Kako popraviti krvnu sliku hranom

Loša krvna slika, pre svega anemija (smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, što je često prouzrokovano nedostatkom gvožđa) nas često zabrinjava. Međutim, postoje prirodni načini da se poboljša krvna slika. Pre svega, morate promeniti svoju ishranu. Kako popraviti krvnu sliku hranom?

Pravilna ishrana, pre svega konzumiranje namirnica koje su bogate gvožđem i vitaminom C je od ključnog značaja za poboljšanje krvne slike. Gvožđe je važno jer ulazi u sastav hemoglobina, a vitamin C podstiče vezivanje i aktivaciju gvožđa. Kao što znate, vitaminom C su naročito bogati agrumi (pomorandže, limun, grejpfrut), a gvožđa ima naročito u morskim plodovima (školjke i rakovi), začinskim biljkama u sušenoj formi, džigerici, semenu susama i bundeve, kakaou i proizvodima od kakaoa, sušenim kajsijama, sušenom paradajzu, semenu suncokreta, sočivu itd. Ono što je važno napomenuti, to je da treba Izbegavati uzimanje gvožđa zajedno sa mlečnim proizvodima, jer oni smanjuju apsorpciju gvožđa (tačnije kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda).

Takođe treba izbegavati alkohol, kafu i pušenje – koji takođe smanjuju apsorpciju gvožđa u organizmu.

Poželjna je i konzumacija namirnica koje sadrže bakar i mangan, jer ovi elementi pospešuju aktivaciju gvožđa u organizmu.

kako popraviti krvnu sliku

Namirnice za bolju krvnu sliku:

crveno meso, govedina,biftek, iznutrice, riba, prepeličja jaja (mogu i kokošija jaja), žumance, cvekla, maline, kupine, ribizle, aronija, jabuka, šargarepa, mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja) citrusi, kopriva, beli luk, med, matični mleč, kakao, maslačak pelen, orašasti plodovi (orasi, bademi, lešnici), krompir, žitarice itd.

Kako popraviti krvnu sliku kod dece

Ukoliko se pitate – kako popraviti krvnu sliku kod dece – morate znati da nije uvek lako naterati decu da se zdravo hrane. Ipak, probajte da budete kreativni i da im nekako ulepšate određene namirnice koje su dobre za poboljšanje krne slike. Deca naročito treba da pojačaju unos namirnica koje su bogate gvožđem i vitaminima. Kako deca vole da piju sokove, ovo neće biti teško. Pripremajte deci sveže sokove od jabuke, cvekle, borovnice, citrusa, koprive itd. Na ovaj način će dobiti udarnu dozu neophodnih vitamina i minerala za bolju krvnu sliku.

Kako popraviti krvnu sliku u trudnoći

Poznato je da se u trudnoći često javlja anemija, tj. nedostatk gvožđa i da se trudnice neretko suočavaju sa lošom krvnom slikom. Dobra krvna slika je od presudnog značaja, ne samo za zdravlje trudnice, nego i za zdravlje bebe u razvoju – stoga – krvna slika mora da vam bude dobra u trudnoći. Kako popraviti krvnu sliku u trudnoći? Mnoge trudnice će posegnuti sa jednostavnijim načinima – uzimanjem suplemenata. Međutim, prirodno je uvek najbolje. Trudnice treba da poboljšaju krvnu sliku pre svega putem hrane, odnosno pojačanim unosom određenih namirnica koje sadrže gvožđe, o kojima smo već pričali. Ipak, često je neophodno da se trudnicama prepišu preparati gvožđa i vitaminski preparati koji se uzimaju oralno, zato što su im hitno potrebne veće količine ovih elemenata. Vodite računa, premalo gvožđa kod trudnica nje dobro, ali nije dobro ni ako imaju povećanu količinu gvožđa – to može da predstavlja opasnost po zdravlje – tako da je obavezna konsultacija sa lekarom koji će prepisati odgovarajuću dozu na osnovu realnih potreba trudnice za gvožđem.

Kako popraviti krvnu sliku posle hemoterapije

Hemoterapija je jedan od ključnih koraka u lečenju malignih oboljenja, ali nažalost, ima mnogo neželjenih pojava. Kao jedan od propratnih neželjenih efekata posle hemoterapije – javlja se pogoršanje krvne slike. Kako popraviti krvnu sliku posle hemoterapije? Najbolje je da to učinite u dogovoru sa svojim lekarom. Uvek se preporučuju prirodni lekovi. Kopriva je veoma značajan prirodni lek za anemiju, jer je vrlo bogata gvožđem, a posebno seme koprive.

Krvnu sliku posle hemoterapije možete popraviti i mešavinom meda, soka od cvekle, soka od limuna i jezgra oraha – ovo je neprevaziđen prirodni melem za poboljšanje krvne slike.

Kako poboljšati krvnu sliku prirodnim putem

Prirodni lekovi za poboljšanje krvne slike su navedeni u nastavku:

Cvekla

Stavite u blender/sokovnik jednu cveklu srednje veličine, tri šargarepe i jednu polovinu slatkog krompira i napravite sok. Pijte ovaj sok jednom dnevno.

Takođe možete jesti cveklu kao kuvano povrće ili u salati. Jedite koru zajedno sa cveklom za maksimalnu hranljivu vrednost.

Crna melasa

Umešajte jednu kašiku crne melase u šolju tople vode ili mleka. Popijte ovo jednom ili dva puta dnevno. Ovo piće je veoma korisno za trudnice.

Druga opcija je da pomešate dve kašičice svakog od crne melase i jabukovog sirćeta u jednoj šolji vode. Popijte ovo jednom dnevno.

Spanać

Pijte supu od spanaća dva puta dnevno. Za pripremu supe, uzmite 1 šolju blanširanog spanaća i napravite pire dodavanjem malo vode. Zagrejte 1 kašičicu ekstra devičanskog maslinovog ulja u tiganju, dinstajte na njemu iseckan čen belog luka i crnog luka do braon boje. Dodajte pire od spanaća i malo soli i kuvati na laganoj vatri 5 – 10 minuta.

Umešajte dve kašičice meda u čašu svežeg soka od spanaća. Popijte ovo jednom dnevno.

Nar

Pomešajte jednu šolju soka od nara, 1/4 kašičice cimeta i dve kašičice meda. Pijte ovo svakodnevno sa doručkom.

Alternativno, uzeti dve kašičice suvog semena nara u prahu sa čašom toplog mleka jednom ili dva puta dnevno.

Takođe možete pojesti nar srednje veličine svakog jutra na prazan stomak.

Seme susama

Još jedan prirodni lek za poboljšanje krvne slike je seme susama. Potopiti dve kašike crnih semena susama u vodi na dva do tri sata. Procediti i napraviti pastu od natopljenih semena. Dodati jednu kašiku meda i dobro promešati. Konzumirajte ovu mešavinu dva puta dnevno.

Potopiti jednu kašičicu crnih semena susama u toploj vodi na dva sata. Samleti smešu u pastu i onda procediti da biste dobili emulziju. Umešajte ovu emulziju u šolju toplog mleka, dodati med i piti jednom dnevno.

Jabuke

Jesti najmanje jednu jabuku dnevno. Ako je moguće, odlučite se za zelene jabuke i jedite ih sa korom.

Takođe možete pomešati jednake delove soka od sveže jabuke i soka od cvekle i dodati malo meda. Pijte ovaj sok dva puta dnevno.

Banane

Pojesti jednu bananu uz jednu kašiku meda dva puta dnevno.

Seme piskavice

Kada su prirodni lekovi za poboljšanje krvne slike u pitanju – valja pomenuti i čuveno seme piskavice. Kuvajte jednu šolju pirinča sa dve kašičice semena piskavice. Dodati malo soli i jedite ovo jednom dnevno, najmanje dve do tri nedelje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply