Polipi u grlu i na glasnim žicama uzrok

Kada kažemo ‘’polipi u grlu’’, najviše se misli na polipe na glasnim žicama. Polipi na glasnim žicama su benigne (nekancerozne) izrasline na glasnim žicama koje su izazvane preteranom upotrebom glasa. Tokom vremena, hronično preterana upotreba glasnih žica rezultira nastankom mekih, otečenih mesta na glasnim žicama. Ove ‘’tačke’’ se razvijaju u jače, žuljevite izrasline koje se nazivaju čvorovi. Ovo čvorovi će postati veći i čvršći što se duže bude preterano koristio glas.

Polipi u grlu i na glasnim žicama – uzrok:

Polipi na glasnim žicama su najčešće uzrokovani nepravilnim ili lošim korišćenjem glasa. Mogu biti uzrokovani dugoročnom preteranom upotrebom glasa, ali mogu da se jave i posle jednog traumatskog događaja na glasnim žicama, kao što je ako vičete na koncertu. Dugoročno pušenje, hipotiroidizam i gastroezofagealni refluks takođe mogu izazvati stvaranje polipa.

polip u grlu

Vokalna ‘’zloupotreba’’ ima mnogo oblika i uključuje:

 • alergije
 • pušenje
 • napeti mišići
 • pevanje
 • podučavanje
 • navijanje
 • glasan govor
 • pijenje kofeina i alkohola (isušuje grlo i glasne žice)

Primećeno je da, iz nepoznatih razloga, polipi na glasnim žicama i polipi u grlu se češće javljaju kod žena starosti između 20 i 50 godina.

Polipi na glasnim žicama – simptomi (polipi na grlu – simptomi):

 • promuklost
 • grub glas
 • glas koji ‘’grebe’’
 • hrapav glas
 • smanjen opseg glasa
 • bol od uha do uha
 • senzacija prisustva izrasline u grlu
 • bol u vratu
 • umor, kako glasa, tako i telesni.

Lečenje

Polip na glasnicama, kao i polipi u grlu, mogu se tretirati medicinski, hirurški i/ili promenom ponašanja. Hirurška intervencija – operacija polipa na glasnim žicama ili u grlu – podrazumeva uklanjanje polipa. Ovaj pristup se koristi samo kada su polipi na glasnim žicama ili polipi u grlu veoma veliki ili su postojali već duže vreme. Operacija se retko preporučuje za decu.

Zdravstveni problemi mogu se tretirati da se smanji njihov uticaj na glasnim žicama. Ovo uključuje tretman gastroezofagealnog refluksa, alergije i problema sa štitastom žlezdom. Medicinska intervencija koja se odnosi na prestanak pušenja ili na kontrolu stresa je ponekad potrebna.

Mnogi ljudi se podvrgavaju tzv. govornoj (glasovnoj) terapiji. Glasovna terapija podrazumeva učenje dobre vokalne higijene, smanjenje/zaustavljanje preterane upotrebe glasa, kao i direktni tretman kako da pravilno koristite glas. Tehnike za smanjenje stresa i vežbe relaksacije se često uče u ovom slučaju.

Prirodno lečenje polipa na glasnicama

Med

Odličan prirodni lek za promuklost glasa koja se često javlja u slučaju postojanja polipa jeste med. Jednostavno jedite 1 kašiku sirovog meda nekoliko puta dnevno da bi vam grlo bilo vlažno.

Druga opcija je da pomešate 1 do 2 supene kašike meda i malo crnog bibera u prahu u čaši tople vode. Pijte ovo nekoliko puta na dan.

Alternativno, pomešajte jednake količine meda i soka od lista bosiljka. Jesti ovo 3 puta dnevno.

Jabukovo sirće

Polipi na glasnim žicama se efikasno mogu ublažiti jabukovim sirćetom. Umešajte 1 kašičicu sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu tople vode. Pijte ovo nekoliko puta dnevno.

Isto tako, pomešajte jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Koristite ovaj rastvor za grgljanje najmanje dva puta dnevno.

Slana voda

Dodati 1 kašičicu soli u čašu tople vode. Dobro promešati, dok se so ne rastvori u potpunosti. Ispirati grlo sa ovim slanim rastvorom 2 ili 3 puta dnevno.

Tretman sa parom

Zagrejati lonac vode do ključanja. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, kamilice i majčine dušice. Pokriti glavu peškirom i udišite paru koja se diže iz lonca. Radite to dva puta dnevno.

Aleva paprika

Polip na glasnicama se može ublažiti alevom paprikom. Pomešajte ½ ili 1 kašičicu aleve paprike u prahu sa 1 kašikom meda. Polako jedite ovu mešavinu iz kašike.

Alternativno, možete dodati ¼ kašičice aleve paprike i soka od ½ limuna u čašu tople vode. Pijte ovo polako.

Limun

Umešajte 1 kašiku svakog od meda i soka od limuna u šolju mlake vode. Ispijte smesu polako, nekoliko puta dnevno.

Druga opcija je da razblažite sok od 1 limuna u ½ šolje tople vode. Koristite ga za grgljanje najmanje dva puta dnevno. Takođe možete da dodate malo soli u ovaj rastvor.

Takođe možete posuti malo soli i bibera na komad limuna i lizati polako.

Beli luk

Polipi u grlu, tj. polipi na glasnim žicama se mogu ublažiti i belim lukom. Iseći 1 čen belog luka na pola. Stavite po jednu polovinu na obe strane usta i zagrizite nežno. Sisati sok od belog luka da se smanji iritacija i promoviše ozdravljenje.

Isto tako, dodati nekoliko kapi ulja belog luka u ¼ šolje tople vode. Grgljajte ovaj rastvor dva puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply