Jedno od najboljih povrća koje se koristi u terapeutske svrhe je bamija. Kada pročitate ovaj članak do kraja, verovatno ćete početi da koristite bamiju u svakodnevnoj ishrani.

Šta je bamija?

Ovo povrće se razvija i raste u svim tropskim i suptropskim krajevima. Bamija se može koristiti kao povrće. Okra ili „gospin prst“ pripada porodici sleza i latinski naziv je abelmochus esceluentus.

Zašto biste trebali da ubacite bamiju u svakodnevnu ishranu?

Ovde navodimo najvažnije medicinske dobrobiti bamije:

Smanjuje nivo holesterola: Bamija (sadrži pektin, rastvorljivo vlakno) pomaže u smanjivanju „lošeg“ holesterola u krvi i tako se smanjuje rizik od arteroskleroze.

Dobra je u trudnoći i za bolji razvoj fetusa: bamija pomaže kod mentalnog razvoja još nerođene bebe, izbegavanja problema sa prevremenim porođajem, razvoju neuralne cevi i sprečavanju oštećenja neuralne cevi.

Detoksikuje kožu: bamija (vitamin C i vlakna pomažu u izbacivanju tokcina) se koristi za oporavak telesnih tkiva, kod psorijaze, smanjivanja pojave bubuljica, sprečavanja pigmentacije kože i sličnih problema sa kožom.

bamija

Pomaže kod genitalnih problema: bamija je odlična za genitalne probleme poput sifilisa, prejakog menstrualnog krvarenja, leukoreje, dizurije, gonoreje i pomaže kod problema sa potencijom.

Dobra je protiv asme: bamija može pomoći u skraćivanju astmatičnih napada i sprečiti smrtonosne napade. Bamija pomaže tako što sadrži dosta vitamina C, tako da njegova antiupalna i antioksidantna svojstva dosta pomažu protiv ove bolesti.

Smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva: bamija je bogata nerastvorljivim vlaknime i lako „čisti“ sva creva i na taj način smanjuje šanse da se dobije rak debelog dreva. Bogata vitalnim nutrijentima, bamija pomaže imunom sistemu da se izbori sa štetnim slobodnim radikalima i tako izbegne oštećenje ćelija.

Ojačava imunitet: bamija je dobra za jačanje imunog sistema, jer je bogata antioksitansima i vitaminom C. Drugi važni minerali poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, i mangana su takođe dobri u borbi protiv štetnih slobodnih radikala i dobro deluju na imuni sistem.

Bogata je vlaknima: Bamija pomaže u boljem varenju i regulaciji rada creva jer ostavlja osećaj sitosti. Pektin (vlakno koje sadrži bamija) se „natopi“ u digestivnom traktu i pomaže u lakšem izbacivanju svarene hrane iz organizma.

Bogat je izvor proteina: ova izvrsna biljka je vrlo bogata proteinima i uljima, cistinom, neophodnim aminokiselinama poput triptofana i drugim sumpornim aminokiselinama – sve se nalaze u semenkama bamije.

Dobra je za kosu: bamije je izvrstan balzam za kosu koji uklanja perut i vaške, daje vlažnost suvoj i iritiranoj koži glave i mladalački sjaj vašoj kosi.

Pomaže kod sunčanice: bamija dosta olakšava glavobolje, slabost i zamor izazvane sunčanicom.

Olakšava simptome zatvora: „uljana“ struktura i bogat sadržaj vlakana u bamiji pomažu u izbacivanju stolice, vezuju i izbacuju otrovne materije što je garancija redovne stolice i poboljšava apsorpciju vode, stvara „masnu“ oblogu u unutrašnjosti creva što obično za rezultat ima olakšano lučenje stolide.

Dobar je probiotik: najbolji mikroskopski mikroorganizmi (probiotici) u probavnom traktu se takođe nalaze i u bamiji i deluju izvrsno na očuvanje zdravih creva. Pomažu u biositezi vitamina B, slično načinu na koji jogurt pomaže u regulaciji flore digestivnog trakta.

Dobra je za dijabetes: bamija pomaže u smanjivanju nivoa glukoze u krvi. Jedna vrsta vlakna u bamiji (eugenol) pomaže u normalizovanju nivoa glukoze tako što kontroliše stopu šećera koji se apsorbuje u probavnom traktu.

Dobra je za mrežu krvnih sudova: bamija je dobra za mrežu krvnih sudova (konzumacija mnogo flavonoida i bogat izvor vitamina C)

Pomaže kod respiratornih oboljenja: za tretiranje bronhitisa i pneumonije, možete dobro iskoristiti lišće i cvetove bamije. Lepljiva materija u njima ima zapanjujuća svojstva kao „kućni lek“ za tretman uobičajenog gripa i prehlade.

Dobra je u borbi protiv anemije: pošto je bogata gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom K, pomaže u stvaranju hemoglobina, zgrušavanju krvi i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što je odlično u borbi protiv anemije i slabosti.

Sprečava gojaznost: bamija je bogata vlaknima i duže vas čini sitim, a ostali nutrijenti koje sadrži samo pomažu u smanjivanju telesne težine. Ovo terapeutsko povrće je, pored toga, vrlo siromašno kalorijama.

Detoksifikacija: bamija sadrži vlakna koja podstiču češću defekaciju, a takođe pomaže u vezivanju i izbacivanju holesterola i žučne kiseline, koje nastaju kao nusprodukt nakon što jetra „obradi“ hranu i na taj način pomaže u detoksikaciji organizma.

Leči čireve: bamija sadrži rastvorljive lepljive materije koje pomažu u neutralizaciji kiselina i privremeno oblažu digestivni trakt i tako ubrzavaju oporavak od čireva u probavnom traktu.

Dobra je za jačanje kostiju: osim za poboljšavanje cirkulacije, folna kiselina i vitamin K su dodatni elementi koji odlično ojačavaju kosti i sprečavaju nastanak osteoporoze i ojačavaju koštanu srž.

Pomaže kod zamagljenog vida: ako želite da sprečite očna oboljenja poput oboljenja i suzenja iz očiju, bamija je odlična jer sadrži beta-karotene, lutein i ksantin koji imaju ojačavajuća svojstva na ćelije.

Ukoliko želite da održite i poboljšate svoje zdravlje, bilo bi odlično da u redovnu ishranu ubacite bamiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply