Šta je bronhitis?

Bronhitis predstavlja zapaljenje disajnih puteva, odnosno cevi koje pluća snabdevaju vazduhom. Postoje dva tipa bronhitisa ‒ akutni i hronični. Kod akutnog bronhitisa simptomi traju najčešće 5, a ponekad i više dana. Neadekvatnim tretiranjem akutnog bronhitisa, možete razviti hronični bronhitis. Kada je u pitanju hronični bronhitis, produktivni kašalj kao jedan od simptoma se javlja svakog dana i to može trajati i do par godina.

Simptomi bronhitisa

Bronhitis najčešće možete dobiti usled neke virusne ili bakterijske infekcije. Pored toga, drugi uzroci bronhitisa mogu biti duvanski dim, zagađen vazduh ili druge hemikalije.

pusacki bronhitis simptomi

Simptomi akutnog bronhitisa:

Glavni simptom bronhitisa jeste kašalj. Još neki bronhitis simptomi mogu biti:

 • Produktivan kašalj
 • Upaljeno grlo
 • Zapušen nos
 • Glavobolja
 • Bolovi u mišićima
 • Osećaj umora
 • Kratak dah
 • Nelagodnost u grudima

Bronhitis simptomi kod dece mogu biti i:

 • Curenje nosa
 • Blaga groznica
 • Povraćanje izazvano produktivnim kašljem

Akutni bronhitis uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom može biti zarazan. Međutim, acutni bronhitis izazvan izlaganjem zagađenom vazduhu, duvanskim dimom i drugim hemikalijama, nije zarazan. Akutni bronhitis se dijagnostifikuje pregledom, uz pomoć istorije pacijenta i dodatnih analiza koje Vaš lekar traži. Jako je važno da se obratite lekaru kako biste sprečili ozbiljne komplikacije koje može izazvati akutni bronhitis.

bronhitis prirodno lecenje

Bronhitis lečenje

Standardno lečenje akutnog bronhitisa podrazumeva da se što više odmarate, pijete dosta tečnosti, izbegavate pušenje i duvanski dim uopšte, eventualno da se inhalirate ili pijete sirup za kašalj ukoliko Vam je lekar to prepisao. Kod zdravih ljudi koji nemaju problem sa hroničnim bronhitisom, obično nije potrebno uzimanje antibiotika zato što je u većini slučajeva uzrok virus. I kod akutnog bronhitisa može doći do produktivnog kašlja. To je samo način da Vaše telo izbaci višak sluzi iz sebe. U većini slučajeva za lečenje bronhitisa jednostavno treba da radite isto što i prilikom svake prehlade:

 • Što manje fizičkog napora, što više ormaranja
 • Pijte što više tečnosti, posebno tople napitke poput čajeva, jedite supice…
 • Stavljajte tople obloge na grudi
 • Pravite tople kupke
 • Izbegavajte pušenje i duvanski dim u svojoj okolini
 • Kašljite kako biste izbacili sluz

Lek za bronhitis

Pored standardnog tretmana koji ne mora nužno da uključuje antibiotik, postoje i prirodni lekovi kojima možete izlečiti bronhitis. Evo nekih:

Đumbir lek za bronhitis često se koristi za lečenje prehlade, a takođe može biti i lek protiv bronhitisa. Đumbir ima antiupalno dejstvo, a takođe i poboljšava Vaš imuni sistem. Đumbir će zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima smiriti upalu Vaših bronhijalnih cevi. Evo nekih predloga kako da koristite đumbir kao lek protiv bronhitisa:

 • Po pola kašičice đumbira u prahu, cimeta i karanfilića prelijte proključalom vodom, dobro promešajte i pijte ovu mešavinu nekoliko dana dok ne osetite olakšanje.
 • Možete napraviti i čaj od jedne kašičice đumbira u prahu i jedne kašičice crnog bibera

Beli luk kao lek protiv bronhitisa ‒ s obzirom na to da je prirodni antibiotik, beli luk je idealan prirodni lek za bronhitis, naročito za akutni bronhitis. Jednostavno uzmite tri čena belog luka, oljuštite ih i sitno iseckajte. Stavite ih u šolju mleka i stavite na šporet da to ugrejete. Ovo pijte uveče pre spavanja.

Kurkuma lek za bronhitis ‒ antiupalno dejstvo koje ima kurkuma dobro je za kašalj izazvan bronhitisom. Kako da koristite kurkumu kao lek protiv bronhitisa? Jednostavno dodajte jednu kašičicu kurkume u prahu u šolju mleka, prokuvajte i pijte dva ili tri puta dnevno (najbolje je pre obroka). Napomena: Ovaj prirodni lek za bronhitis nije pogodan za ljude koji imaju problema sa žučnom kesom ili želucem.

Slana voda za bronhitis ‒ ispiranje grla slanom vodom nekoliko puta dnevno odlično je za lečenje raznih simptoma bronhitisa. Jednostavno dodajte kašičicu soli u čašu tople vode i time ispirajte grlo.

Med kao lek za bronhitis ‒ med je sjajan prirodni lek koji pomaže u lečenju bronhitisa, a istovremeno će Vam poboljšati imuni sistem. Dovoljno je da dodate kašičicu meda u šolju čaja ili u toplu vodu s limunom.

Lečenje bronhitisa kod odraslih

Lečenje akutnog bronhitisa kod odraslih ne podrazumeva neki poseban tretman koji odudara od uobičajenog. Pored toga što morate piti što više tečnosti, možete uzimati antiupalne lekove kao što su brufen ili paracetamol jer Vam oni pomažu da ublažite glavobolju i upalu grla. Pacijentima koji imaju problema sa disanjem preporučuje se inhalacija. Ne bi trebalo da koristite lekove za suzbijanje kašlja jer je potrebno da višak sluzi izbacite iz organizma.

Kod bronhitisa koji je izazvan virusom ne pomažu antibiotici, dok kod bronhitisa izazvanog bakterijama, oni predstavljaju deo terapije i zato je važno putem analize krvi utvrditi šta je uzrok. Ako je kašalj veliki i konstantan, onda je verovatno u pitanju bakterijska infekcija. Veliki kašalj može dovesti do povraćanja, ali to nije strašno. To je samo posledica iritacije od kašlja. Antibiotici ne pomažu kod samog kašlja. Oni smanjuju rizik od širenja infekcije na ostatak organizma.

Hronični bronhitis lečenje

Hronični bronhitis simptomi:

 • Suvi ili produktivni kašalj ‒ šlajm koji za posledicu ima kašalj ukazuje na to da ovi simptomi mogu značiti upalu pluća (pneumonia)
 • Kašalj uzrokovan hroničnim bronhitisom može trajati od tri meseca do čak dve godine
 • Konstantni kašalj uzrokovan hroničnim bronhitisom može učiniti da počenete da osećate bol u grudima i trbušnim mišićima
 • Ukoliko se stanje pogorša, može doći do sve težeg disanja
 • Pored ostalih simptoma hroničnog bronhitisa, može se čuti šištanje u procesu disanja

Ukoliko Vam je dijagnostifikovan hronični bronhitis, obratite se lekaru ako dođe do sledećih simptoma:

 • Sve kraći dah
 • Bol u grudima prilikom kašljanja
 • Težak kašalj koji Vam ometa san
 • Šištanje u grudima
 • Groznica
 • Ako iskašljavate krv, ako Vam je ispljuvak braon boje ili ako imate povećanu količinu zelene sluzi

Glavni uzrok nastanka hroničnog bronhitisa jeste pušenje cigareta. Drugi uzroci mogu biti razne bronhijalne iritacije, kao i boravak u zagađenoj sredini. Najbolje bi bilo da odmah po pojavi akutnog bronhitisa odete lekaru kako biste sprečili da se razvije u hronični.

Pušačimase odmah savetuje da prestanu sa pušenjem cigareta i da izbegavaju mesta gde je prisutan duvanski dim, a nepušačima samo da izbegavaju pasivno pušenje u što većoj meri. Medicinski tretman uključuje i bronhodilatatore (lekovi za astmu i hronični bronhitis). Hronični bronhitis se pre svega prevenira redovnim vakcinisanjem.

Iako je hronočni bronhitis progresivan, pacijenti koji se na vreme jave lekaru i koji poštuju savete, njihova dugoročna prognoza je dobra.

Pušački bronhitis lečenje

Ako ste pušač koji ima problem sa akutnim bronhitisom, Vaš oporavak će biti teži nego onima koji ne konzumiraju cigarete. Pušenje cigareta oštećuje delove Vaših pluća koji filtriraju loše spoljne uticaje. Ako nastavite sa pušenjem, znatno povećavate šansu da se akutni bronhitis razvije u hronični. Začepljenje koje je uzrok taloženja sluzi, čini pluća osetljivijim na virusne i bakterijske infekcije koje mogu trajno oštetiti Vaše disajne puteve. Zato je važno da se, pored svih regularnih tretmana, što pre odreknete pušenja kako biste sprečili nastanak trajnih komplikacija na Vašim respiratornim organima. Ako ne možete odjednom ostaviti cigarete, načina za odvikavanje od pušenja je mnogo.

Lečenje bronhitisa prirodnim putem

Pošto je kod izlečenja akutnog bronhitisa najvažnije da se što više odmarate, dok se odmarate, pored već nabrojanih prirodnih lekova, možete koristiti još i:

 • Med i mleko za kašalj. Kako? Prokuvajte 250 ml mleka, potom ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte kašičicu putera i isto toliko meda, jedno žumance i sasvim malo sode bikarbone. Ovaj prirodni lek uzimajte pre spavanja.
 • Maslinovo ulje, limun i med za iskašljavanje. Pomešajte dve kašike maslinovog ulja, dve kašike soka od limuna, dve kašike vode i 1 kašiku meda. Tu smesu ugrejte i popijte jednu polovinu ujutru na prazan stomak, a drugu polovinu uveče pre spavanja.
 • Limun, med i ren za bronhitis. U čašu sa sokom od limuna izrendajte ren i u to dodajte med. Ovo možete piti otprilike na sat vremena.
 • Čaj od crnog luka. U pola litra vode stavite očišćenu glavicu crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Kuvajte sve dok polovina tečnosti ne ispari. Pijte po tri puta dnevno dok ne vidite rezultate.

Jako je važno da se pridržavate saveta lekara, naročito ako ste pušač, jer akutni bronhitis, osim što se može razviti u hronični (i zahtevati trajni tretman i odlazak na kontrole lekaru), može biti opasniji od hroničnog jer je intenzivniji. Ako već imate hronični bronhitis, pridržavajte se svega ovoga i koristite prirodne lekove jer će Vam oni nesumnjivo ubrzati izlečenje i poboljšati Vaše celokupno zdravstveno stanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply