Ako do kraja izdržite na dijeti sa heljdom, možete da izgubite čak 10 kilograma za nedelju dana, ali oni koji žele da isprobaju ovu dijetu moraju imati na umu da je heljda dijeta ekstremno stroga i zahteva mnogo samokontrole. Ako se pridržavate ove dijete u potpunosti, kada stanete na vagu svakog jutra, bićete potpuno oduševljeni. Dakle, kakva je ovo dijeta i kako je držati?

Osnove dijete sa heljdom – heljda i kefir

Kao što ste verovatno već shvatili, kod ove dijete se konzumiraju samo heljda i kefir, pa se zato ova dijeta smatra veoma striktnom. Heljda je jedna od najzdravijih žitarica, puna kalijuma, joda, fosfora, gvožđa i vitamina. Nutricionisti svakom preporučuju da ubaci heljdu u svakodnevnu ishranu kako bi bili zdraviji. Heljda je takođe odlična za ljude sa visokim krvnim pritiskom i različitim problemima sa jetrom. Pročišćava organizam, a vitamini i druge supstance koje sadrži heljda ojačavaju nokte i kosu. Štaviše, heljda dosta usporava starenje kože.

 

dijeta sa heljdom i kefirom

Dijeta sa heljdom i kefirom

Kefir je pun kalcijuma, proteina i vitamina. Redovno konzumiranje kefira pomaže u pročišćavanju organizma od toksina i pomaže u radu digestivnog trakta. Zato će kombinacija heljde i kefira da vam pomogne ne samo da izgubite suvišne kilograme, već i da vam pročisti jetru i reguliše rad creva.

Dijeta sa heljdom i kefirom jelovnik

Ako želite da heljdina dijeta zaista ima efekta, morate se strogo pridržavati pravila.Jelovnik ove dijete je vrlo prost: možete jesti prokuvanu heljdu u neograničenim količinama tokom jedne nedelje, kad god ste gladni, i piti litar kefira dnevno tako da jedenje isključivo heljde nije toliko „dosadno“. Postoje još neka ograničenja kojih se treba pridržavati. Morate potpuno izbaciti šećer, so, različite začine i slične stvari, tj. ne stavljati ih u heljdu. Takođe, kefir mora imati 1% ili i manje masnoće. Takođe morate piti najmanje litar i po vode tokom dana. Ako ne možete da zamslite dan bez šolje kafe ili crnog čaja, tokom heljda dijete je ovo dozvoljeno, ali samo jedna šolja dnevno. Dok traje dijeta sa heljdom i kefirom možete piti mineralnu vodu i biljne čajeve koliko god želite, ali ih ne smete zaslađivati. Poslednji obrok morate pojesti 4-5 sati pre spavanja.

Kako pripremiti heljdu? Jedna čaša heljde je dovoljna za ceo dan. Prethodne večeri isperite heljdu i prelijte je ključalom vodom (na jednu čašu heljde ide jedna i po čaša vode). Tokom noći će heljda upiti vodu i ujutru će biti spremna za jelo, ne morate ništa da kuvate. Najbolje je piti kefir pola sata nakon jela, ali ako vam je teško da jedete samo heljdu, možete piti kefir i tokom obroka – to neće uticati na dijetu.

Šta raditi kada osetite potrebu za drugim namirnicama?

Dijeta sa heljdom je teška ya sprovođenje samo zato što morate da jedete istu namirnicu tokom cele nedelje, tako da nije neobično ako vam se javi želja za nekom drugom, ukusnijom hranom. Ako osetite da ne možete nikako da izdržite, dozvolite sebi „male izlete“ jer ih heljda dijeta predviđa:

  • Nekoliko sušenih voćki uz heljdu ili kao međuobrok. Ova užina ne samo da će vas podsetiti na ukus neke druge namirnice, već će i vašem organizmu dati neophodan šećer
  • Različito voće – po 2-3 komada. Najbolji izbor je voće koje ne sadrži mnogo šećera, npr. jabuke. Možete ih dodati u heljdu ili jesti za užinu
  • Salata od kupusa – ne samo da će odlično uticati na vaš probavni trakt, već ćete malo i promeniti svakodnevni način ishrane

Za i protiv dijete sa heljdom

Najveće „za“ jesu rezultati heljda dijete, jer za nedelju dana možete izgubiti 6-10 kilograma. Osim toga, heljda i kefir su vrlo hranljivi i puni vitamina i minerala. Takođe, heljdina dijeta je vrlo jeftina i lako ju je držati – nikada nećete razmišljati šta danas da kuvate niti se osećati gladnim, a takođe nema potrebe da provodite mnogo vremena u kuhinji.

Saznajte više>>>  Dijeta sa kefirom

Sa druge strane, ovakva vrsta ishrane nije izbalansirana i organizam ipak ne dobija sve potrebne nutrijente, tako da bi bilo dobro konsultovati se sa nutricionistom pre nego što odlučite da držite ovu dijetu. Osim toga, nakon držanja ove dijete, prilično dugo nećete želeti ni da vidite heljdu i kefir.

heljda dijeta iskustva i rezultati

Dijeta sa heljdom i kefirom iskustva

Kao što je na početku članka pomenuto iskustva su takva da ako se dijeta sa heljdom i kefirom pravilno sprovodi može se skinuti do 10 kilograma.Negativna iskustva su uglavnom vezana za jednoličan jelovnik pa mnogi posle početnog entuzijazma posle 3-4 dana odustanu ili počnu drastično da krše pravila koja propisuje dijeta sa heljdom i kefirom.Rezultati onih koji izguraju nedelju dana uz varanje i uzimanje drugih namirnicama makar i u malim količinama naravno neće biti dobri kao rezultati osoba čvrste volje koje uspeju da izguraju do kraja.Da bi rezultati bili dugoročni veoma je važno da se heljda dijeta ne prekine naglo i da se za nekoliko dana unese sva hrana koju ste propustili dok je trajala dijeta, zato pročitajte i poslednji savet vezan za dijetu sa heljdom i kefirom…

Još jedan savet

Ako zaista želite da smršate i da vam se ti kilogrami ne povrate, trebalo bi da postepeno prestajete sa ovom dijetom. To znači da bi trebalo da izbegavate da jedete mnogo masne i slatke hrane najmanje još nedelju dana nakon što se završi dijeta sa heljdom i kefirom. Morate jesti manje porcije hrane u redovnim vremenskim intervalima i izbegavati slanu hranu koliko god možete – uvek je bolje izabrati neku zdraviju opciju, poput soja sosa. I naravno, nemojte se prejedati pred spavanje. Srećno!