plivacko uho lecenje

Plivačko uvo je upala, nadražaj ili infekcija spoljašnjeg uha i ušnog hodnika (kanala). Medicinski naziv za plivačko uvo je otitis eksterna (otitis externa).Plivačko uvo može da se pojavi iznenada i traje kratko (akutno) ili dugotrajno (hronično).

Voda koja ostaje u ušnom kanalu nakon plivanja, tuširanja ili kupanja je plodno tle za razmnožavanje bakterija, koje izazivaju zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala. Može biti izazvana i gljivičnom i virusnom infekcijom, ali to su retki slučajevi. Drugi uzroci plivačkog uha uključuju jako trljanje ušnog kanala prilikom čišćenja, česta uputreba slušalica i bubica i alergiju ili iriraciju od nakita, farbe i laka za kosu.

Blaži simptomi plivačkog uha uključuju oticanje, crvenilo, neprijatnost i bol, gnoj i iscedak, svrab i slabiji sluh. Teža infekcija može izazvati jak bol u licu, glavi ili vratu sa intenzivnijim svrabom, jačim crvenilom, osećajem da se nešto nalazi u uhu, blokadu ušnog kanala, otečene limfne čvorove i temperaturu.

plivacko uho simptomi

Uzroci

Plivačko uvo se češće javlja kod dece u tinejdžerskom dobu i kod mlađih odraslih osoba. Može da se javi sa upalom srednjeg uva ili infekcijom respiratornih organa poput prehlade.

Plivačko uvo može da bude posledica plivanja u nečistoj vodi. Bakterije koje se uobičajeno nalaze u vodi mogu da budu uzročnik infekcije uva. Retko, infekciju mogu da izazovu i gljivice.

U druge uzroke pojave plivačkog uva spadaju:

 • ogrebotina uva ili njegove unutrašnjosti
 • strano telo zaglavljeno u uvu

U pokušaju da očistite uvo (ušnu mast iz ušnog hodnika) štapićem za uši ili nekim malim predmetom (šnala, palidrvce, spajalica itd.) možete da oštetite kožu.

Dugotrajno (hronično) plivačko uvo može da bude posledica:

 • alergijske reakcije na nešto što ste stavili u uvo
 • hroničnog kožnog oboljenja, poput ekcema i psorijaze

Simptomi

Simptomi plivačkog uva su:

 • sekret u uvu – žut, žutozelen, nalik gnoju ili veoma neprijatnog mirisa
 • bol u uvu koji može da se pojača pri pritisku na spoljašnje uvo
 • slabljenje sluha
 • svrab uva ili ušnog hodnika

Pregledi i testovi

Lekar će pregledati unutrašnjost ušiju. Ušni hodnik će biti crven i otečen. Koža unutar ušnog hodnika može da se peruta ili ljušti.

Dodirivanje ili pomeranje spoljašnjeg uva će pojačati bol. Moguće je da bubna opna bude teško vidljiva zbog otoka u unutrašnjem uvu. Bubna opna može da bude i probušena. Ovo se naziva perforacijom.

Iz uva može da se uzme uzorak tečnosti (sekreta) i pošalje u laboratoriju za mikrobiološku analizu na prisustvo bakterija i li gljivica.

Lečenje

U većini slučajeva je neophodno korišćenje antibiotskih kapi za uši u trajanju od 10 do 14 dana. Ako je ušni hodnik jako otečen, moguće je da vam lekar u uvo postavi štrajfnu sa lekom  (specijalna gaza sa lekom). Štrajfna omogućava leku da dopre do kraja ušnog kanala (sve do bubne opne). Menja se na svaka dva dana, a vaš lekar može da vam pokaže kako se to radi, mada je bolje da to prepustite njemu.

U druge načine lečenja spadaju:

 • oralni antibiotici ako imate infekciju srednjeg uva ili infekciju koja se proširila i van uva
 • kortikosteroidi za ublažavanje svraba i upale
 • lekovi protiv bolova, kao što su acetaminofen ili ibuprofen
 • rastvor sirćetne kiseline u obliku kapi za uši

Osobe sa hroničnim plivačkim uvom će možda morati da se leče dugo i da ponavljaju terapiju. Ovo se praktikuje radi izbegavanja komplikacija.

Bol može da ublaži i topla obloga koja se stavlja na uvo.

Izgledi (prognoza)

Plivačko uvo se obično leči pravilnom terapijom.

Moguće komplikacije

Infekcija može da se proširi i na druge regije koje okružuju uvo, uključujući i kosti lobanje. Kod starijih osoba ili onih koji boluju od dijabetesa, infekcija može da poprimi ozbiljan oblik. Ovo stanje se zove zloćudni otitis eksterna, a leči se jakim dozama antibiotika koje se administriraju intravenozno.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Obratite se lekaru u sledećim slučajevima:

 • ako osetite bilo kakve simptome plivačkog uva
 • ako primetite da vam iz uva curi sekret
 • ako se simptomi pogoršavaju uprkos terapiji
 • ako imate nove simptome, na primer, temperaturu ili bol i crvenilo kože lobanje u blizini uva

Prevencija

Ovo su koraci koje možete da preduzmete da biste zaštitili uši od dodatnog oštećenja:

 • NEMOJTE kopati po ušima ili uvlačiti štapiće za uši i druge predmete u uši
 • održavajte čistoću ušiju i NEMOJTE da dozvolite da voda uđe u uši tokom tuširanja, šamponiranja ili kupanja
 • dobro osušite uši nakon kvašenja
 • izbegavajte plivanje u zagađenoj vodi
 • koristite čepiće za uši kada plivate
 • probajte mešavinu 1 kapi alkohola i 1 kapi belog (alkoholnog) sirćeta koju ćete nakapati u uši nakon kvašenja; alkohol i kiselina u sirćetu sprečavaju razmnožavanje bakterija.

Infekcija plivačko uvo nije zarazna i obično nije razlog za brigu ako se odmah krene sa lečenjem. Međutim, ako se odlazak kod lekara odlaže, može dovesti do komplikacija kao što je privremen gubitak sluha, hronična infekcija, teža infekcija tkiva i oštećenje hrskavice i kostiju.

Kad je u pitanju srednje teška ili lakša infekcija, postoje brojni prirodni lekovi koje vam mogu pomoći da ublažite infekciju i pomognete oporavak ušnog kanala.

Belo sirće

Belo sirće je najefikasniji lek za plivačko uho. Pošto je kisele prirode, pomaže u lečenju infekcije tako što pročišćava uho i uklanja bakterije.

Izmešajte podjednake količine sirćeta i medicinskog alkohola. Lezite na bok, tako da vam obolelo uho bude gore. Pipetom nakapajte 2-3 kapi ovog rastvora u uho. Sačekajte oko pet minuta u tom položaju, a zatim se ispravite i protresite glavom kako bi se tečnost izlila iz uha. Ponavljajte postupak 2-3 puta dnevno.

Održavajte uho suvim

Bilo da je u pitanju samo iscedak ili teža infekcija, važno je da uho održavate suvim koliko god je moguće. Vlaga je pogodna za razvoj bakterija. Zato, da biste se lakše izborili sa infekcijom, važno je da zaustavite razmnožavanje bakterija.

Nakon izlaganja vodi (plivanje, kupanje), osušite uši mekim peškirom ili suvim komadom tkanine. Protresite glavom kako bi voda lakše izašla iz ušiju.

Da biste lakše osušili uši, možete koristiti i fen. Samo ga uključite na najslabiju temperaturu i držite ga malo dalje od sebe kada sušite uho.

Da biste sprečili da vam voda uđe u uši kada se kupate, stavite dva parčeta vate u uši.

Tople obloge

Ako vam se stvara gnoj ili tečni iscedak u inficiranom uhu, pokušajte sa toplim oblogama. Ovo će vam pomoći da iscedak izađe i ublažiti bolove.

Natopite komad tkanine toplom vodom i iscedite suvišnu vodu. Stavite oblogu na inficirano uho i držite par minuta, a zatim protresite glavom kako biste olakšali čišćenje iscetka. Sačekajte 10 minuta i ponovite postupak ako je potrebno.

Ako je potrebno, možete staviti i termafor umotan u peškir na jastuk. Lezite tako da vam uho bude na termaforu, a zatim posle par minuta ustanite. Ponavljajte postupak u redovnim intervalima.

Hidrogen (vodonik peroksid)

Još jedan dobar način da izlečite upaljeno uho jeste hidrogen. Ovaj prirodni antibakterijski agens pomaže u isušivanju tečnosti iz uha i eliminiše infekciju.

Kupite hidrogen od 3%. Lezite na bok i nakapajte par kapi u inficirano uho, a zatim ostanite u tom položaju nekoliko minuta. Protresite glavom kako bi tečnost lakše iscurila iz uha. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta dnevno.

Beli luk

Beli luk je još jedna odlična namirnica za lečenje upale uha. Pošto ima antibakterijska i analgetska svojstva, uništiće bakterije koje izazivaju infekciju i smanjiti bol.

Izgnječite par čenova belog luka i izmešajte ih sa dve kašike maslinovog ulja. Zagrevajte dok beli luk ne postane smeđe boje. Procedite i sačekajte da se ohladi. Kapajte po 2-4 kapi ove mešavine u uho par puta na dan.

Takođe, možete svakog dana i jesti po par čenova belog luka kako biste ubrzali oporavak.

Važno: ako imate iscedak iz uha, nemojte koristiti beli luk.

Ljudsko mleko

Možda zvuči čudno, ali obično ljudsko mleko je odličan lek za upaljeno uho. Pošto sadrži antitela, pomaže da se infekcija brže izleči i olakšava otoke i bolove.

Lezite na stranu i nakapajte nekoliko kapi mleka u inficirano uvo. Sačekajte par minuta, a onda protresite glavom kako bi mleko lakše iscurilo napolje. Ponavljajte postupak na svakih nekoliko sati.

Crni luk

U ajurvedi se crni luk smatra odličnim lekom za plivačko uho. Ovaj sok je efikasan za dezinfekciju i olakšava bolove za vrlo kratko vreme.

Iscedite sok iz jedne manje glavice crnog luka i stavite ga u mikrotalasnu na nekoliko sekundi. Nakapajte 2-3 kapi zagrejanog soka od crnog luka u obolelo uho. Sačekajte pet minuta, a onda protresite glavom kako bi sok lakše izašao. Koristite ovaj lek 2-3 puta dnevno.

Bosiljak

Bosiljak je još jedna biljka koja se u ajurvedi koristi za lečenje upale uha. Pošto deluje kao antibiotik, lako uništava infekciju i ublažava bolove. Bosiljak je dobar i ako imate tečni iscedak.

Iz 4-5 listića bosiljka uzmite sok, blago ga zagrejte i sipajte par kapi u upaljeno uho. Nakon pet minuta protresite glavom kako bi se sok izlio napolje. Ponavljajte postupak dvaput dnevno.

Izbegavajte hranu koja postiče stvaranje gnoja

Da biste smanjili pojavu gnoja i tečnog iscetka, važno je da pazite na ishranu i ne jedete hranu koja podstiče stvaranje gnoja. Ovakva hrana će vam pogoršati upalu i usporiti proces oporavka.

Neke od namirnica koje treba izbegavati su pirinač, raž, ječam, šećer, sočivo, mleko, jogurt, sir, banane, kukuruz, kupus i krompir. Nemojte piti ni alkohol niti pića koja sadrže kofein.

Pokušajte da jedete što više hrane koja razbija sluz – beli luk, crni luk, celer, peršun, zeleno povrće, bobičasto voće, brokoli i paprike.

Ubacite i što više omega-3 masnih kiselina u ishranu – masnu ribu, lan, chia semenke i orahe. Tako ćete smanjiti upalu u uhu.

Ovlaživač vazduha

Ovlaživač vazduha je od velike pomoći ako imate bilo kakvu infekciju uha ili gornjih respiratornih puteva. Suv vazduh može pogoršati upalu uha tako što uzrokuje oticanje nosnih puteva i smanjuje dotok vazduha u Eustahijevu tubu. Ovo može pogoršati lučenje iscetka.

Da biste rešili ovaj problem, stavite u sobu u kojoj boravite ovlaživač vazduha. Najbolje je ako imate ovlaživač koji možete premeštati iz prostorije u prostoriju.

Još neki saveti

 • Da biste održali uho suvim i sprečili pogoršavanje infekcije, nemojte plivati niti se baviti drugim vodenim sportovima dok potpuno ne izlečite infekciju.
 • Nemojte koristiti slušalice i bubice dok ne ozdravite.
 • Nemojte gurati u uho pamučne štapiće niti bilo šta drugo čime čistite cerumen.
 • Budite pažljivi sa lakom i farbama za kosu, jer hemikalije mogu dosta iritirati uho.
 • Ako volite da plivate, nosite štitnike za uši i dobro sušite uši čim izađete iz vode.
 • Ako vam voda uđe u uho, trešenjem pokušajte da je izbacite.
 • Izbegavajte da plivate u bazenima, jer tamo ima mnogo bakterija.

Važno: ako primetite simptome plivačkog uha, odmah se obratite svom lekaru. Sve ove remedije koristite samo kao dodatni tretman.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply