monoksid sintazu, enzim čija je uloga da reguliše krvni pritisak regulisanjem nivoa molekula azot-monoksida. Tokom 6 nedelja ispitivanja, pacovi sa hipertenzijom su hranjeni uljem od semenki bundeve ili su im davani lekovi za snižavanje krvnog pritiska (Amlodipin). Rezultati su pokazali da je ulje bundevinog semena bilo efikasno isto koliko i Amlodipin u snižavanju povišenog pritiska kod pacova tako što se nivo azot-monoksida vratio u normalu.

Štiti kosti

Semenke bundeve su izvrstan izvor magnezijuma, forsfora i cinka, minerala koji se neopravdano zanemaruju kada je u pitanju zdravlje kostiju i prevencija osteoporoze. Istraživači sa Univerziteta u Tenesiju su utvrdili da postoji veza između unosa magnezijuma i nivoa minerala u kostima, značajnog faktora za razvoj osteoporoze, na uzorku od 2.000 ispitanika koji su činili muškarci i žene stari 70-79 godina. Nakon uzimanja u obzir ostalih faktora poput životne dobi, unosa kalcijuma, trenutnog stanja osteoporoze, indeksa telesne mase i fizičke aktivnosti, istraživači su zaključili da veći unos magnezijuma podrazumeva bolju koncentraciju minerala u kostima, pogotovo kod belaca. Naučnici smatraju da je jedan od razloga za povoljne efekte magnezijuma njegova osobina da stvori alkalnu „sredinu“ u kostima, što se pokazalo kao „bolji provodnik“ za ostale minerale koji bi trebali da dospeju u kosti.

U drugom istraživanju objavljenom u magazinu Osteoporosis international, naučnici su utvrdili da postoji jaka povezanost između rizika od preloma i (ne)dovoljnog unosa fosfora i cinka na uzorku od 6.000 muških ispitanika koji su imali 46-57 godina. Nakon analize podataka prikupljanih dve i po godine, kod ispitanika koji su uzimali malo cinka i fosfora se pokazalo da postoji veći rizik od preloma nego kod onih koji su uzimali pomenute minerale u većim količinama.

Olakšava sinptome artritisa

Semenke bundeve su poznate po tome što su bogate antioksidansima, što može znatno olakšati upale povezane sa simptomima artritisa. U istraživanju objavljenom u časopisu Farmaceutska istraživanja, kod pacova koji su imali artritis se pokazalo da znatno povećan nivo upale dospa opada nakon uzimanja ulja bundevinog semena; rezultati su se uklopili u rezultate istraživanja u kom je pacovima davan antiupalni lek bez steroida, Indometacin. Osim toga, kod pacova koji su uzimali Indometacin se povećavao nivo peroksidacije masnoća jetre, što je indikator za oštećenje jetre, dok kod grupe pacova koji su uzimali samo ulje bundevinog semena nije bilo nikakvih neželjenih nuspojava.

Anksioznost

Istraživanje objavljeno u Kanadskom žurnalu psihologije i farmakologije je pokazalo da triptofan, aminokiselina kojom je bundevino seme vrlo bogato, može pomoći u ublažavanju anksioznosti. Pošto se triptofan pretvara u serotonin, neurotransmiter koji poboljšava raspoloženje i podstiče moždane funkcije, naučnici su ispitivali da li konzumacija hrane bogate triptofanom pojačava izlučivanje serotonina i smanjuje simptome anksioznosti. Otkrili su da su ispitanici kojima je dijagnostikovana anksioznost i koji su jeli namirnice bogate tripgofanom sa ugljenim hidratima pre testova anksioznosti pokazali znatni pomak nabolje i po subjektivnim i po objektivnim kriterijumima Endlerove multidimenzimenionalne skale anksioznosti u poređenju sa onima koji su jeli samo hranu bogatu ugljenim hidratima.

Kako se sve mogu jesti semenke bundeve?

1. Za pečenje bundevinih semenki, zagrejte rernu na 70-75 °C i pecite 15-20 minuta
2. Možete dodati ove semenke u supe, čorbe ili neka druga jela
3. Dodajte ih u salatu, žitarice ili izmešajte sa jogurtom
4. Možete ih grickati i sirove, kao užinu

Malo istorijata…
Bundeve su poreklom iz Severne Amerike. Prvo su ih koristili američki urođenici u razne svrhe zbog njihovih osličnih svojstava, pre nego što je seme ove biljke preneto u Evropu i bundeva počela da se sadi širom evrope. Bundeve pripadaju porodici tikvi po imenu cucurbitacae. Amerika je trenutno najveći proizvođač bundevi u svetu, a zatim Meksiko, Indija i Kina.

Zaključak

Sa ovako širokim spektrom nutrijenata povoljnih po zdravlje, od magnezijuma, proteina, vitamina B3 i cinka do visoke koncentracija triptofana i esencijalnih masnih kiselina,
semenke od bundeve su prava „bomba“ kad je u pitanju lečenje i prevencija zdravstvenih problema, uključujući zaštitu od uobičajenih srčanih problema i osteoporoze. Takođe znatno olakšava život ljudima koji imaju problema sa bešikim, anksioznošću i artritisom. Iako je bundeva sinonim za Noć veštica, razmislite o tome da ubacite semenke bundeve u redovnu ishranu kako biste iskoristili sve benefiti po zdravlje koje one nude.