[icegram campaigns=”14335″]

Hormonski disbalans može da se javi kod muškaraca i žena skoro svih godina. Različiti faktori mogu biti u vezi sa ovom neravnotežom, uključujući visok nivo insulina iz ishrane bogate u rafiniranim namirnicama i šećeru, izlaganje toksinima životne sredine (ksenoestrogeni), visoku potrošnju hidrogenizovane masti i nedostatak fizičke aktivnosti što dovodi do povećanja težine. Starost je takođe faktor za smanjenje nivoa hormona, stvarajući hormonsku neravnotežu.

Možemo slobodno reći da je hormonski poremećaj kod žena ‘’bolest’’ današnjice. Gotovo da ne postoji žena koja se u nekom trenutku u svom životu nije suočila sa ovim problemom.

Postoji mnogo različitih vrsta hormona u telu, od kojih svi imaju različite funkcije, ali su svi pod uticajem jedni od drugih. Ovaj članak je o polnim hormonima estrogenu, progesteronu i testosteronu, o znacima koji ukazuju da su ovi hormoni van balansa i šta da uradite povodom toga.

Imate hormone koje luče nadbubrežne žlezde koji kontrolišu odgovor na stres, upalu, šećer u krvi i krvni pritisak. Kada su ovi hormoni u neravnoteži, mogu imati negativan uticaj na mnoge druge hormona. Imate hormone štitne žlezde koje kontrolišu vaš metabolizam i utiču na svaki aspekt vašeg tela od proizvodnje energije, raspoloženja i kontrole telesne težine. Postoje hormoni poput insulina, grelina i leptina koji kontrolišu nivo šećera u krvi, glad i metabolizam, ali danas ćemo govoriti o polnim hormonima.

hormonski poremecaj kod zena

Disbalans hormona

Od puberteta do menopauze, vaši hormoni su stalno promenljivi i to je deo prirodnog životnog ciklusa, ovo sprema telo za ovulaciju i moguću trudnoću, ako se to ne dogodi, onda počinje menstrualni ciklus i proces počinje ispočetka.

Kada žena pređe 40 godina starosti, nivo hormona počinje da opada, to će na kraju dovesti do menopauze koja se javlja oko 50-52. godine. Dok je prirodno da se hormoni kolebaju tokom života žene, problemi počinju da se javljaju kada fluktuacije izađu van ravnoteže – tada nastaje hormonski poremećaj. Ovo može izazvati mnogo simptoma i u vašem telu i vašoj psihi.

Najčešći hormonski disbalans kod žena je višak estrogena u odnosu na progesteron, što je poznato kao dominacija estrogena. Višak estrogena će očigledno biti uzrokovan time da telo proizvodi previše estrogena ili možda normalan nivo estrogen, ali ne dovoljno progesterona. To može dovesti do sličnih simptoma, ali tretman za rešavanje problema će biti drugačiji.

Hormonski disbalans kod žena – simptomi

Postoji mnogo različitih simptoma dominacije estrogena i važno je zapamtiti da neki od ovih simptoma mogu biti uzrokovani neravnotežom sa drugim hormonima. To je razlog zašto je testiranje polnih hormona, hormona nadbubrežne žlezde i tiroidnih hormona tako važno, to pomaže da se identifikuje problem i tretira osnovni uzrok.

Poremećaj hormona – simptomi:

  • dobijanje na težini
  • zadržavanje tečnosti
  • PMS promene raspoloženja kao što su bes, razdražljivost i anksioznost, koji mogu da traju od dan ili dva do dve nedelje
  • migrena i glavobolja
  • osetljivost grudi
  • neredovne menstruacije; teške menstruacije ili veoma blage menstruacije ako imate nizak estrogen/progesteron
  • kvržica i ciste u grudima
  • neplodnost
  • grčeviti bolovi, bolovi u leđima.

Kada je hormonski disbalans u pitanju, ponekad žene imaju jedan ili dva od ovih simptoma ili ih mogu imati sve.

Šta je uzrok za hormonski disbalans?

Stres

Stres je jedan od najvećih uzroka za disbalans hormona. Stres može biti emocionalni stres kao u vezi odnosa i stres na poslu ili fizički stres kao što su bol, povreda ili nedostatak sna (koji je glavni uzrok stresa), i na kraju može biti izazvan dijetetskim stresom od obrađene hrane u ishrani ili jedenjem hrane koja izaziva zapaljenske reakcije u telu kao gluten.

Stres dovodi do povećane proizvodnje kortizola koji će dovesti do pražnjenja progesterona, on takođe može da stvori inflamatorni odgovor koji će blokirati progesteron receptore, pa čak i ako imate dovoljno progesterona, visok kortizol će ga sprečiti da deluje. Visok kortizol će uticati na poruke koje dolaze iz vašeg hipotalamusa i hipofize u mozgu, koji su master kontrolori hormona. Stres je broj jedan stvar na koju treba da se obrati pažnja, kada je hormonski disbalans u pitanju.

Varenje

Problemi funkcije varenja kao što su konstipacija, dijareja, gasovi, nadutost i refluks kiseline – su svi znaci zapaljenja i disbalansa dobrih i loših bakterija u crevima. Ovo zapaljenje potiskuje hipotalamus i hipofizu koji ‘’govore’’ telu da proizvede polne hormone, hormone nadbubrežne žlezde i hormone štitne žlezde, a to je razlog zašto loša funkcija creva može imati negativan uticaj na mnoge aspekte vašeg zdravlja i samim tim uzrokovati hormonski poremećaj kod žena.

Jetra je mesto gde se estrogen i progesteron metabolišu, ako imate problema sa fazom 1 ili fazom 2 detoksikacije – to može uzrokovati višak estrogena. Slab metabolizam estrogena u jetri može dovesti do nezdravih oblika estrogena koji se proizvode kao 4 i 16 hidroksiestron koji su povezani sa rakom dojke.

Jetra mora da se bavi sa povećanim ksenoestrogenima koji se nalaze u okruženju, oni se nalaze u ambalaži za neku hranu, kozmetici, proizvodima za negu tela, pa čak i u hrani zbog herbicida i pesticida koji se koriste.

Funkcija štitne žlezde

Funkcija štitne žlezde takođe može da obori proizvodnju progesterona, tako da je veoma važno da se proceni funkcije štitne žlezde prilikom procene za hormonski disbalans polnih hormona. Međutim, kada odete kod lekara, videćete da oni obično koriste samo test za TSH, tireostimulišući hormon, a to je veoma loš test za funkciju štitne žlezde. Toliko puta se dešava da je normalan TSH, ali zbog nekog osnovnog zapaljenja ili nedostatka hranljivih materija telo ne proizvodi dovoljno aktivnih T3 hormona, i obično proizvodi previše reverznog T3, što ukazuje da je obiman ispit štitne žlezde od suštinskog značaja za procenu disbalansa hormona.

Šta je sa testosteronom?

Testosteron je često povezan sa muškarcima, ali je veoma važan i za žene, u pravom iznosu. Premalo testosterona može da dovede do niskog libida i niskog nivoa energije, a višak muških hormona će iscrpeti progesteron, dovesti do povećanja težine, akni ili dlaka na licu, a to je često povezano sa policističnim jajnicima. To je još jedan razlog zašto je testiranje vaših hormona korisno, jer je važno da znate tačno šta je uzrok problema pre nego što može da počne efikasno lečenje.

Hormonski disbalans – lečenje:

Ishrana

Hrana za koju se odlučite da jedete može imati veliki uticaj na vaše zdravlje. Ako je vaša ishrana bogata šećerom, prerađenim ugljenim hidratima, hidrogenizovanim mastima, genetski modifikovanom hranom i konvencionalnom govedinom, mlečnim proizvodima i živinom, onda ste više osetljivi na gojaznost i sve povezane bolesti, plus i za hormonski disbalans. Važno je da se održi zdrava telesna težina, kako skladištenje viška masti može dovesti do disbalansa hormona i povećanja nagomilanih toksina iz životne sredine. Otrovi mogu imati negativan uticaj na opšte zdravlje i treba ih izbegavati u svim uzrastima života, posebno tokom trudnoće gde beba u razvoju može snositi negativne posledice.

Vežbanje

Fizička aktivnost je važna da se održi hormonski balans, da ne pominjemo opšte zdravlje i dobro mentalno stanje. Vežbanje pomaže da zadržite kortizol na niskom nivou i takođe pomaže u održavanju hormonske ravnoteže smanjenjem nivoa kortizola u telu i održavanjem nivoa insulina u serumu. Nivo kortizola može postati veoma visok kada telo doživljava stres, ili pravi ili zamišljen. Vežbanje pomaže da se suprotstavite efektima stresa i redovno umereno vežbanje može smanjiti nivo kortizola. Umereno vežbanje u trajanju od 30 do 60 minuta svaki dan može da ima dubok uticaj na hormonsku ravnotežu.

Bioidentični hormoni

Bioidentična hormonska terapija balansira nivo hormona koji postaje pomeren ili smanjen putem životnih navika i starenja. Za razliku od konvencionalne hormonske terapije, bioidentična hormonska terapija je izvedena iz biljnih izvora i strukturalno je slična hormonima koji cirkulišu u telu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply