[icegram campaigns=”13765″]

Vožnja bicikla je nekada bila svakodnevna aktivnost većine ljudi. Međutim, danas mali broj ljudi redovno vozi bicikl. Zato treba što češće da vozimo bicikl jer čuva naše zdravlje i produžava život.

Vožnja bicikla ne opterećuje zglobove, a aktivira celo telo i podstiče mršavljenje. Osim toga, oblikuje noge i zadnjicu, utiče na skidanje stomaka, usrećuje ljude, poboljšava san i seksualne performanse. 

Vožnja bicikla je odličan način za zdravo mršavljenje.

POMAŽE PRI MRŠAVLJENJU

Fizičari koji proučavaju fizičku aktivnost kod ljudi, otkrili su da svakodnevna vožnja bicikla poboljšava rad metabolizma, pa tako telo troši više kalorija čak i kad je u stanju mirovanja. Taj efekat je prvenstveno uočljiv nekoliko sati nakon vožnje, koji ciljno deluje na masne jastučiće koji se najčešće skupljaju u području bedara, stomaka i zadnjice.

voznja bicikla za mrsavljenje

Vožnja bicikla i potrošnja kalorija          

U zavisnosti od vaše težine i nivoa napora, vožnja bicikla će vam pomoći da izgubite kilograme sagorevanjem između 75-670 kalorija za pola sata. Posmatrano prosečno, redovna vožnja bicikla sagori oko 300 kalorija na sat.

kalorije

Vožnja bicikla za skidanje stomaka

Kao što smo videli, vožnja bicikla je dobar način da se kontroliše ili smanji težina, jer podiže vaš metabolizam, gradi mišiće i sagoreva telesne masti. Ako pokušavate da oslabite, biciklizam mora biti kombinovan sa zdravim planom ishrane.

Vožnja bicikla za skidanje stomaka je jedan od najjednostavnijih i najzdravijih načina da se oslobodite tog dosadnog sala na stomaku!

voznja bicikla za skidanje stomaka

POBOLJŠAVA MIŠIĆNI TONUS

Vožnja umerenim tempom, ali i ona malo ekstremnija poput brdskog biciklizma, jača mišićni tonus u celom telu, a najviše u nogama. Iako neće prerano izdefinisati mišiće, biciklizam će svakako pomoći da oni postanu tvrđi i uočljiviji, a telo bolje oblikovanije.

Vožnja bicikla i potrošnja kalorija

AKO želite da oslabite jedan kilogram, morate fizičkom aktivnošću da sagorite 7.700 kalorija više nego što unesete. Da biste to postigli, možete da trčite, idete u teretanu, ali i da izaberete nešto prijatnije – da vozite bicikl u prirodi. Prednost je što ovaj vid rekreacije odgovara svim uzrastima. Tempo može da se prilagodi zdravstvenom stanju i fizičkim mogućnostima svakog pojedinca. Istovremeno, vožnja bicikla povećava nivo energije za 20 odsto i smanjuje umor za 65 odsto, jer biciklizam podstiče mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin, koji je povezan s energijom.

Vožnja bicikla je jedan od najpopularnijih i najefikasnijih načina za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja.Osim što ovaj vid aktivnosti jača srce, snižava krvni pritisak, povećava potrošnju energije i sagoreva višak masti, takođe održava tonus tela, bedara, zadnjice, stomaka i snižava nivo stresa i napetosti.

Bicikl je odličan, posebno za muskulaturu nogu, zato biciklisti imaju lepo izvajane donje ekstremitete. Ali osim mišića nogu, aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tela – trbušni mišići i mišići donjeg dela leđa.

Najoptimalnije je voziti bicikl do 30 minuta dnevno, uz obavezno petominutno zagrevanje laganom vožnjom na početku i usporavanjem okretanja pedala u poslednjih pet minuta.

Kontinuirana vožnja treba da traje 20 minuta. Nakon vožnje istegnite celo telo, a posebno noge kao najangažovaniji deo tela.

Podesite sedište tako da ne krivite kičmu. Noge treba da budu blago savijene, garderoba udobna i komotna. Stručnjaci smatraju da je bicikl najbolje voziti ujutru, jer se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji vezuje kalcijum u kostima i sprečava osteoporozu. Neka istraživanja pokazuju da vožnja bicikla produžava život za čak pet godina.

Ukoliko tokom vožnje osetite brzo lupanje srca, otežano disanje, mučninu i vrtoglavicu, stanite i što pre potražite savet lekara – upozorava dr Plećević. – Treba se pridržavati i pravila da dva do tri sata pre vožnje ne treba jesti tešku hranu.

SAVETI

* Ukoliko ste početnik, počnite sa biciklizmom lagano, do 30 minuta prvih nekoliko dana
* Ako želite da smršate, puls mora da bude do 120 otkucaja u minuti. Izgubićete kilograme ako trenirate četiri ili pet puta nedeljno, a za održavanje telesne težine dovoljno je dva puta.
* Kad vozite brzinom od 20 do 25 km/sat sagorećete do 500 kalorija za sat vremena, a čak 950 ako vozite brzinom većom od 35 km/sat.
* Za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masnoća, treba voziti bicikl 50 minuta dnevno
* Tokom vožnje pijte dovoljno tečnosti, naročito ako vozite po toplom vremenu, oko 750 ml do jednog litra
* Leđa moraju da budu prava, kako biste sprečili bolove u krstima i vratnom delu.

sobni bicikl za mrsavljenje