Guščja, ćureća ili pileća koža (pilarna keratoza) kod beba dece i odraslih, simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Rešite se „guščje kože“ pomoću 6 prirodnih lekova

Da li imate „guščju kožu“ na rukama ili nogama? Ako jeste, niste jedini. Pilarna keratoza (keratosis pilaris) je često kožno oboljenje, od koga pati oko 50 – 80% adolescenata i 40% odraslih osoba.Kožna bolest guščija koža izgleda kao sićušne, hrapave kvržice na koži koje mogu greškom da se smatraju sitnim gnojnicama. Međutim hrapava koža na rukama ili drugim delovima tela često pokazuje da je u pitanju potpuno drugačije kožno oboljenje keratoza pilaris.

Premda je pilarna keratoza bezopasna, može da bude neprijatna i da narušava društveni život. Brojni medikamenti koje prepisuju lekari, kao i oni koji se kupuju u slobodnoj prodaji, ne daju rezultate kad je u pitanju guščija koža koju mnogi nazivaju i pileća koža. Međutim, postoje prirodni preparati za negu i lečenje kože koji mogu da vam pomognu da svedete na minimum ovu ružnu pojavu na koži koja liči na šmirglu, a ujedno i da učine da vam koža bude čistija.Evo kako izgleda guščija koža.

guscja koza kod dijece

Šta je pilarna keratoza?

Pilarna keratoza ili guščija koža je formiranje hrapavih kvržica na površini kože a uzrok je začepljenje dlačnih folikula. Ljudi pilarnu keratozu obično nazivaju guščja ili pileća koža zbog hrapave teksture koja se formira na površinama kože, npr. na rukama i obrazima. Ove kvržice se u medicini nazivaju keratotične folikularne papule. Mogu da se pojave na bilo kojoj površini kože na kojoj rastu dlake.

Premda je keratoza pilaris dobroćudno oboljenje, može da deluje veoma ružno. Može čak da dovede i do psiholoških problema, posebno zato što se uglavnom javlja kod dece. Za ovo oboljenje bilo da se javilo kod beba, dece ili odraslih ne postoji lek. Međutim, ako se pitate kako da se rešite guščje kože, možete da je tretirate prirodnim lekovima za pilarnu keratozu. U ove tretmane spadaju svakodnevno ovlažavanje, blagi piling i korišćenje blagih sapuna za telo koji ne dovode do iritacije kože.Pre nego što počnete lečenje potrebno je da se uverite da li je stvarno u pitanju guscija koza.

guscija koza na rukama

Znakovi i simptomi pilarne keratoze

Najizraženiji simptom pilarne keratoze su male, suve kvržice koje na dodir podsećaju na šmirglu ili guščju kožu. Ove kvržice su obično bele. Međutim, ponekad mogu da budu crvene ili da se oko kvržice pojavi površina kože crvenkasto-ružičaste boje. Broj kvržica na jednoj lokaciji se razlikuje, pošto kod jedne osobe mogu da postoje površine kože sa 10, 50 pa čak i 100 malih čvorića.

Prema istraživanju koje je objavljeno u Međunarodnom žurnalu za trihologiju, najčešće mesto na kome se javlja pilarna keratoza je površina nadlaktica, što je zabeleženo kod 92% pacijenata. Druge uobičajene regije na kojima se javlja guščija koža su butine sa prevalencom od 59% i zadnjica kod 30% pacijenata. Kod nekih osoba se kvržice pojavljuju i na licu, naročito na obrazima, a u tom slučaju se veoma često pileća koža pogrešno smatra aknama.

Premda je kožno oboljenje guscija koza obično bezopasno, od njega koža može da svrbi, da bude hrapava i suva. Obično se simptomi koje izaziva guščja koža pogoršavaju tokom hladnih zimskih meseci. Zbog suve kože dolazi do toga da ove kvržice postaju izraženije i mnogo uočljivije.

Istraživanja pokazuju da, s obzirom na to da se simptomi pilarne keratoze obično javljaju kod dece, ovo oboljenje može da ima uticaja na psihološko stanje pacijenta. Zapravo, dovodi se u vezu sa razvojnim problemima koji su povezani predstavom o sopstvenom telu, seksualnošću i socijalizacijom. Podaci koji se prikupili  istraživači pokazuju da kod 40% obolelih guščija koža ima značajan uticaj na predstavu o sebi i na kvalitet života.

Pilarna keratoza – uzroci i faktori rizika

Uzroci guščje kože istraživačima nisu u potpunosti razumljivi. Međutim, oni smatraju da je uzrok nakupljanje keratina formira čepove u otvorima dlačnih folikula. Keratin je vlaknasti strukturni protein koga ima u dlakama, noktima i ćelijama epitela koji je površinski sloj kože. On je esencijalna gradivna materija kože, neophodna za stalnu regeneraciju kože.

Mrtve ćelije kože koje sadrže keratin, obično otpadaju sa površine kože. Međutim, kod nekih osoba keratin se nakuplja u dlačnim folikulima i dovodi do začepljenja pora. Posledica toga su male, hrapave kvržice koje se nazivaju keratoza pilaris. Unutar zapušenih dlačnih folikula mogu da se nalaze i jedna ili dve uvijene dlake; zapravo, neki naučnici smatraju da pilarna keratoza nastaje zbog zadebljalih dlaka koje formiraju velike spletove ispod površinskog epidermisa, ili spoljnjih slojeva kože. Studije koje su se bavile analizom ove teorije, ukazuju da uvijena stabla dlake dovode do rupture ćelija folikula, izazivajući upalu i abnormalno ispuštanje keratina.

Pošto keratoza pilaris nastaje zbog mrtve, suve kože, stanje može da se pogorša u zimskim mesecima ili kada dođe do isušivanja kože u vremenskim uslovima sa niskom vlažnošću vazduha. Kada su istraživači Opšte bolnice Ameršem u Velikoj Britaniji sproveli anketu u kojoj je učestvovalo 49 pacijenata, 80% ispitanika je prijavilo sezonske promene u težini simptoma pilarne keratoze. 49% pacijenata je primetilo poboljšanje simptoma tokom leta, a 47% pogoršanje tokom zime.

Istraživanje ukazuje da je pilarna keratoza genetska i da može da bude povezana sa genetskim oboljenjima kože, kao što je atopijski dermatitis, jedan oblik ekcema. Studija sprovedena 2015. godine koja je obuhvatila 50 pacijenata, pokazala je da je 67% njih imalo nekog srodnika kod koga se javila guščija koža.

Starost je još jedan veliki faktor rizika za pojavu ovog kožnog oboljenja. Guščija koža se pojavljuje često u detinjstvu, a vrhunac prevalence dostiže u adolescentnom dobu i nestaje sa odrastanjem. Studija objavljena u Britanskom žurnalu za dermatologiju, otkrila je da se simptomi pilarne keratoze poboljšavaju sa starenjem kod 35% učesnika. Prosečna starost u kojoj dolazi do poboljšanja je 16 godina.

Guščija koža lečenje

Za pilarnu keratozu nema leka, međutim, simptomi guščje kože mogu da se leče redovnim tretmanima. Konvencionalne vrste lečenja podrazumevaju upotrebu losiona za hidrataciju kože koji sadrže mlečnu kiselinu, salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu i ureu (karbamid). Ovi keratolitički agensi istanjuju kožu na i oko površina gde se formiraju lezije ili višak kože.

U studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu Dermatološka ispitivanja i praksa, procenjivana je delotvornost i tolerancija na upotrebu krema koje sadrže 10% mlečne kiseline i 5% salicilne kiseline za lečenje keratoze pilaris. Nakon 12 nedelja lečenja, kod obe grupe, one kod koje je korišćena krema sa mlečnom i druge kod koje je korišćena krema sa salicilnom kiselinom, došlo je do značajnog smanjenja lezija. Do najvećeg smanjenja lezija je došlo u toku prve 4 nedelje, a nakon toga do blagog opadanja. Među učesnicima u grupi sa mlečnom kiselinom je bilo više neželjenih reakcija. Ovi učesnici su se nakon nanošenja kreme više žalili na neprijatan miris i iritaciju, kao što su osećaj žarenja ili svrab.

Premda su se tretmani sa keratolitičkim agensima pokazali delotvornima, njima se ne leči guščija koža. Osim toga, oni moraju da se koriste stalno, kako bi držali po kontrolom simptome pilarne keratoze. Neželjena dejstva ovih hemijskih tretmana za lečenje keratoze pilaris mogu da se razlikuju od osobe do osobe, s tim što su ozbiljnije kod osetljivih osoba.

Još jedan oblik za lečenje gušje kođe, koji služi za ublažavanje crvenila koje se javlja kod pilarne keratoze, je pulsirajući obojeni laser. Terapija pulsirajućim obojenim laserom služi kao bezbedan i delotvoran tretman protiv crvenila. Međutim, na hrapavost kože ne utiče u bitnoj meri tako da pacijenti kod kojih se pojavila guščija kođa nisu baš zadovoljni rezultatima.

Ovaj tretman može da bude od koristi osobama sa svetlim tenom koje žele da smanje crvene fleke na obrazima i drugim vidljivim mestima na telu koja je zahvatila keratoza pilaris. Loša strana ovog tretmana za lečenje je da ga zdravstveno osiguranje ne pokriva, a može da košta i par stotina evra po tretmanu. Studije slučaja osoba kod kojih se javila keratoza pilaris pokazuju da je potrebno od 1 – 4 tretmana da bi poboljšanje bilo uočljivo. Osim toga, crvenilo može da se vrati nekoliko meseci nakon tretmana.

6 prirodnih lekova za guščiju kožu

Blagi piling morskom solju

Ključ za uklanjanje mrtve kože i otvaranje zapušenih dlačnih folikula je blaga eksfolijacija (piling) koja ne iritira kožu i ne izaziva dodatne probleme. Koristite blage i prirodne eksfolijante, u koje spada i morska so koja ima antiinflamatorna svojstva, smiruje kožu, uklanja mrtve ćelije kože i održava dobar nivo vlažnosti kože.

Ako želite da smanjite probleme koje vam izaziva guščija koža napravite domaći piling tako što ćete pomešati 2 kašičice morske soli sa 4 kašičice sirovog meda. Sirovi med ima svojstva ovlaživača i prirodan je izvor hranljivih materija i kiselina koje blagotvorno deluju na kožu. Ovu mešavinu ravnomerno nanesite na zahvaćene površine kože nežnim utrljavanjem. Potom ostavite da deluje 15 minuta pa isperite toplom vodom.

Postoje i druge delotvorne kombinacija sa morskom solju za blagu eksfolijaciju kože koje sadrže med, ulje jojobe, kokosovo ulje i ulje nane.

Suvo četkanje

Suvo četkanje pomaže da se otvore pore i uklone mrtve ćelije pa guščija koža izgleda mnogo bolje. Koristite četku od prirodne dlake i dugim pokretima prelazite preko svake zahvaćene površine na telu. Vodite računa da ovo radite pre nego što pokvasite kožu. Četkanje mora da bude veoma nežno da ne bi došlo do iritacije i upale kože. Svrha ovog tretmana je da uklonite mrtve ćelije kože i otpušite začepljene dlačne folikule koji dovode do pojave hrapavih i kvrgavih fleka na koži. Nakon suvog četkanja se istuširajte na uobičajen način i kožu osušite tapkanjem peškirom. Na zahvaćene površine kože i na celo telo nanesite neko prirodno ulje, kao što je kokosovo.

Blagi sapun

Guščija koža je suva.Koristite prirodne, netoksične i blage sapune za čišćenje osetljivih površina koji neće da iritiraju kožu i izazovu još jače crvenilo ili naslage. Najbolji sapuni za telo se prave od potpuno prirodnih sastojaka i bez ikakvih hemikalija. Jedan od takvih sapuna je i kastiljanski koji se tradicionalno pravi od maslinovog ulja (mora da sadrži više od 50% maslinovog ulja da bi se smatrao kastiljanskim) i toliko je blag da se preporučuje i za kupanje beba. Svi prirodni sapuni se prave od korisnih sastojaka poput meda, lavande, vitamina E i ulja jojobe. Oni hrane kožu i ne isušuju je, a tako i ne pogoršavaju simptome pilarne keratoze.

Svakodnevna hidracija

Veoma je važno da kožu svakodnevno hidrirate prirodnim, preparatima koji ne izazivaju iritacije. U kombinaciji sa blagim pilingom ili suvim četkanjem, prirodni ovlaživači, poput avokada, koji se nanose na zahvaćene površine pomažu kod ublažavanja crvenila i obnavljanja vlažnosti kože, nakon čega će ona biti sveža i orošena a ne hrapava i isperutana. Kao dodatak, avokado sadrži vitamin A koji je još jedan lek za pilarnu keratozu, pošto ublažava crvenilo i godi ćelijama kože.

Guščija koža može da se hidrira još nekim od prirodnih ovlaživača kao što su kokosovo ulje, aloja vera i ulje jojobe. Jedno od najboljih sredstava za negu kože je kokosovo ulje koje poznato po tome da leči hronična kožna oboljenja. Ono ima antiinflamatorna svojstva i čisti, vlaži i zaceljuje kožu. Nakon tuširanja nanesite kokosovo ulje na čitavo telo (posebno na površine koje su crvene i hrapave) dok je koža još mokra. Potom sačekajte da se koža osuši prirodno na vazduhu, a možete da je osušite i tapkanjem peškirom.

Ovlaživači vazduha

Budući da se simptomi pilarne keratoze obično pogoršavaju tokom zimskih meseci, kada je koža inače suvlja, ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi može da vam pomogne da ublažite flekavost i crvenilo kože. Ono što isušuje vašu kožu je niska vlažnost vazduha. Stoga, ovlažavanje vazduha u životnom prostoru, posebno noću kada provodite najviše vremena u zatvorenom, može da vam pomogne da ublažite simptome koje izaziva guščija koža.

Antiinflamatorne namirnice u ishrani

Konzumiranje antiinflamatornih namirnica je dobra ideja za ishranu pacijenata kod kojih se javila keratoza pilaris, pošto one time što leče i hidriraju organizam ujedno mogu da ublaže i simptome. Ove namirnice obezbeđuju esencijalne vitamine i minerale koji su organizmu potrebni za normalan rast ćelija kože, lečenje lezija i hidraciju kože. Jedite dosta zelenolisnog povrća koje je bogato antioksidantima, cvekle koja pomaže obnavljanju ćelija i bobica koje smanjuju otoke. Takođe za osobe koje muči guščija koža je važno da jedu što više namirnica koje sadrže omega 3 masne kiseline, poput divljeg lososa, jer one sadrže moćne antiupalne supstance. Naravno, pijte dosta vode tokom dana da biste održavali hidriranost organizma.

Mere opreza

Ukoliko bilo koji od pomenutih tretmana za pilarnu keratozu izazove iritaciju kože i pogorša simptome, odmah prestanite da i koristite. Vodite računa da piling radite veoma nežno – tek toliko da uklonite mrtve ćelije sa gornjeg sloja kože. Ukoliko se opredelite za upotrebu krema sa hemijskim sastojcima, obratite pažnju na način kako vaša koža reaguje na njih. Ukoliko zahvaćene površine počnu da svrbe, postanu vruće ili dođe do iritacije, prekinite lečenje.

Nekoliko reči na kraju

  • Keratoza pilaris ili pilarna keratoza  je često kožno oboljenje koje pogađa 50 – 80% adolescenata i 40% odraslih osoba.
  •  Guščija koža predstavlja formiranje hrapavih kvržica na površini kože do čega dolazi usled zapušenih dlačnih folikula. Pilarna keratoza je u narodu poznata i kao guščja koža i kao pileća koža zbog grube teksture koja se formira na površinama ruku, butina, zadnjice i obraza.
  • Simptomi se uglavnom manifestuju kod adolescenata i prevalenca opada sa starenjem. Izgleda da je guščija koža i nasledna.
  • Najdelotvorniji način lečenja keratoze pilaris je uklanjanje mrtvih ćelija kože blagim pilingom, svakodnevno ovlažavanje kože i izbegavanje iritirajućih, toksičnih hemijskih sapuna.
  • Najbolji sastojci za negu kože kod keratoze pilaris su kokosovo ulje, ulje jojobe, eterično ulje lavande, morska so, sirovi med, avokado i kastiljanski sapuni.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply