Osnovna funkcija nadbubrežnih žlezda jeste stvaranje hormona. Nadbubrežna žlezda luči adrenalin, aldosteron i kortizol, hormone bez kojih je život nemoguć. Nadbubrežna žlezda je paran organ, po jedna se nalazi na gornjim polovima oba bubrega. Sastoji se od kore i srži . Srž nadbubrežne žlezde proizvodi adrenalin i noradrenalin. Oba hormona su jako važna za očuvanje nervnog sistema, a adrenalin je poznat kao “hormon stresa”. Noradrenalin se takođe luči u stresnim situacijama, ali u isto vreme kontroliše i raspoloženje i pažnju. Kora luči steroidne hormone: mineralokortikoide (aldosteron) čime reguliše nivo soli u organizmu i tako utiče na vrednost krvnog pritiska, glukokortikoide (kortizol) koji regulišu nivo šećera u krvi i čuvaju reserve glukoze ukoliko nivo šećera padne. Kortizol utiče i na iskorišćavanje masnih kiselina kako bi ćelija iz njih dobijala energetsku rezervu. Steroidni hormoni imaju protivupalnu ulogu, tako da se njima telo bori protiv mikroorganizama. U trudnoći pomažu pri formiranju pluća fetusa. Kora takođe luči i seks hormone – androgene (presudne za razvijanje muških polnih karakteristika) i hormone od kojih nastaje estrogen (bitan za razvoj ženskih polnih karakteristika).

nadbubrezna zlezda rak

Tumori nadbubrežne žlezde su najčešće dobroćudni tumori i efikasno se leče. Najčešći dobroćudni tumor nadbubrežne žlezde jeste adrenalni adenom. Kod većine pacijenata simptomi se ne javljaju. Tumor se najčešće dijagnostikuje kada pacijent ode na magnetnu rezonancu ili CT, zbog potpuno drugog razloga, i ovaj tumor je poznat po tome što se najčešće slučajno otkriva.

Tumor nadbubrežne žlezde pravi problem organizmu tako što stimuliše preterano lučenje hormona koji remete normalan rad ljudskog organizma.

Pored dobroćudnih, postoje i zloćudni tumori nadbubrežne žlezde sa lošijom prognozom.

Tumori mogu biti funkcionalni (stvaraju veliku količinu steroidnih hormona) ili nefunkcionalni (ne luče hormone).

Takođe, mnogi tumori različitih organa daju metastaze u nadbubrežnoj žlezdi. Melanom, karcinom pluća i rak dojke često metastaziraju i remete rad nadbubrežne žlezde.

Tumor nadbubrežne žlezde  – simptomi

Dobroćudni tumori uglavnom ne daju nikakve simptome. Za razliku od dobroćudnih, zloćudni tumori daju niz simptoma:

– dobitak na telesnoj težini

– preveliko zadržavanje vode u organizmu i otežano mokrenje

– prerani pubertet kod dečaka i devojčica

– lice ispunjeno maljama kod žena

Dobroćudni tumor nadbubrežne žlezde daje simptome kada svojom veličinom pritiska okolne nerve: javlja se bol u leđima i osećaj težine u stomaku.

Faktori rizika za nastanak tumora nadbubrežne žlezde

Iako u potpunosti nije razjašnjen nastanak tumora nadbubrežne žlezde, pacijenti koji boluju od složenih bolesti kao što su multipla endokrina neoplazija, nasledni karcinom debelog creva ili Li Fraumeni sindrom često oboljevaju od ove bolesti.

Navike koje mogu uticati na razvoj tumora nadbubrežne žlezde jesu: pušenje, dijete zasnovane na prevelikom unosu masti, pasivni način života bez ikakve fizičke aktivnosti ili izloženost supstancama u teškim metalnim industrijama.

Na koji način tumor nadbubrežne žlezde utiče na rad organizma?

Tumori nadbubrežne žlezde već pri nastanku krenu da luče hormone u velikim količinama. Simptomi ispoljavanja nepravilnosti u radu organa zavise od toga koji se hormon stvorio u tolikoj meri:

Višak aldosterona izaziva Konov sindrom. Znaci Konovog sindroma jesu povišen krvni pritisak, snižan nivo kalijuma u krvi, i povišeni nivo bubrežnog hormona – renina (koji još više povećava krvni pritisak). Pacijenti sa Konovim sindromom se često žale na malaksalost, grčeve u mišićima, povećan osećaj žeđi i učestalo mokrene (više od 8 puta na dan).

Usled viška kortizola dolazi do nastanka Kušingovog sindroma. Simptomi Kušingovog sindroma su mnogobrojni: dobitak na telesnoj težini, posebno je izraženo nakupljanje masnih naslaga u predelu vrata i lica, karakteristično okruglo lice (“mesečevo lice”), “bufalo” grba na leđima, istanjena koža koja postaje jako osetljiva i krvari pri najmanjoj povredi, krvni podlivi na telu, akne i strije, otežano zarastanje rana, izražena mišićna slabost, izražena dlakavost po telu (hirzuitizam) kod žena, otečene šake i stopala, poremećaj menstrualnog ciklusa, gubitak seksualnog nagona, impotencija, mentalni problemi u vidu depresije i emocionalne labilnosti, sklonost ka razvoju osteoporoze, povišeni krvni pritisak i poremećen nivo šećera u krvi (podstiče razvoj dijabetesa).

Višak androgena i estrogena remeti normalan seksualni razvoj. Ukoliko dođe do povećanog stvaranja testosterona, kod muškaraca dolazi do preranog razvoja ćelavosti i produbljenja glasa. Kod žena dolazi do izražene maljavosti, propadanja tkiva dojke i uvećanje klitorisa. Ukoliko se estrogen stvorio u velikoj količini, dolazi do feminizacije, \ene postaju razdražljive a kod muškaraca izaziva impotenciju i ginekomastiju (rast grudi).

Saznajte>>> 10 znakova koji nagoveštavaju da rak možda raste u vašem telu

Tumor srži nadbubrežne žlezde

Feohromocitom je u 90% slučajeva dobroćudni tumor srži nadbubrežne žlezde.  Simptomi koji se javljaju usled razvoja feohromocitoma jesu posledica prevelikog lučenja adrenalina: povišeni krvni pritisak, glavobolja koja ne popušta, mučnina, preskakanje i lupanje srca, obilno preznojavanje, bol iza grudne kosti, nevoljni pokreti prstiju šake, gubitak telesne težine, zatvor, lice postaje crveno, razvija se sklonost krvarenju iz nosa. Napadi skoka adrenalina traju nekoliko minuta, a ukoliko se feohromocitom ne leči, napadi postaju učestaliji i prete da ozbiljno naruše zdravlje.

Tumor nadbubrežne žlezde – lečenje

Da bi se lečenje tumora sprovelo uspešno, prvo treba sistematski napraviti gradiranje tumora da bi se videlo koliko je tumor uznapredovao, da li je i dalje samo u nadbubrežnoj žlezdi ili se proširio na okolne limfne sudove i dao metastaze u udaljenim organima.

Tumor nadbubrežnje žlezde je najbolje operisati dok je u početnom stadijumu razvoja. Tada čak nisu ni potrebne opsežne operativne procedure – tehnika kojom se tumor može ukloniti u početnom stupnju razvoja jeste laparoskopija. Laparoskop je mali hirurški instrument koja ima kameru na vrhu koji se može ubaciti u telo bez velikih rezova i kojim se tumor može ukloniti bez daljih komplikacija.

Ukoliko je tumor u višem stadijumu razvoja, najverovatnije se mora ukloniti cela nadbubrežna žlezda. Nakon takve procedure sledi dugotrajni oporak.

Da li hirurško lečenje ima posledice po organizam?

U većini slučajeva nema, ali u periodu posle operacije treba se striktno držati prepisane terapije.

Zašto?

Organi koji stvaraju hormone, kao što je nadbubrežna žlezda, često imaju reakciju na hirurški zahvat smanjenjem stvaranja hormona. Kod 30% pacijenata, u dužem vremenskom periodu posle operacije, krvni pritisak se ne snižava, tako da se prepisuju lekovi za snižavanje pritiska. Što se hormona kao što su aldosteron i kortizol tiče, u periodu posle operacije se konzumiraju oralno dok se nadbubrežna žlezda ne oporavi i nastavi sa stvaranjem normalnih vrednosti hormona.

Rak nadbubrežne žlezde prognoza

Kod  zloćudnog tumora srži nadbubrežne žlezde, 50% pacijenata ima vreme preživljavanaj duže od 5 godina. Kod dobroćudnih tumora, preko 95% pacijenata ima odličnu prognozu.

Kada govorimo o zloćudnom tumoru kore nadbubrežne žlezde, prognoziranje vremena preživljavanja se vrši u odnosu na raširenost tumora. Ukoliko se nije proširio van nadbubrežne žlezde, petogodišnje preživljavanje je 65%, ukoliko je zahvatio limfne sudove u blizini 44% a u poslednjem stadijumu, kada su udaljeni organi zahvaćeni metastazama, 7% pacijenta živi duže od 5 godina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply