caj od komoraca za dojilje

Čaj od komorača već vekovima koriste dojilje koje žele da pvećaju kvalitet i količinu mleka  jer podstiče laktaciju.Ovaj čaj se koristi i za bebe jer deluje protiv nadimanja, grčeva u stomaku, zatvora i tvrde stolice.Međutim to nisu jedina lekovita svojstva koja ima komorač pa je njegova upotreba veoma raširena…

Čaj od komorača je koristan kod čireva u ustima, gorušice i refluksa kiselina, obične prehlade, gasova, nadimanja, loše probave, flatulencije i drugih oboljenja.

U ovom članku ćemo govoriti kakva lekovita dejstva ima na ove zdravstvene probleme kao i kako se koristi za dojilje i bebe.

Komorač sadrži isparljiva (eterična) ulja koja daju pikantan miris anisa i pomalo sladak ukus čaju od ove biljke.Komorač čaj je jak prirodni lek kod problema sa zdravljem organa za varenje. Olakšava varenje, stimuliše uravnoteženo lučenje želudačnih sokova i pomaže da se rešite problema sa gasovima, flatulencijom i konstipacijom.Njegovo dejstvo je blago pa se koristi i za bebe koje često imaju ove probleme sa stomakom.

Čaj od komorača je biljni napitak koji jača imunitet.Lekovito dejstvo ovog čaja se javlja zbog isparljivih ulja i fitohemikalija. Međutim, on ne sadrži veliku količinu hranljivih materija, mada osvežava i ublažava tegobe sistema za varenje.

komorac caj za bebe

Kako se priprema čaj od komorača

Priprema je jednostavna a da biste pripremili čaj od komorača, sledite navedene korake.

 1. Uzmite jednu kašičicu semena komorača.
 2. Prelijte seme šoljom tople vode i ostavite da se natapa bar 30 minuta.
 3. Izgnječite seme komorača dok se još nalazi u vodi u kojoj se natapalo.
 4. Prokuvajte vodu sa izgnječenim semenom komorača.
 5. Procedite tečnost i čaj je gotov.

Vodu sa semenom nemojte da pregrevate jer ćete tako uništiti najvažnija eterična ulja koja ono sadrži. Kada voda provri, ostavite je da se prohladi do temperature pogodne za piće.

Za čaj od komorača možete da koristite i list i koren, međutim, tradicionalno se koristi seme jer je lakše doći do njega.

Ako želite da poboljšate ukus čaja od komorača, možete da učinite sledeće:

 1. U  komorač čaj možete da dodate malo meda ali to učinite tek kada je čaj ohlađen dovoljno da može da se pije. Ne bi trebalo da dodajete med u vruć čaj. Visoka temperatura može da uništi hranljive materije koje med sadrži.
 2. Možete da dodate i šećer ili voćne sokove u čaj od komorača posebno za bebe jer ga ponekad ne piju zbog ukusa. Međutim, ako se opredelite za voćni sok, savetujemo vam da ga dodajete u ohlađen čaj.

Napomena: Za bebe i dojilje uvek treba pripremiti svež čaj.Trudite se da uvek pijete sveže pripremljen čaj jer usled dužeg stajanja eterična ulja mogu da ispare.

Čaj od komorača za bebe

Čaj od komorača je kućni lek protiv grčeva kod beba. Istraživanja ukazuju da su čaj i seme komorača delotvorni kod ublažavanja bolova u trbuhu, gasova, flatulencije i simptoma stomačnih grčeva.

Čaj od komorača deluje opuštajuće na sistem za varenje i ublažava tegobe usled gasova kod beba. Bezbedniji je od ulja mirođije koje se uglavnom koristi protiv simptoma grčeva kod beba.

 1. Čaj od komorača opuštajuće deluje na organe za varenje i donosi olakšanje za bebe.
 2. Deluje kao blagi laksativ i pomaže kod lakših oblika konstipacije.
 3. Komorač olakšava varenje i popravlja apetit kod beba.
 4. Komorač čaj  je odličan lek protiv grčeva kod beba, a deluje za 15 do 30 minuta.

Kako se čaj od komorača daje bebama

Bebama možete da date od 2 do 5ml čaja od komorača.

Nemojte davati više od 5 ml odjednom i nikako više od 3 puta dnevno. Ako problem opstaje, obratite se pedijatru.

Majke mogu da piju 1 šolju čaja do 2 puta dnevno.

Čaj od komorača za dojilje

Komorač je galaktogog (sredstvo koje pomaže stvaranju mleka), dakle dobar je za izazivanje lučenja mleka. Inače se seme komorača koristi u kombinaciji sa semenom kumina za pospešivanje laktacije.

Postoje mišljenja da komorač možda nije sasvim bezopasan za dojilje i trudnice, međutim, u Indiji se vekovima koristi za jače lučenje mleka kod dojilja.

Komorač i kumin se primenjuju u egipatskoj i ajurvedskoj tradicionalnoj medicini.

Možemo da zaključimo da se čaj od komorača koristi za jače lučenje mleka kod dojilja i da je verovatno bezbedan. Stoga dojilje mogu da ga piju.

Lekovita svojstva čaja od komorača

Čaj od komorača je pomaže u navedenim slučajevima.

Loša probava

Topli čaj od komorača olakšava varenje. Ovaj čaj pospešuje varenje tako što stimuliše lučenje želudačnih sokova i uspostavlja njihovu ravnotežu u želucu. Pored toga, čaj od komorača štiti jetru i poboljšava njeno funkcionisanje.

Nadimanje, gasovi i flatulencija

Komorač čaj za bebe pomaže kod svih stomačnih problema.Ovaj čaj pomaže i odraslim osobama koje pate od loše probave, nadimanja, gasova i flatulencije. Sva ova korisna dejstva dolaze od eteričnih ulja koja sadrži komorač. Ublažava bol i nelagodu koja se javlja usled bolova u trbuhu.

Neprijatan miris stolice i flatusa

Neke osobe se žale na neprijatan miris stolice i flatusa (ispuštenog gasa). Pijte čaj od komorača nekoliko dana i ovaj problem će nestati.

Dijabetes

Čaj od komorača možete da pijete i ako imate dijabetes. Ovaj čaj snižava nivo šećera u krvi i može da ublaži komplikacije usled dijabetesa.

Imajte u vidu da čaj od komorača može da izazove hipoglikemiju kada se uzima sa savremenim medikamentima. Ako istovremeno pijete lekove za dijabetičare, redovno proveravajte nivo šećera u krvi.

Čaj od komorača i mršavljenje

Ovaj čaj je odličan i jeftin prirodni preparat za mršavljenje.Čaj od komorača popravlja metabolizam i time topi višak sala. Delotvorniji je kod sala na stomaku..

Ako želite da koristite čaj od komorača za mršavljenje biće potrebno da pijete dve šolje čaja od komorača, dva puta dnevno. Da biste poboljšali dejstvo čaja, možete da dodate crni biber, dugački biber ili kumin. Međutim, zbog ovih sastojaka čaj može da bude ljutog ukusa. Možete da dodate limunov sok i med i tako pojačate dejstvo čaja od komorača za mršavljenje.

Neželjena dejstva čaja od komorača

Čaj od komorača je bezopasan i bezbedan za upotrebu, a uglavnom nema neželjenih dejstava kada se ne uzima redovno. U veoma retke neželjene efekte ovog čaja spadaju:

 1. Prevremen rast grudi kod devojčica u pubertetu.
 2. Gubitak libida (s druge strane, neki veruju da pojačava libido; pogledajte napomenu).
 3. Alergijska reakcija koju karakterišu kožni osip i svrab.
 4. Fotodermatitis, ili „trovanje suncem“,  kao i opekotine od sunca.

Napomena

Ovi neželjeni efekti se više odnose na ulje od komorača, a ovde su navedeni kao upozorenje.

Za razliku od ulja komorača, koje dovodi do pojava halucinacija i napada kod nekih osoba, čaj od komorača ne izaziva ova neželjena dejstva jer sadrži veoma malu količinu eteričnog ulja.

Ajurvedski udžbenici opisuju neželjene efekte komorača u koje spada i gubitak seksualnog nagona i preporučuju da se svakodnevna upotreba izbegava. Povremeno konzumiranje čaja obično ne dovodi do ovakvih posledica. Neželjena dejstva mogu da se jave samo ako dnevno uzimate više od 10g semena komorača.

Čaj od komorača za trudnice

Mnoge trudnice uzimaju čaj od komorača da bi se oslobodile viška kiseline, gasova, stomačnih grčeva, mučnine i povraćanja.

Bezbednost i delotvornost čaja od komorača kod trudnica i dojilja nije detaljno ispitana, međutim, obilato se koristi u azijskim zemljama uključujući i Indiju, Kinu, Tibet i Butan.

Čaj od komorača i dojenje

Čaj od komorača je moguće bezopasan za dojilje.

Napomena

Sva neželjena dejstva koja su nabrojana odnose se na ulje komorača ili biljne čajeve koji sadrže komorač. Ne postoji studija kojom bi bilo potvrđeno da čaj od komorača ne bi trebalo da se uzima u trudnoći i u periodu dojenja. Ulje komorača je izuzetno jako i može da izazove brojna neželjena dejstva, za razliku od čaja.

Naša preporuka je da budete oprezni i da ne koristite proizvode od komorača tokom trudnoće.

Doziranje i primena

Čaj od komorača se koristi na način naveden i tabeli.

odojčad1 – 5ml*
deca20 – 50ml*
odrasli50 – 100ml*
trudnice20 – 50ml*
starije osobe20 – 50ml*
*Dva puta dnevno

 

Pitanja i odgovori

Da li je čaj od komorača dobar za vas?

Koristi se kao lek i to u kratkom periodu kod problema sa varenjem. Redovno konzumiranje se ne preporučuje i ne smete da ga pijete duže od tri meseca u kontinuitetu.

Za šta je dobar čaj od komorača ?

Komorač je dobar protiv oboljenja organa za varenje. Poboljšava varenje i njegovom upotrebom ćete se osloboditi loše probave, flatulencije i gasova.

Koji drugi sastojci se dodaju da bi se poboljšalo delovanje čaja od komorača?

Možete dodati kumin i korijander. Ovi sastojci pojačavaju delotvornost čaja od komorača u slučajevima kolika, grčeva, loše probave i gasova. Ova kombinacija lekovitog bilja se još zove i čaj od kumina, korijandera i komorača.

Mogu li da koristim čaj od komorača protiv nadimanja?

Da, čaj od komorača možete da koristite protiv nadimanja. Bezopasan je i pomaže kod ispuštanja gasova iz creva.