Ako ste probali mnoge dijete i sve ste prekidali ili ste kršili pravila pa ostali bez rezultata onda je mesna dijeta možda najbolji izbor za vas.Ovo je jedna od retkih dijeta koja ne ograničava količinu hrane koju možete da pojedete tokom dana a rezultati su fantastični, iskustva kažu i do 14 kilograma za 14 dana…Intenzivno mršavljenje počinje posle 3 – 4 dana kada organizam istroši rezerve glikogena, o čemu se radi saznajte u nastavku teksta…

mesna dijeta

Mesna dijeta pravila

Jedite proteine i mršavite – mogla bi biti parola mesne dijete. Ovde su ugljeni hidrati svedeni na minimum, tačnije, maltene su potpuno redukovani iz vašeg jelovnika. Svakako da je to veoma restriktivna mera, naročito jer znamo da je našem telu potrebna, pre svega, glukoza iz ugljenih hidrata, kako bi se podmirile dnevne potrebe našeg organizma sa energijom.

Kada redukujete unos ugljenih hidrata, kao u slučaju mesne dijete, organizam je nateran da troši gotovo sve rezerve iz jetre (u vidu glikogena) i prelazi u tzv. stanje ketoze.

Mesna dijeta je jednostavno najefikasnija ali samo ako jedete isključivo meso, ribu i jaja.

Da bi bolje razumeli kako mesna dijeta funkcioniše trebalo bi da znate da ugljeni hidrati, proteini i masti snabdevaju naš organizam energijom.Ali iako svi obezbeđuju energiju (izraženu u kalorijama),količina energije u 1 gramu se razlikuje:

  • 1 gram ugljenih hidrata ili proteina sadrži 4 kalorije
  • 1 gram masti sadrži 9 kalorija

Ovi sastojci takođe se razlikuju u tome kako brzo će obezbediti energiju. Ugljeni hidrati su najbrži, a masti su najsporije.

Ugljeni hidrati, proteini i masti se vare u crevima, gde se razlažu u svoje osnovne jedinice:

  • Ugljenii hidrata u šećere
  • Proteini u aminokiseline
  • Masti u masne kiseline i glicerol

Telo koristi ove osnovne jedinice za izgradnju supstanci koji su mu potrebne za rast, održavanje ćelija i fizičku aktivnosti.

Mesna dijeta ne dozvoljava unos ugljenih hidrata, jelovnik se sastoji od mesa, ribe i jaja a ove namirnice ne sadrže ugljene hidrate koji su za organizam izvor energije broj 1.Kada nema ovog izvora organizam prelazi na izvor broj 2. a to su masti.Kako tokom mesne dijete ne unosite ni dovoljno masti organizam mora da počne da troši rezerve iz sala i vi počinjete naglo da mršavite.Prelazak na izvor energije br. 2 se naziva ketoza.Ako pored mesa i jaja unosite i druge namirnice ketoza će se prekinuti a samim tim i mršavljenje.

Mesna dijeta i ketoza

Mesna dijeta i ketoza su povezani na sledeći način:

Ketoza je stanje u kom se povećava broj ketona u krvi, neposredno nakon što se potroši glikogen u jetri (ako jedete samo meso i jaja brzo će se potrošiti sve rezerve). U tom slučaju je organizam oslonjen na trošenje masti da bi podmirio potrebe za energijom. Odnosno – ketoza se javlja kada nemate dovoljno glukoze koja vam je potrebna za energiju, pa vaše telo razbija skladište masti, izazivajući da se ketoni izgrade u vašem telu. Ketoza u početku izaziva mnoge nuspojave, a to su: mučnina, glavobolja, mentalni zamor i loš zadah.

Zna se da je čovek u svojoj prošlosti lovio životinje kako bi se hranio njihovim mesom, tokom zime nije imao druge izvore hrane te je konstantno bio u stanju ketoze.

Možemo uočiti sledeće: mesna dijeta se zasniva na principu da smo mi genetski predodređeni za ovakav način ishrane. Svakako da su mišljenja oko ovakvog stava podeljena, naročito danas, kada se toliko potencira štetnost mesa a prednost vegetarijanskog načina ishrane.

Mesna dijeta se strogo pridržava pravila da se ketoza nikako ne sme prekinuti unosom ugljenih hidrata.

Dobre strane mesa:

  • visok sadržaj proteina, koji su neophodni za rast i razvoj mišića
  • crveno meso (svinjetina, govedina i teletina) sadrži gvožđe, vitamin B12, riboflavin, tiamin i niacin.

Ishrana koja je bogata proteinima ne mora da se zasniva isključivo na mesu, na primer, meso može da se kompenzuje povrćem koje je bogato proteinima, kao što su pasulj, sočivo, grašak, gljive itd. To je svakako mnogo jeftiniji izvor proteina. Idealno je uspostaviti ravnotežu i konzumirati proteine iz više izvora kako bi obezbedili sve neophodne nutrijente savetuju nutricionisti.Ali kako povrće sadrži malu količinu ugljenih hidrata mesna dijeta za brzo mršavljenje bi trebalo da se zasniva iskljčivo na mesu, ribi, jajima i zdravim uljima kao što je maslinovo.Od pića se preporučuje samo voda i čaj ili kafa bez šećera.

Jasno je da će mnogi vitamini tokom mesne dijete nedostajati, i zato ih morate unositi putem suplemenata, i tako bar delimično pomognete svom organizmu, jer ipak – veštački vitamini ne mogu potpuno zameniti prirodne.

Mesna dijeta dozvoljene namirnice

Sva mesa:

svinjetina, junetina, teletina, riba, jaretina, piletina, ćuretina, pačetina, crvena mesa. Poželjno je da su namirnice uvek u svežem stanju, a što se tiče pripreme: roštiljanje i pečenje u rerni su najbolja opcija, a izbegavajte prženje. Mesne prerađevine, kao što su viršle, salame, paštete, parizer – ne treba da konzumirate, jer vam je jasno da tu više ima hemije nego čistog mesa. Takođe, to se odnosi i na konzerve, pre svega zbog upotrebe konzervanasa. Poželjno je da ne unosite puno masti, jer mesna dijeta sagoreva vaše sopstvene zalihe, pa vam ne trebaju nove, već treba da istopite salo koje ugrožava vaše telo.

Dijeta sa mesom i jajima

Prednosti mesa

Mesa kao što su biftek, riba, piletina i ćuretina su identifikovani kao super hrana. Meso nudi protein za izgradnju mišića, koji bi trebalo da budu osnova dobro izbalansirane ishrane. Potrebno je više energije za telo za varenje proteina u mesu nego drugim namirnicama, kao što su ugljeni hidrati i masti. Što više proteina jedete iz mesa, više kalorija ćete sagoreti. Meso kao što je riba sadrži omega-3 masne kiseline, koje snižavaju hormon leptin. Riba pomaže u snižavanju nivoa leptina, tako da ćete imati brži metabolizam.

Prednosti jaja

Trebalo bi iskoristiti jaja u ishrani kao izvor proteina. Proteini u jajima grade više mišića nego proteini iz drugih izvora, kao što su sir i govedina. Jaja sadrže vitamin B12, koji je važan za razbijanje masnih ćelija. Jaja takođe sadrže koncentrovane količine drugih vitamina i minerala, kao što su vitamini B2 i K, selena i joda. Žumance je izvor holina, koji igra ulogu u zdravim nervnim i moždanim ćelijama. Žumance takođe pruža lutein, koji je karotenoid koji štiti oči.

Meso i jaja sadrže veliku količinu kalorija i zasićenih masti. Zasićene masti su povezane sa povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara. Izaberite ekstra-tanak odrezak mesa da se smanji količina zasićenih masti u ishrani. Žumance jajeta sadrži 5 do 6 g masti, i oko 1/3 ovih masti su zasićene masti. Kada jedete jaja, izbegavajte da jedete više od dva žumanca dnevno, prelaskom samo na belance. Ovo takođe može smanjiti količinu holesterola koju jaja sadrže kako bi se izbeglo podizanje nivoa holesterola.

Šta se sme jesti? Dozvoljene namirnice su:

– samo meso i jaja

– možete jesti kada hoćete i koliko hoćete

– što se tiče pića, pijete samo običnu vodu i kafu bez šećera.

Kako da kreirate jelovnik

Prvi dan

Doručak: 2 jaja sa slaninom, čaj ili crna kafa bez sećera

Ručak: pečena piletina u neograničenoj količini

Večera: riba spremljena na žaru, limun

Drugi dan

Doručak: dva kuvana jaja,kafa ili čaj bez šećera

Ručak: teleći odrezak, zelena salata

Večera: mesni odrezak

Treći dan

Doručak: tvrd sir sa pilećim prsima, čaj ili kafa bez šećera

Ručak: tunjevina sa limunovim sokom i maslinovim uljem

Večera: ćuretina

Četvrti dan

Doručak: omlet spremljen od dva jaja, čaj ili kafa bez šećera

Ručak: riba

Večera: pečen pileći file

Peti dan

Doručak: 1 tvrdo kuvano jaje, šunka, kafa ili čaj bez šečera

Ručak: teleći odrezak

Večera: oslić ili losos pečen u rerni

Mesna dijeta za brzo mršavljenje bi trebalo da se zasniva na veoma jednostavnim jelima, treba da dominira pečeno meso i riba kao i kuvana ili pržena jaja sve sa raznim začinima.Na ovaj način nećete pogrešiti i unositi ugljene hidrate koji će u ovoj dijeti sabotirati mršavljenje.

Iskustva i rezultati

Mesna dijeta ne bi trebalo da se sprovodi duže od 14 dana. Tokom tog perioda, iskustva kažu da možete izgubiti i do 10-14 kg!

Možete da jedete kad hoćete, savet je da pijete minimum 2.5 litre vode i zna se – bez ugljenih hidrata.Iskustva kažu i da su mnogi prekinuli dijetu jer nisu mogli da izdrže bez hleba.Mesna dijeta ipak zabranjuje upotrebu hleba i svih peciva.Ipak mnogi kad probaju ovaj način ishrane ubrzo shvate da im hleb uopšte nije potreban.

Morate delimično nadomestiti nedostatak vitamina i minerala u obliku suplemenata, a o tome je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom.

Ukoliko jedete samo meso i jaja, od čega se i polazi u osnovi ove dijete, možete postići bolje rezultate što se tiče mršavljenja, ali je samim tim opasnije po vaše zdravlje.

Takođe, moramo napomenuti da mesna dijeta nije baš ekonomski primamljiva, pre svega jer se zna da meso spada u skuplje namirnice.

Novija studija je pokazala da ako ishranu zasnivate isključivo na proteinima, možete dovesti u problem svoje bubrege, zglobove i mišiće. Ishrana bogata proteinima a siromašna ugljenim hidratima dovodi do rasta mišića, sitosti i gubitka kilograma – ali, to dovodi do procesa koji se zove ketoza, tj. do povećanog pritiska na bubrege i dehidracije i smanjenje vode u mišićima.

Iako se prvobitno mislilo da su se naši preci hranili samo mesom, arheolozi sa Smithsonian National Museum of Natural History u Vašingtonu su pronašli ostatke mahunarki, palme i semena između zuba neandertalaca.

Dakle, jasno je da mesna dijeta ima svoje prednosti i mane. Uostalom, kao i bilo koja druga dijeta.

Mesna dijeta ne odgovara svima neki ljudi jednostavno više vole meso i ne smeta im da ga danima jedu, drugi ipak više vole povrće i voće.Treći ne mogu da zamisle obrok bez hleba.Ako niste sigurni najbolje je da pokušate na nekoliko dana nećete ništa izgubiti, osim kilograma.