alga spirulina za mrsavljenje

Zašto su Spirulina alge toliko dobre ?

Ove alge se sve više koriste za jačanje imuniteta, mršavljenje, lice i lepšu kožu celog tela…

Zbog mnogih zdravstvenih svojstava, Spirulina alge važe za pravu super-hranu. Ova morska alga osvojila je Holivud i mnoge poznate ličnosti tvrde da tajna njihove lepote i zdravlja leži upravo u Spirulini. Viktorija Bekam i Miranda Ker su samo neke od zvezda, koje se kunu u efekte alge spiruline, takozvanog ‘čuda iz mora’.

Ako Spirulina alge još uvek nisu deo vaše ishrane, nakon čitanja ovog članka zapitaćete se zašto ih odavno niste probali.

alga-spirulina-prah-tablete

Šta je Spirulina ?

Spirulina je plavo-zelena alga koja se vekovima upotrebljava kako zbog hranljive vrednosti, tako i zbog brojnih pozitivnih svojstava koje ima na naše telo. Bogata je vitaminima, mineralima, proteinima, karotenoidima i antioksidantima, koji štite naše telo. Uz to, Sprulina sadrži i vitamine grupe B, vitamin E, beta-karoten, cink, bakar, megnezijum, gvožđe, selenijum i gama linolnu kiselinu, koja je esencijalna masna kiselina.

Zbog širokog spektra zdravih komponenti, Spirulina može poboljšati naše zdravlje. A evo i kako!

Kontrola šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da Spirulina smanjuje nivo šećera u krvi, i, u nekim slučajevima, ova alga može biti efektnija čak i od nekih lekova za dijabetes.

Alga spirulina za mršavljenje

Ljudi koji koriste Spirulina alge za mršavljenje piju pilulu ili prah jedan sat pre obroka. Visoki nivoi proteina u spirulini usporavaju proces varenja, smanjuju apetit i doprinose da se osećate sito.Pilule ili prah od alge spiruline su odličan dodatak bilo kojoj dijeti za mršavljenje i sa njima je uspeh sa dijetom zagarantovan.

Upotreba ovog prirodnog dodatka će vam koristiti prilokom svake dijete i pomoći da vrlo brzo izgubite kilograme, bez osećanja gladi. Takođe alga spirulina reguliše insulin u krvi i nivo glukoze, poboljšava metabolizam,  pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i normalizaciji krvnog pritiska što je sve veoma važno za mršavljenje

Kada počnete da mršavite na nezdrav način, to se obično prikazuje na licu.Izgledate ispijeno i umorno pa možete zažaliti što ste uopšte počinjali dijetu za mršavljenje.Ali svaki gubitak težine koji ste postigli  sa spirulina algama će poboljšati vaš izgled lica i tela. To znači da neće smršati zbog izgladnjivanja već prirodno i uz  spirulinu koja bez mnogo kalorija ima bogat sastav hranljivih materija i podržava rast mišića.Alga spirulina ne samo da doprinosi da izgledate dobro, već takođe čini i da se osećate dobro.

Spirulina apsorbuje masti iz hrane koju ste pojeli. Ima kontrolu nad apetitom, što znači da nećete jesti više nego što zaista treba. Hrana koju ste pojeli će biti filtrirana zbog prisustva alge u želucu, i vaše telo će apsorbovati samo ono što mu je neophodno, bez nepotrebnih masnoća.

Jača mišiće i poboljšava fizičku izdržljivost

Možda je vaš trener fitnesa pomenuo Spirulinu, ili vam je preporučio ako ste ga pitali za savet kako da povećate energiju prilikom vežbanja. Svima nam je poznat taj osećaj nakon vežbanja, kada osećamo zamor mišića i umor, a trebalo bi da pucamo od energije i samozadovoljnosti. Umor se javlja zbog prekinutog ili smanjenog dotoka kiseonika, koje uzrokuje vežbanje. Za te situacije, postoje specijalne namirnice koje sadrže visoke nivoe antioksidanata i pomažu nam u ublažavanju ovog efekta. Bobičasto voće, i određeno voće i povrće može biti odličan izbor, ali ukoliko vam treba jednostavno rešenje koje biste samo ubacili u ishranu, probajte sa Spirulina algama.

Grupa naučnika u Grčkoj, iz Instituta za performanse i rehabilitaciju izučavala je i dokazala pozitivni efekat koji Spirulina ima na izdržljivost sportista. Istraživanje je obuhvatalo dve grupe utreniranih pojedinaca, od kojih su jedni jeli 6 grama Spirulina algi dnevno, a drugima je davan placebo.

Pokazalo se da je grupa koja je konzumirala Spirulinu imala znatno veću izdržljivost pri vežbanju.

Drugo istraživanje je, pak, pokazalo da Spirulina alge povećavaju snagu mišića kod učesnika studije.

Alga spirulina za imunitet

Spirulina jača imunitet i sposobnost organizama za borbu protiv infekcija, ona poboljšava funkcionisanje ćelija, pa čak je i dobra prevencija protiv raka.Bogata je hlorofilom, koji  je veliki detoksikacije agent koji pomaže da se telo oslobodi od atmosferskih i drugih zagađivača.Postoje brojna naučna istraživanja i dokazi koji potvrđuju da ova alga poboljšava imunitet i povećava nivo energije.

Spisak bolesti i stanja za koje se zna da alga može da pomogne je prilično dugačak, od kojih su borba protiv virusnih infekcija, povećava mentalne oštrine, i jačanje sposobnosti organizma da stvara nove krvne ćelije samo neke.

Međutim, plavo-zelene alge treba koristiti prema uputstvu proizvođača jer u većim dozama mogu da izazovu niz zdravstvenih problema, kao što su bol u stomaku, mučnina, i povraćanje.

Alga spirulina u trudnoći

Zbog malo poznatih istraživanja o efektima potrošnje spirulina tokom trudnoće i dojenja najbolje ih je izbegavati tokom ovog perioda.

Isto tako, važno je da proverite Preporučena dnevna doza, koja može varirati od 1 do 8 grama u zavisnosti od različitih faktora kao što su ustav tela i kvaliteta proizvoda, pre uzimanja Spirulina kao dodatak ishrani svakodnevno.

Efektna protiv anemije

Postoji nekoliko različitih tipova anemije, ali uglavnom preovlađuje onaj sa smanjenim brojem crvenih krvih zrnaca, tj. manjkom hemoglobina. Uz anemiju se često javljaju i osećaj umora i slabosti.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji, dokazalo je da je Spirulina efektna u sprečavanju ovog tipa anemije, zvanog hemolitična anemija. Studija je obuhvatila 40 odraslih dobrovoljaca, koji pate od anemije. Rezultati su pokazali da konzumiranje Spirulina algi povećava nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Uz to, imuni sistem ispitanika se znatno poboljšao.

Ublažava simptome nosnih alergija

Alergijski rinitis je upala nosnog disajnog puta, indukovana kontaktnim alergenima kao što su polen, životinjska dlaka, čestice prašine i drugi faktori iz okruženja. Spirulina je popularan lek za alergijski rinitis, i njegove pozitivne efekte potvrdilo je istraživanje sprovedeno na medicinskom fakultetu u Turskoj.

Studijom je obihvaćeno 127 ispitanika, koji su dobijali 2 grama Spiruline svakog dana. Rezultati su pokazali da konzumiranjem ovih algi, poboljšavamo simptome i fizičko stanje, u poređenju sa placebo efektom. Spirulina ublažava sve simptome alergijskog rinitisa uključujući svrab, kijanje, pražnjenje nosa i začepljenost nosa.

Snižava krvni pritisak

Jedan od efekata Spiruline, koji se iznova i iznova dokazuje, je sniženje pritiska i holesterola. Obzirom da visok pritisak izaziva mnoge bolesti poput srčanog udara, hroničnih bolesti bubrega i moždanog udara, ovo je jedan od najznačajnijih efekata koji Spirulina alge imaju da ponude.