cvet-maticnjak

Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis L.), u narodu nazvan još i limun trava, lekovita je biljka blagog dejstva koja se može koristiti bez bojazni od navikavanja dužom svakodnevnom upotrebom i bez sporednih delovanja koja bi škodila ljudskom zdravlju. Nijedna mirisna biljka ne privlači toliko pčele, posebno maticu, kao matičnjak i otuda mu i to divno narodno ime. Ime potiče od grčke reči melissa – pčela i stari Grci stavljali su matičnjak u košnice da bi privukli roj pčela.

Lekovito dejstvo matičnjaka

Lekovito dejstvo čaja od matičnjaka poznato je od davnina. Spominje se još 372. godine pre Hrista. U srednjem veku je Hildegarda od Bingena opisala njegovo protivupalno delovanje. Paracelzus gaje uvrstio među najznačajnija lekovita sredstva.

Najpoznatiji preparat je Karmelićanska vodica sa matičnjakom. Napravile su je 1611. godine karmelićanke u Parizu kao mešavinu tinktura i etarskih ulja matičnjaka, angelike, đumbira i kore pomorandže. U to vreme ova receptura je bila tajna, a koristila se kod nesanice, ubrzanog rada srca, depresije, želudačnih i reumatskih tegoba. Uzimalo se tri puta dnevno 10-15 kapi, nakapanih na šećer. Ovaj preparat upotrebljava se i danas, naročito u zemljama Zapadne Evrope.

Poreklo matičnjaka

Matičnjak potiče iz Francuske, a proširio se i u ostale zemlje Evrope i SAD.
Kao droga (Melissaefolium) koriste se celi, osušeni listovi matičnjaka, sakupljeni neposredno pred cvetanje samoniklih ili gajenih biljaka. Suše se pažljivo na promajnom mestu ili u sušarama na 35-40°C. Pošto se etarsko ulje nalazi spolja na listu, u sitnim bradavičastim žlezdanim dlakama, veoma nežnim i lomljivim, rukovanje matičnjakom mora biti veoma pažljivo. List je tamnozelene boje, slatkog, a potom naljutog ukusa i veoma specifičnog mirisa na limun.

Zahvaljujući veoma složenom hemijskom sastavu matičnjak deluje na više organa. Glavni sastojak je skupoceno etarsko ulje (Melissae aetheroleum) izuzetno prijatnog mirisa, koje osvežava i razgaljuje. Etarsko ulje je bistra,
bezbojna ili svetlo-žuta, lako pokretljiva tečnost, specifičnog slatkastog ukusa i veoma karakterističnog mirisa na limun. List matičnjaka sadrži 0,05 do 0,3% etarskog ulja. U svežem listu je veća količina ulja, ali tokom sušenja ulje delimično ispari ili se usmoli, pa je njegova količina u drogi znatno manja. U sastavu etarskog ulja dominantni su monoterpenski aldehidi citrali (geranial i neral). Takođe, list matičnjaka je i važan
izvor rozmaricinske kiseline.

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, gađenja, povraćanja i proliva. List matičnjaka pomešan sa gorkim travama (kičicom, lincurom i hajdučkom) uspešno se koristi za pojačavanje apetita. Takođe, list i etarsko ulje se koriste za maskiranje neprijatnih mirisa pojedinih lekova i napitaka široke potrošnje.

U poslednje vreme, od ekstrakta lista matičnjaka, pripremaju se preparati protiv virusnih infekcija, groznica, izazvanih virusom Herpes simplex.

Matičnjak je višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim rizomom i podzemnim stolonima. Stabljika je uspravna, razgranata, a listovi su jajasti, do gotovo rombični, duž oboda grubo testerasti. Na listu se nafaze žlezde. Cvetovi su beli do crvenkasti, u grupama 6-10, smešteni u pršljenastim cvastima, u pazuhu gornjih listova. Seme je sitno, sjajno mrke boje i jajastog oblika. Masa od 1000 semenki je 0,6 grama.

Životni vek matičnjaka je do 20 godina. Seme veoma teško i sporo klija (10-14 dana), a klijavost zadržava do 5 godina. Za rast i razvoj matičnjak zahteva mnogo svetlosti i toplote. Pod snežnim pokrivačem može podneti temperaturu i do -25 C, ali nije otporan na duže jake mrazeveve i golomrazice. Nadzemni delovi biljke starih zasada smrznu tokom zime, ali već u aprilu zatvaraju redove i početkom maja se prvi put kose. Cvetanje traje dugo, od početka juna pa do sredine jula.

U našoj zemlji, pored korišćenja iz spontane flore, postoji i organizovana plantažna proizvodnja matičnjaka. Najveće površine nalaze se u južnom Banatu. Inače, najveći proizvođači u Evropi su Bugarska, Slovačka i Rumunija.
Najbolja zemljišta za matičnjak kod nas su černozemi, plodne gajnjače i duboki aluvijalni nanosi. Najčešći način proizvodnje matičnjaka je rasadom u hladnim lejama sa 4-5 grama semena po kvadratnom metru. Proizvodnja rasada traje oko 60 dana.

Za to vreme biljke dobiju 2-3 para listova i dostignu visinu oko 12 cm, kada se rasađuju na stalno mesto. Sa kvadratnog metra dobija se 200 do 300 biljčica za rasad. Rasađuje se na razmak između redova od 50 cm i u redu 30 cm, a za ovakav način sadnje po hektaru je potrebno 66 000 biljčica.

Matičnjak se može kositi dva puta tokom godine, a u povoljnim uslovima i pri visokoj agrotehnici i više puta. Kosi se pre cvetanja, po lepom i suvom vremenu, na visini 5-7 cm od zemlje. Niska kosidba stimuliše izbijanje većeg broja izdanaka za sledeću kosidbu. Prinos suvog lista je veoma promenljiv, a zavisi od primenjene agrotehnike i prirodnih uslova.

U prvoj godini prinos matičnjaka se kreće od 600-800 kg/ ha suvog lista, a druge i narednih godina prinos se povećava i iznosi 2 000-3000 kg/ha.
Nakon žetve i sušenja matičnjak se odmah mora hermetički zapakovati u kartonske kutije obložene višestrukom debelom hartijom. Čuva se na hladnom i mračnom mestu.

PRIPREMANJE ČAJA OD MATIČNJAKA

Puna šaka osušenog lista matičnjaka popari se sa pola litra ključale vode, poklopi i ostavi 2 sata. Posle toga se pije nezaslađen čaj pre jela, a zaslađen čaj od matičnjaka posle jela.

Čaj sa matičnjakom za dobar san

100 grama lista matičnjaka i 100 grama lista nane dobro se izmešaju. Uzmu se 2 pune supene kašike mešavine i popare sa pola litre ključale vode i poklope. Posle 2 sata ocedi se i pije. Ovaj čaj se isključivo pije posle jela. Preporučuje se svima, a pre svega osobama koje teško vare hranu i zbog toga trpe od nagomilanih gasova, zbog čega dolazi do nadimanja u crevima i raznih tegoba. Naročito je dobro piti ovaj čaj pred spavanje, jer umiruje i doprinosi mirnom snu.

Čaj sa matičnjakom protiv nervoze

Pomešaju se jednaki delovi lista matičnjaka. nane, cveta kamilice i hmelja, te korena odoljena. Uzme se supena kašika mešavine i popari sa 200 ml ključale vode, poklopi i ostavi 3 časa da odstoji.Čaj se pije zaslađen medom posle večere, a preporučuje se protiv nervoze, histerije i za miran san.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply