kako poboljsati apetit

Da bi se održalo dobro zdravlje organizma potrebno je unositi optimalan nivi svih nutritijenata a problem nastaje kada neka osoba, obično dete ima slab apetit….U uvom članku saznajte kako poboljšati apetit kod dece i odraslih…

Iako se dosta govori o gojaznosti kao uzroku mnogih oboljenja, i izražena mršavost ( kaheksija ) nepovoljno utiče na organizam.

Ishrana siromašna vitaminima, proteinima i mineralima nepovoljno utiče na rad enzima, na ceo metabolizam kao i na opšte stanje organizma. Mršavije osobe su često odsutne, nervozne i nezadovoljne svojim fizičkim izgledom. Ipak, treba odvojiti pojam mršavosti od anoreksije – mršavost se da regulisati pravilnom ishranom, dok se u lečenju anoreksije konsultuju kako nutricionista, tako i psihijatar.

kako poboljsati apetit

Slab apetit kod dece – mogući uzroci

U pedijatriji, navode 9 najčešćih uzroka gubitka apetita kod dece:

 1. Usporen telesni rast – gubitak apetita ne predstavlja patološki proces već smanjenu potrebu organizma za kalorijama ukoliko je rast generalno smanjen
 2. Bolest – bolest često prouzrokuje gubitak apetita, a najčešće se radi o stomačnom virusu, upaljenom grlu, stalnim prolivima, glavobolji, povišenoj telesnoj temperaturi. Nakon oporavka od bolesti, apetit se znatno poboljšava.
 3. Izloženost stresu – loši porodični odnosi kao i maltretiranje u školi često prouzrokuje gubitak apetita
 4. Depresija – depresija se kod dece manifestuje nezainteresovanošću za stvari oko sebe kao i odsutnošću
 5. Anoreksija – koja se najčešće javlja u pubertetu kod devojčica. Kada se govori o anoreksiji, više se govori o psihičkoj komponenti nego o samoj neuhranjenosti.
 6. Lekovi – neka neželjena dejstva lekova odnose se na gubitak apetita i neuhranjenost.
 7. Anemija – kod dece najčešće nastaje usled nedostatka gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline. Deci je potrebno dodavati ove vitamine u vidu suplemenata ishrani.
 8. Parazitarne infekcije creva
 9. Loša pokretljivost creva

Slab apetit kod odraslih – mogući uzroci

Najčešći razlozi jesu socijalni, izloženost stresu, trudnoća i slab imunitet. Od bolesti, gubitak apetita izazivaju poremećen rad štitne žlezde ( hipotireoidizam ), demencija, HIV, hepatitis, akutna i hronična bubrežna slabost, hronično oštečenje jetre, hronična opstruktivna bolest pluća ( emfizem pluća i bronhitis ), hemoterapija, zloupotreba heroina, kokaina i LSDa, kao i upotreba morfina, kodeina i antibiotika.

Kako povećati apetit ?

Bitno je reći da dobitak na težini treba biti jedan umereni proces. Obilne porcije će samo dovesti do osećaja umora a gojenje će biti asimetrično – stomak počinje da rasti dok ruke i noge ostaju mršave. Osnovna zabluda je da ukidanje fizičke aktivnosti i pasivan način života dovode po povećanja kilograma – naprotiv, minimalna fizička aktivnost će poboljšati apetit. Vitamin B, osim što je blagotvoran za mnoge organe, otvara apetit!

Kako otvoriti apetit? ( gorke materije )

Gorka hrana će dovesti do povećanja apetita na sledeći način: pre svakog obroka, pojedite malo sveže rukole ili napravite sebi sok od grejpfruta. Gorke materije podstiču organizam na rad, te samim tim će vam otvoriti apetit.Generalno gorka hrana je bolja za poboljšanje apetita kod dece nego kod odraslih.

Kako popraviti apetit? ( kisele materije )

Ukoliko ne volite gorko, onda su kisele stvari iz prirode idealna stvar za Vas takođe su bolje za poboljšanje apetita kod dece jer ih deca lakše prihvataju! Pripremite salatu od krastavca i kupusa i dodajte puno limunovog soka. Limunov sok će doprineti da pored salate pojedete obilniju porciju. Ujutru, pre doručka koji je krucijalan obrok, pogotovo za dizanje kilaže, popijte oko 250 decilitara limunade na prazan stomak. Zapamtite da 40 % ukupne dnevne količine hrane treba biti uneto za vreme doručka! Posle svakog obroka, zasladite se kompotom od jabuka,  kisele jabuke će dodatno otvoriti apetit.

Šta je dobro za poboljšanje apetita kod odraslih?

Za otvaranje apetita kod odraslih, pripremili smo savete poznatih nutricionista:

 1. Nemojte da pijete vodu pre obroka! Umesto vode, popijte malo koncentrovanije kisele sokove koje dižu apetit. Konzumiranje previše vode može da Vas zasiti pre samog obroka.
 2. Jedite češće. Ubacite 3 – 4 užine između obroka.
 3. Ubacite mleko i mlečne proizvode u ishranu. Mleko, koje je bogato proteinima i kalorijama, znatno utiče na apetit.
 4. Pijte šejkove bogate ugljenim hidratima.
 5. Dodajte zaslađivač i krem u kafu.
 6. Uzimajte kreatinin.
 7. Nemojte dugo da spavate! Ustajte rano i doručkujte do pola sata nakon ustajanja iz kreveta.
 8. Kada dobijete porciju, prvo jedite povrće, a potom namirnice bogate proteinima i ugljenim hidratima.
 9. Prestanite da pušite – pušenje smanjuje apetit!

Kako otvoriti apetit kod dece?

Detetu pristupite prijateljski ukoliko ne želi da jede. Zapamtite, možda postoji medicinski razlog koji Vaše dete sprečava u normalnom hranjenju! Ukoliko je dete zdravo, motivišite ga specijalitetima, trudite se da ishrana bude raznovrsna, a pre svega, pričajte sa detetom – šta ono voli da jede, šta ne voli, pa mu pripremite hranu koje će jesti i u većim količinama.

Vitamini za apetit

Kompleks vitamina B znatno pomaže u poboljšanju krvne slike, nervnih ispada ali i u rešavanju problema sa kilažom. Konkretno, vitamin B2 stimuliše centre za glad i sitost u mozgu i time stimuliše povećan apetit.

Kako povećati apetit prirodnim putem?  ( Prirodni lek za apetit )

Najbolji način kojim ćete povećati apetit jeste adekvatna ishrana. U svoj jelovnik ubacite gorko zeleno povrće: rukolu, blitvu, kelj, radič. Pravite salate od ovih namirnica i trudite se da ih svakodnevno konzumirate. Pored zelenog, lisnatog povrća, u ishranu ubacite i đumbir, mlevenu papriku, mirođiju, pepermint.

Sredstva za otvaranje apetita

Ukoliko želite da se za kratko vreme ugojite – isprobajte pivski kvasac! Pivski kvasac je prirodni izvor vitamina B i odlično je sredstvo za poboljšanje apetita, a nalazi se u obliku tableta i praha, koji se razmute ili popiju oralno. Pivski kvasac nije najprijatnijeg ukusa, tako da mu možete dodati malo limunovog soka, a konzumira se pre samog obroka, kako bi tokom obroka, osoba uzimala više hrane.

Čaj za otvaranje apetita

Trenutno, najpopularniji čaj za dobijanje na kilaži jeste čaj od islandskog lišaja – ovu biljku možete nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Čaj se priprema jednostavno –  oko 2 grama usitnjenog islandskog lišaja  prelijte čašom hladne vode i ostavite da odstoji nekoliko sati. Bitno je reći da topla voda smanjuje efekte islandskog lišaja, tako da se trudite da voda bude hladna. Čaj se konzumira 3 puta dnevno, pre većih obroka ( doručka, ručka i večere ), dok osoba ne dobije željene rezultate.

Ukoliko Vam je islandski lišaj nedostupan, kao alternativu možete iskoristiti pelin! Sušenu detelinu, 20 grama pelina i nekoliko listova nane ubacite u vodu koja ključa. Nakon što čaj odstoji, procedite ga i konzumirajte 3 puta dnevno za pobljšanje apetita.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply