Upale tetiva su veoma česte u ljudskoj populaciji, a većina upala ima “narodna” imena po kojima su najpoznatije, tendo calcanei je poznatija kao Ahilova tetiva, a takođe je većina Vas čula i za teniski lakat, golferski lakat, plivačko rame, skakačko koleno. Uzrok svih ovih patoloških procesa jeste upala koja izaziva ispad u funkciji zgloba, odnosno, smanjenu pokretljivost.

Ahilova tetiva je ligament koji je dobio naziv po čuvenom grčkom borcu Ahilu. Ahil je bio nedodirljiv, jedina slaba tačka je bila upravo njegova peta. I dan danas, zapaljenje Ahilove tetive može da učini čoveka nesposobnim za rad – nakon što dođe do zapaljenja, dolazi do oslobađanja velikog broja supstanci koje se stvaraju prilikom zapaljenja i time stimulišu razvoj teže kliničke slike – pokretljivost je drastično smanjena usled bola koji se javlja pri pokretu, predeo oko skočnog zgloba je crven i topao.

Baš zbog smanjene pokretljivosti koju ovo zapaljenje nosi, medicina je uznapredovala i u ovoj bolesti – pored standardnih lekova za suzbijanje upale, prirodna medicina je, takođe, našla svoje mesto u lečenju ovog oboljenja brojnim biljkama čije supstance smanjuju upalu i povećavaju pokretljivost.

upala tetiva lecenje

Upala tetiva ruku, lakta, kolena, stopala

Zapaljenje tetiva nastaje kada bakterije kolonizuju predeo većih zglobova ( posledica je brojnih fizičkih povreda – na primer, u medicini je poznat termin “teniski lakat” gde dolazi do upale usled prevelikog korišćenja zgloba lakta ) sa čaurama u kojima bakterije vrše dalje razmnožavanje i izazivaju sistemsku reakciju organizma na njihovo postojanje – upalu koja se manifestije karakterističnom kliničkom slikom: crvenilo, lokalni bol, oticanje, a ukoliko je broj bakterija znatno premašio odbrambene mehanizme ljudskog organizma, onda može doći i do širenja bakterijske infekcije i u okolna tkiva.

Upala tetiva – tendinitis – simptomi

Najraniji simptom koji se javlja nakon fizičke povrede a koji ukazuje da je došlo do razvoja zapaljenja jeste bol. Bol se javlja prilikom pokreta u obolelom zglobu – ukoliko je reč o zglobu kolena ili skočnom zglobu, na samo par koraka javlja se intenzivni bol koji prestaje isključivo na momentalni prestanak aktivnosti. Razlog nastanka bola jesu bakterijski toksini koji su se nataložili u zglobnoj čauri te onemogućavaju da zglob funkcioniše po principu mašine. Nakon višednevne primene lekova za ublažavanje bolova, bol se postepeno umanjuje i obično nakon 6 nedelja, osoba može da se vrati svojim pređašnjim fizičkim aktivnostima.

Sledeći simptom koji se, takođe, javlja prilikom pokreta jesu krepitacije. Krepitacije su zvučne senzacije krckanja koje nastaju kada se u u zglobnoj čauri nalazi bilo šta osim sinovijalne tečnosti koja se u normalnim uslovima nalazi u zglobu i potpomaže pun obim pokreta u tom zglobu. Krepitacije su često uzrok gasa koji produkuju bakterije, a zajedno sa krepitacija javlja se i bol koji je intenzivniji ukoliko se nakupila velika količina gasa.

Oticanje zgloba je nužni pratilac bola i krepitacija. Zglob je nadut, a prilikom pritiska, osoba se žali na bol. To je znak bakterijske infekcije koja se razvila u zglobnoj čauri.

Predeo oko zgloba je crven, daje utisak upaljenosti a usled nakupljanja supstanci zapaljenja u samom zglobu, dolazi i do porasta temperature u samom zglobu, a nekada, usled jače infekcije, dolazi i do zahvaćenja regionalnih limfnih čvorova, te su i samo čvorovi natekli i topli.

Ko je sve u riziku od upale tetiva?

Da bi zglob bio maksimalno očuvan, mora da poseduje određene uslove: da je sistemski zdrav i da nije sklon infekcijama, da je u dobroj fizičkoj kondiciji kao i da tokom fizičke aktivnosti odvoji vreme za odmor kako bi zglob povratio snagu.

Gojaznost je često uzrok zapaljenja tetiva. Osobe obolele od dijabetesa kao i osobe koje imaju viška kilograma često imaju probleme sa zglobovima nogu – preveliko opterećenje zgloba kolena i skočnog zgloba često dovodi do pucanja krajeva kostiju te dolazi do remećenja fiziološke funkcije.

Starije osobe, pogotovo žene, sklone su razvoju zapaljenja tetiva usled osteoporoze i ostalih degenerativnih procesa koji narušavaju zdravlje kostiju, zglobova i tetiva – ovim osobama je neophodna suplementacija kalcijumom i lekovima bifosfonatima kako ne bi došlo do lomljenja i posledične upale.

Neke profesije iziskuju posebnu pažnju zato što veliki obim pokreta u velikim zglobovima često dovodi do iščašenja – plivači i teniseri česti imaju upale upravo zbog velikih pokreta koje obavljaju u zglobu ramena, odnosno, ručja. U riziku su i trkači, košarkaši, golferi, bokseri, roditelji dece koja se abve nekim od ovih sportova bi trebalo da ovo imaju u vidu!

Upala ahilove tetive – lečenje

Osnovni cilj lečenja upale Ahilove tetive jeste da se bol smanji do potpuno eliminiše bol i da se smanje ostali simptomi upale. Nekada su odmor, obloge sa ledom i analgetici jedino što je potrebno za potpuno izlečenje! Obloge sa ledom su možda i najbolji lek za upaljenu Ahilovu tetivu, sipajte u dvolitarsku flašu vodu i dodajte mrvljeni led. U početku, stavljajte hladnu flašu na upaljenu tetivu, a vremenom, usled smanjivanja bola i oticanja, postavite flašu ispod stopala i pravite minimalna klizanja kako bi se funkcija zgloba što pre povratila.

Saznajte više>>>  Upala ahilove tetive simptomi i vodič za lečenje

Upala tetiva – lečenje

Lekovi koji se najčešće koriste u lečenju zapaljenja jesu analgetici. Lekovi kao što su aspirin ili brufen u kratkom periodu dovode do oslobađanja od bola. U poslednje vreme, za lečenje upaljenih tetiva koriste se razne kreme koje imaju antiupalno svojstvo a posebno su značajni kod osoba koje imaju neželjena dejstva od oralne primene lekova. Ukoliko je zapaljenje veće, a lekovi ne pomažu, alternativa je injekcija kortikosteroidima. Ipak, ukoliko se radi o zapaljenju koje je hronično, odnosno, zapaljenju koje traje duže od 3 meseca jer mogu da doprinesu atrofiranja tetive. Uporedo sa kortikosteroidima, mogu se ubrizgavati i plazma intravenskim putem, a mogu se koristiti i dermalne kreme.

Prirodno lečenje upale tetiva

Biljka koju možete koristiti za lečenje upaljenih tetiva jeste kurkuma. Kurkuma, pored toga što otežava proces krvarenja kod osoba koje su sklone krvarenju, pomaže i u redukciji zapaljenja. Kurkumu možete koristiti kao začin jelima u nešto većoj dozi kako bi se Vaš organizam snabdeo potrebnim antibiotskim supstancama koje ublažavaju upalu.

Ukoliko želite da se upale rešite u što bržem roku, pored svih analgetika i lekova protiv upale, dodajte u jutarnju “rutinu” sok od limuna sa kašičicom kurkume. Količina vitamina C koja se u tom rastvoru oslobodi je neverovatna! Dodatna pogodnost jeste što kurkuma ne ublažava dejstvo lekova te se neometano može koristiti u kombinaciji sa njima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply