kako se ne udebljati u trudnoci

[icegram campaigns=”14335″]

Koliko je normalno ugojiti se u trudnoći

Mnoge trudnice se pitaju koliko je normalno ugojiti se u trudnoći. Trudnoća je period u životu žene kada je neizbežno to da ćete se ugojiti. Sasvim je normalno da ćete se ugojiti u trudnoći. Trudnoća i jeste period u životu žene kada joj je dozvoljeno da jede više nego inače. Za žene koje su pre trudnoće imale normalnu kilažu, optimalna težina koju mogu dobiti u trudnoći je od 12 do 16 kilograma. Za one nešto mršavije, prosečan broj kilograma koji mogu dobiti tokom trudnoće jeste oko 20 kilograma. One žene koje su gojazne, u trudnoći se u proseku ugoje oko 10 kilograma.

Ukoliko nosite blizance, normalno je da ćete se u trudnoći ugojiti više nego što biste se ugojili kada biste nosili jednu bebu. Ako ste pre trudnoće bili mršavi, u trudnoći se u proseku možete ugojiti između 22 i 28 kilograma. Ako ste pre trudnoće bili normalne težine, možete se ugojiti od 16 do 24 kilograma. Ako ste pak pre trudnoće bili gojazni, prosečan broj kilograma koji možete dobiti u blizanačkoj trudnoći jeste između 11 i 19. Naravno, ovo su samo prosečne brojke i oscilacije su moguće.

Kako se hraniti u trudnoći a ne ugojiti se

Ne postoji neka stroga granica koja govori koliko se treba ugojiti u trudnoći. Ipak, veoma je važno da ne preterujete sa hranom jer prekomerno gojenje u trudnoći može dovesti do trajnih posledica po Vaše zdravlje kako za vreme, tako i nakon trudnoće.

Težina u trudnoći može umnogome uticati na povećan rizik od komplikacija koje se mogu desiti tokom porođaja ‒ od prinudnog carskog reza do prevremenog porođaja.

Sada jedete za dvoje

To je donekle istina. S obzirom na to da u Vama raste ljudsko biće, veoma je važno da ishrana u trudnoći bude zdrava i kvalitetna. U prvih nekoliko meseci trudnoće treba da jedete oko 150 kalorija više dnevno nego što ste jeli pre trudnoće. Kako trudnoća odmiče, treba da povećavate broj dodatnih kalorija u toku dana kako biste dostigli broj od oko 300 kalorija više nego pre trudnoće.

Treba da unosite hranu koja je bogata vlaknima ‒ voće, povrće, integralne žitarice.

Kako se ne ugojiti u trudnoći previše ?

Nije lako odoleti hrani, naročito u trudnoći. Pravo pitanje je kako obuzdati potrebe za hranom u trudnoći i kako se ne ugojiti previše u trudnoći?

Sve što jedete, osim što utiče na Vas, utiče i na plod u stomaku. Sve što jedete Vi, jede i beba. Da se ne biste previše ugojili u trudnoći, izbegavajte hranu bogatu šećerom i mastima jer to, osim što utiče na Vašu kilažu u trudnoći i nakon nje, utiče i na Vašu bebu. Osim što sada jedete za dvoje, morate i misliti za dvoje.

Zbog Vašeg zdravlja je važno ne ugojiti se u trudnoći previše. Zato treba da konzumirate zdravu hranu kakvu bi inače trebalo da konzumirate, a u trudnoći posebno. Naravno da sebi možete dozvoliti da pojedete ukusnu picu ili pastu, ali nemojte da to bude svakog dana i da Vam pređe u naviku jer dodatni kilogrami koje dobijete u trudnoći mogu biti veoma teški za skidanje nakon trudnoće jer to zahteva mnogo truda i napora.

Ukoliko ste se bavili nekom fizičkom aktivnošću pre trudnoće, verovatno možete nastaviti da se bavite njome i dalje, naravno, uz konsultacije sa svojim lekarom. Najvažnije je da slušate svoje telo. U toku trudnoće možete često osećati umor, mučnine, bolove u mišićima i to Vam ponekad može otežati kretanje, ali sve je to normalno u tom periodu. Ne zove se to uzalud drugo stanje, zar ne? Jednostavno radite sve za šta osećate da možete da radite.

Ako pre trudnoće niste vežbali ili se bavili nekom fizičkom aktivnošću, obavezno se opet konsultujte sa svojim lekarom ukoliko želite da krenete. Lekar će Vam verovatno preporučiti da se bavite laganim fizičkim aktivnostima kao što su šetnja, lagano plivanje, joga za trudnice ili vežbe za trudnice.

Evo šta lekari preporučuju kako da se kilogrami u trudnoći što manje talože:

  • Ukoliko ste imali problem s viškom kilograma pre trudnoće, probajte da ih smanjite pre nego što se odlučite na taj korak. Ako razmišljate o trudnoći, konsultujte se sa lekarom i nutricionistom kako da na što zdraviji način korigujete ishranu, pa samim tim i kilograme.
  • Jedite često i umereno. Ne treba da jedete znatno više nego što ste jeli pre trudnoće. Dovoljno je da kako trudnoća odmiče povećavate dnevni unos kalorija. Maksimalan broj dodatnih kalorija koji je dozvoljen kako biste izbegli prekomerno gojenje u trudnoći je oko 350 kalorija. Jedite hranu bogatu vlaknima i proteinima i izbegavajte hranu koja je puna mastima i šećerima. Jedite što više voća i povrća. To Vam može pomoći ako u trudnoći imate problem sa zatvorom.
  • Pijte što više tečnosti. Jako je važno da pijete što više tečnosti i tako sprečite gojenje u trudnoći. Pijte najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno. Tečnost koju unosite u organizam Vam može pomoći jer se u trudnoći metabolizam usporava i zato možete imati problem sa zatvorom i nadimanjem.
  • Budite umereni u količini hrane koju konzumirate. Naravno, od Vas se ne očekuje da potpuno izbegavate neku preukusnu hranu koja je često i nezdrava, ali jako je bitno da budete umereni kako Vaša težina u trudnoći ne bi previše rasla. Zadovoljite svoje potrebe za određenom hranom, ali budite umereni.
  • Unosite ugljene hidrate u organizam. Ugljeni hidrati mogu biti najbolji prijatelj trudnicama kada je ishrana u trudnoći u pitanju naročito ako imate jutarnje mučnine i povraćanje. Jedite žitarice, integralni pirinač i crni hleb jer Vam to može dati duži osećaj sitosti, a i obezbediće Vaš organizam i Vašu bebu hranljivim sastojcima.
  • Svakodnevno idite u laganu šetnju. Idite svakog dana u laganu šetnju koja ne bi trebalo da traje duže od pola sata.
  • Ako ste se pre trudnoće bavili nekom fizičkom aktivnošću, nastavite sa tim i dalje. Naravno, kada je vežbanje u trudnoći u pitanju, posavetujte se sa svojim lekarom.
  • Ukoliko pre trudnoće niste vežbali, možete početi sada. Postoje mnogi programi vežbanja za trudnice koji Vam mogu pomoći da se opustite, rasteretite i osećate bolje.

Kako se ne ugojiti previše u trudnoći je pitanje koje gotovo svaka trudnica postavlja. Važno je da u svemu budete umereni i da slušate savete lekara. Nikakve posebne dijete u trudnoći nikako nisu preporučljive. Morate misliti na zdravlje svoje bebe i svoje zdravlje. Potpuno je normalno ugojiti se u trudnoći. Pa i ako preterate, uz malo truda i upornosti, višak kilograma koji ste dobili u trudnoći možete skinuti. Najvažnije je da Vi i Vaša beba budete zdravi!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply