Kako se sprovodi Un dijeta       

UN dijeta, poznata još i kao Unicefova ili dijeta Ujedinjenih nacija – a zapravo UN iz njenog naziva potiče od reči ”Undiet” – što u prevodu znači da nema dijete, tj. gladovanja. U svetu je UN dijeta poznata još i kao 3MD (dijeta od 3 meseca jer se sprovodi 90 dana).

Kako se sprovodi Un dijeta? Odmah na početku da kažemo, ovo nije klasična dijeta. Ovo je više režim ishrane čiji je cilj promena metabolizma. Un dijeta ima neverovatnu popularnost upravo zbog toga što nije restriktivna, lako se sprovodi, jednostavna je i daje dugoročne rezultate. što znači da se kilogrami neće vratiti kao posle brzih dijeta. Zahvaljujući ovoj dijeti, vi ćete promeniti navike u ishrani, ubrzati metabolizam i izgubiti suvišne kilograme na potpuno bezbedan način.

UN dijeta traje 90 dana, odnosno 3 meseca, i ne sme da se sprovodi duže! Ako niste zadovoljni rezultatima, što se retko dešava morate da se vratite na normalan režim ishrane minimum 3 meseca, pa eventualno možete ponovo početi sa Un dijetom.

Un dijeta se bazira na 4 vrste ishrane koje se smenjuju svakog dana: uvek započinje proteinskim danom, sledi skrobni dan, zatim dan ugljenih hidrata, potom voćni (vitaminski) dan i tako do devedesetog dana.Izgleda kao jako dug period ali kad se jednom naviknete na ovaj ritam promene jelovnika bar prema iskustvima onih koji su izdržali dijetu do kraja neće vam biti nimalo teško.

dijeta

Napomena:

Striktno se pridržavajte ovog redosleda dana, a kada prođu prva 4 dana – opet započinjete sa proteinskim danom i sve je dalje isto.

Jelovnik

Kada je jelovnik Un dijete u pitanju – doručak je isti svim danima – uvek se jedu dve iste voćke, a ako možda volite suvo voće, možete npr. uzeti šaku od nekoliko komada sušenog voća.

Ova dijeta podrazumeva da je zabranjeno jesti posle 20h uveče.

Tri puta tokom Un dijete moraćete da preživite tzv. ‘’vodeni dan’’ (kada se pije samo voda), a on pada posle 7 krugova od po 4 dana, dakle vodeni dan vam pada 29. dana ( a nakon vodenog dana sledi proteinski dan).

Jelovnik ove dijete kaže da je salata dozvoljena svakog dana u neograničenim količinama, osim vodenog dana.

Pauza između vaših obroka ne sme biti velika, dakle, poželjno je da iznosi negde oko 3-4 sata.

Možete slobodno piti prirodne voćne sokove, kafu i čaj – bez šećera! Zapamtite da se prirodnim sokovima ne smatraju oni iz tetrapaka koje možete kupiti u marketima.Morate sami da pripremate sokove ceđenjem voća, ali možete umesto njih piti samo zeleni čaj bez šećera.

Jelovnik Un dijete je prilično jednostavan – možete jesti namirnice koje su dostupne u doba godine kad sprovodite dijetu – s tim da je važno da razvrstate proteine, skrob, ugljene-hidrate i da ih jedete danima kada je to predviđeno.

Zabranjeno je konzumirati alkohol, i gazirane sokove.

Savet je da konzumirate što zdraviju hranu, sa malo kalorija, obroci i dani se ne smeju preskakati i potrebno je da popijete minimum 2 l tečnosti dnevno, najbolje vode.

Ovaj režim ishrane koji traje 90 dana ima i neke prednosti u odnosu na druge dijeta a jedna od njih je što možete slobodno konzumirati i slatkiše pa čak i čokoladu i to na dan ugljenih hidrata – ali svakako u veoma ograničenim količinama.Budite svesni da 100 grama čokolade sadrži 500 kalorija što je kao i jedan obilan obrok.

Proteinski dan

Prvi dan sa kojim započinje Un dijeta je upravo proteinski dan. Nakon skrobnog, voćnog i vodenog dana, isto sledi proteinski dan. Kao što i samo ime kaže, ovo je dan kada možete jesti isključivo proteine (mada je dozvoljena veoma mala količina ugljenih hidrata, koji se unose tokom doručka). Doručak je identičan svim danima, kao što smo rekli, 2 iste voćke (2 jabuke ili 2 kruške ili 2 narandže itd.)

un dijeta proteinski dan

Međutim, kada je proteinski dan u pitanju – morate se odlučiti – da li ćete tokom njega jesti isključivo meso, isključivo ribu, isključivo jaja ili isključivo mlečne proizvode. Ove proteinske namirnice se ne smeju kombinovati, morate se odlučiti za jednu vrstu koju ćete konzumirati tokom celog dana, naravnom, sem za doručak kada jedete 2 voćke. Ne smeju se mešati meso i mleko, meso i jaja ili jaja i mleko.Proteini vas čine sitima i obezbeđuju vaše telo sa neophodnim hranljivim materijama.A prema kritičarima ove dijete tajna uspeha je samo u ovim ograničenjima jer kad imate ovako malo izbora jedete mnogo manje nego obično i mršavite.

Jelovnik za proteinski dan:

 • sve vrste mesa (svinjetina, govedina, teletina, ovčetina, prasetina, živina)
 • sve vrste ribe
 • sve vrste mahunarki (pasulj, grašak, pasulj)
 • jaja
 • koštunjavo voće u malim količinama (najviše jedna šaka dnevno)
 • mleko i mlečni proizvodi.

Salata se jede u neograničenim količinama.

Piće: voda, prirodni voćni sokovi i čajevi (bez šećera).

Za ručak i večeru se jede identično, na primer: ako ste izabrali meso proteinski dan – tada jedete meso za ručak i večeru; a ako ste pak izabrali jaja – onda treba da pojedete 3 jaja za doručak i 1-2 jaja za večeru; ako ste se odlučili za ribu – možete jesti pečenu ribu za ručak i večeru; ako ste izabrali mleko i mlečne proizvode – za ručak možete jesti sir i mleko itd.

Skrobni dan

Nakon proteinskog dana sledi skrobni dan. Tada treba jesti namirnice koje su bogate skrobom:

 • sve vrste mahunarki (pasulj, grašak, boranija, bob)
 • žitarice (pšenica, kukuruz, pirinač, heljda, proso, ječam itd.)
 • krompir.

Kao što vidite, ovde su prisutne i namirnice (kao što su mahunarke i ntegralne žitarice) koje su takođe izvor i proteina i ugljenih hidrata, tako da je skrobni dan zapravo prelazni dan između proteinskog i dana ugljenih hidrata.

Jelovnik za skrobni dan:

Doručak: 2 ista komada voća

Ručak: kuvani pasulj, grašak ili boranija, neograničena količina salate i jedno parče integralnog hleba

Večera: isto kao i za ručak, ali u manjim količinama, takođe bez hleba

Dan ugljenih hidrata

Posle skrobnog dana, sleduje vam dan ugljenih hidrata. Tada treba jesti namirnice bogate ugljenim hidratima:

 • proizvodi od žitarica (brašno, testenine, pahuljice, griz, hleb, musli, pirinač, kolači, keks itd.)
 • voće i povrće (može i sušeno)
 • krompir u svim oblicima

Jelovnik za dan ugljenih hidrata:

Doručak: 2 ista komada voća

Ručak: kuvana testenina ili vegeterijanska pica

Večera: parče torte ili 2 manja kolača ili 2-3 kugle sladoleda i 1 štangla crne čokolade za kuvanje

 Pazite na količine, budite svesni da ste na dijeti jer sve ove namirnice mogu da uspore vaš napredak u mršavljenju.

Voćni dan

Posle dana ugljenih hidrata, sleduje voćni dan (vitaminski dan). Tokom ovog dana treba jesti samo voće, u svim oblicima (sveže voće, nezaslađeni prirodni voćni sokovi i kompoti, sušeno voće, pečeno voće, orašasti plodovi).

Jelovnik za voćni dan:

Doručak: 2 ista komada voća

Ručak i večera: voće u količinama koje vam odgovaraju.

Napomena:

Izbegavajte kiselo voće koje ima tendenciju da iritira želudačnu sluznicu.

Pijte što više tečnosti.

Voćni dan, ako isključimo vodeni dan, je najteže izdržati.  Jasno vam je da je to zbog toga što se tada jede isključivo voće. Ipak, ako vam je za utehu, nakon njega je proteinski dan ili, u gorem slučaju, vodeni dan ukoliko vam sledi 29. dan Un dijete. Voćni dan zapravo služi da se vaš organizam očisti  i detoksikuje, uz dobijanje visokih koncentracija vitamina iz voća.

Rezultati i iskustva

Un dijeta danas sve više dobija na popularnosti upravo zahvaljujući tome što se lako i jednostavno sprovodi a rezultati su odlični – samo vodite računa koji je dan i šta tada smete jesti. Ukoliko se pravilno pridržavate ove dijete, možete izgubiti 18-25 kg tokom 90 dana.Iako ova dijeta dugo traje malo je sličnih sa kojima se mogu postići ovakvi rezultati u gubljenju težine.

Un dijeta rezultati iskustva

Ako je potrebno da skinete manji broj kilograma, Un dijeta se može prekinuti čim se postignu željeni rezultati.

Budite svesni da Un dijeta traje 90 dana a iskustva su takva da većina odustane pre kraja.Nemojte da se razočarate već posle nekoliko dana jer se u početku kilogrami teško gube, a onda samo odjednom počnete da se ‘’topite’’.

Za efikasnije mršavljenje, preporuka je da se bavite umerenom fizičkom aktivnošću tokom sprovođenja Un dijete.

Ukoliko imate neke ozbiljnije zdravstvene probleme, obavezno se konsultujte sa lekarom pre držanja ove ili bilo koje druge dijete!

Iskustva su mahom pozitivna, rezultati nakon 90 dana zaista mogu biti zapanjujući – ipak, mnogim osobama je ova dijeta naporna zbog dugog trajanja i monotone ishrane, pa često ne izdrže do njenog kraja.

Ipak, veliki broj pozitivnih iskustava korisnika ove dijete potvrđuje da je UN dijeta jedna od najboljih za gubljenje čak i velikog viška kilograma.Mnogi su izgubili preko 20 kg a po tom pitanju može joj konkurisati samo atkinsova, mesna i dukanova dijeta.

No, treba imati u vidu da je svaki organizam različit i drugačije reaguje na određene namirnice i režim ishrane, pa rezultati kod nekih osoba mogu biti nešto slabiji.Takođe mnogi kad iznose negativna iskustva prećutuju da su u određenim danima varali i nisu se držali jelovnika.Pošto Un dijeta traje 90 dana morate očekivati i da u tom periodu morate da odete na neko slavlje, poslovni ručak, žurku i sl. pa pre nego što počnete dobro razmislite da li je ovaj plan za mršavljenje najbolji za vas.