Šta je pušačka noga           

Pušačka noga ili Birgerova bolest je hronična bolest koju karakteriše upala i tromboza malih i arterija srednje veličine i vena u gornjim i donjim ekstremitetima – dakle, to je retka zapaljenska bolest arterija i vena u rukama i nogama. Tromb koji se razvije u ovom slučaju dovodi do arterijske ishemije u distalnim ekstremitetima i do površnog tromboflebitisa, što može da napreduje do gangrene i ulceracija. Etiologija je nepoznata, ali upotreba duvana je ključni faktor u razvoju i progresiji bolesti – ustanovljeno je da gotovo svi koji imaju ovu bolest koriste duvan, bilo za žvakanje ili pušenje. Postoje i dokazi da autoimuni faktori takođe mogu biti uključeni. Pored pušenja – muški pol, genetski faktori, infektivni agensi i mentalni stres zbog loših socijalno-ekonomskih okolnosti su bili predloženi kao mogući faktori koji su okidač za Birgerovu bolest. Kardiovaskularni faktori rizika mogu takođe biti važni, posebno netolerancija na glukozu.

Pušačka noga prvi simptomi

Početni simptomi pušačke noge često uključuju klaudikaciju (bol izazvan nedovoljnim protokom krvi tokom vežbanja) u stopalima i/ili šakama, ili bol u ovim oblastima tokom mirovanja. Bol obično počinje u ekstremitetima, ali može zračiti i u drugim (centralnijim) delovima tela. Drugi znaci i simptomi ove bolesti mogu uključivati obamrlost i/ili peckanje u udovima i Rainaud-ov fenomen (stanje u kojem distalni ekstremiteti – prsti na rukama i nogama, šake, stopala – pobele nakon izlaganja hladnoći). Ulceracije na koži i gangrena prstiju su uobičajeni kod Birgerove bolesti. Bol može da bude veoma intenzivan u pogođenim područjima.

pusacka noga simptomi

Bolest pušačka noga simptomi         

Kako bolest puušačko stopalo napreduje, bol tokom mirovanja može biti dovoljno jak da izazove nesanicu. Drugi znaci i simptomi pušačke noge mogu uključivati:

– dva ili više ekstremiteta koja su pod uticajem

– promena boje ugroženog ekstremiteta

– bol koji može da se poveća sa aktivnostima kao što su hodanje i opada kada odmarate

– simptomi se pogoršavaju sa izlaganjem hladnoći ili usled emocionalnog stresa

– utrnulost i peckanje u ekstremitetima

– Rainaud-ov fenomen

– ulceracije kože i gangrena prstiju

– impulsi koji mogu biti smanjeni ili odsutni u zahvaćenom ekstremitetu

– kasnije simptomi uključuju povećane, crvene, osetljive vene poput kabla.

Lečenje

Ne postoji lek za Birgerovu bolest. Međutim, simptomi ovog stanja mogu se tretirati i kontrolisati pojačavanjem cirkulacije, odvikavanjem od upotrebe duvanskih proizvoda, izbegavanjem hladnog vremena, i, u nekim slučajevima, da se oštećeni nerv ukloni. Nervi se seku da bi se eliminisao bol. To se radi preko hirurške procedure koja se zove simpatektomija.

Možete povećati cirkulaciju pijenjem dosta tečnosti i redovnom aktivnošću.

Kada je bolest pušačka noga u pitanju, bitno je da pacijenti ostave pušenje odmah i potpuno. Ovo je jedini tretman za koji je poznato da je efikasan u lečenju Birgerove bolesti. Pacijenti koji nastavljaju da puše su uglavnom oni koji zahtevaju amputaciju prstiju.

Uprkos jasnom prisustvu inflamacije kod ovog poremećaja, nije pokazano da anti-inflamatorna sredstva, kao što su steroidi, mogu da budu korisna. Slično tome, strategije antikoagulacije (proređivanje krvi sa aspirinom ili drugim sredstvima da se spreči stvaranje ugrušaka) nisu se pokazale efikasnim. Jedini način da se spreči napredovanje bolesti je da se uzdržite od svih duvanskih proizvoda!

Neke mere podrške lečenju obuhvataju:

– nežna masaža i tople obloge da se poveća cirkulacija

– izbegavanje uslova koji smanjuju perifernu cirkulaciju, poput izlaganje niskim temperaturama

– izbegavanje sedenja ili stojanja na jednom mestu duže vreme

– nemojte hodati bosi, da bi se izbegle povrede

– izbegavanje nošenja uske ili ograničavajuće odeće

Pacijente koji imaju klaudikaciju, ali ne i kritičnu ishemiju, treba podstaći da hodaju, dok oni sa kritičnom ishemijom treba da odmaraju u krevetu.

Postoje i druge opcije za lečenje koje su manje efikasne:

 • upotreba lekova koji proširuju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi
 • isprekidana kompresija ruku i nogu kako bi se povećao dotok krvi u rukama i nogama
 • stimulacija kičmene moždine
 • ako imate jake bolove, koriste se analgetici protiv bolova
 • hiruški zahvat
 • upotreba lekova za stimulisanje rasta novih krvnih sudova (angiogenezu), ali se ovo još uvek smatra eksperimentalnim pristupom
 • ako se javi ozbiljna infekcija i gangrena, neophodna je amputacija.

Kakva je prognoza ?

Birgerova bolest je progresivna kod pacijenata koji ne prestanu da puše. Jedini način da se spreči progresija bolesti je da se uzdržite od svih duvanskih proizvoda. Jedna studija je identifikovala četiri oblika bolesti: relapsno-remitentni (75%), sekundarno progresivni (4,6%), primarno progresivni (14,2%) i benigni (6,2%). Većina amputacija je bila zbog recidiva u roku od šest godina nakon dijagnoze. Trajanje pušenja više od 20 godina je imalo značajnu vezu sa daljim značajnim amputacijama.

Da li je moguće lečenje biljem ?

Prirodno lečenje, odnosno lečenje biljem pušačke noge se prvenstveno bazira na kontrolisanju simptoma i poboljšavanju cirkulacije, kao i na regulisanju ishrane. Dakle, ovo neće izlečiti navedenu bolest, ali može dosta pomoći u sprečavanju njene progresije. Neophodno je da se hranite zdravo i izbalansirano, kako se Birgerova bolest ili pušačka noga ne bi dodatno komplikovala.

Bilje i prirodni lekovi za pušačku nogu su:

 • konzumirajte čaj od belog luka
 • pojačajte unos vitamina B kompleksa (naročito B6, B12 i folne kiseline)
 • konzumirajte lekovitu mešavinu meda i cimeta
 • pijte čaj od ginka
 • koristite lokalno melem od divljeg kestena
 • koristite čaj ili kupku od koprive.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply