ulje-za telo

Neurodermitis je kožna alergija koja se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi , ali najčešće se javlja već odojčadi
ili u dečjoj dobi .Od bolesti čiji tačan uzrok još uvek nije poznat , a koja uzrokuje promene na koži i jaki svrab , danas boluje oko 20% dece širom sveta.

Neurodermitis ili atopijski dermatitis je hronična upalna bolest kože koja se najčešće javlja kod osoba sklonih alergijama.Tačan uzrok neurodermitisa nije poznat ali važnu ulogu u nastanku bolesti ima naslednost , jer od neurode rmatitisa češće oboljevaju osobe u čijoj porodici već ima obolelih od neke alergijske bolesti. Neurodermitis je bolest čiji se prvi znakovi mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, češće se javlja kod beba ili u dečjoj dobi, a podjednako često se javlja kod žena i muškaraca.

Prvi i najčešći simptomi neurodermitisa su suvi ljuskavi osip na koži i svrab. Kod odojčadi se neurodermitis najčešće javlja na licu, vratu i temenu, dok kod male dece i odraslih kožne promene su najčešće na licu, potkolenicama, nadlakticama, te pregibu laktova i kolena. Suva i osetljiva koža s vremenom gubi sposobnost da veže vodu i dodatno se isušuje, a posledica je upala kože i jaki svrab. Svrab uzrokuju češanje i pucanje kože, javljaju se otvorene rane sa mehurićima iz kojih curi bistra tekućina, a bakterije i gljivice mogu uzrokovati infekciju.

Premda je sklonost prema neurodermitisu genetski uslovljena i nasledna, promene na koži mogu uzrokovati različiti faktori. Budući daje neurodermatitis alergijska bolest, najčešći alergeni koji ga uzrokuju su polen, kućna prašina, grinje, životinjska dlaka, perje, belance jaja, protein kravljeg mleka, te konzervansi i aditivi u hrani. Za razliku od odraslih osoba kod kojih neurodermatitis najčešće zavisi o stresu, kod odojčadi ili male dece najčešći uzrok neurodermitisa je alergija na hranu. Budući da se tokom odrastanja uspostavlja ravnoteža imunološkog sistema i smanjuje preosetljivost na hranu, kod dece koja su obolela od neurodermitisa u uzrastu dojenčeta, bolest se malo-pomalo povlači i najčešće spontano nestaje u dobi od 3 do 5 godina.

Neurodermitis je bolest koja se ne može izlečiti, ali koja se može držati pod kontrolom. Osim lekovima, pravilnom negom kože mogu se ublažiti ili čak sprečiti simptomi neurodermitisa. Preterano kupanje i tuširanje, prevruća kao i prehladna voda, te pene i šamponi za kupanje, dodatno isušuju kožu te pojačavaju simptome neurodermitisa. Zbog toga se osobama koje boluju od neurodermitisa ne preporučuje kupanje već samo tuširanje mlakom vodom. Kod povremenog kupanja, u vodu za kupanje treba dodati neku uljnu kupku koja će koži vratiti potrebnu masnoću i elastičnost. Sredstva za kupanje ne smeju da sadrže alkohol niti eterična ulja koja isušuju kožu, već treba koristiti posebna sredstva koja vlaže kožu.

Nakon kupanja ili tuširanja, kožu treba nežno osušiti i dobro namazati masnom kremom kako bi se sprečilo isušivanje kože. Kožu treba mazati kremom nekoliko puta tokom dana, posebno zimi, a najbolje je koristiti običnu dečju kremu bez mirisa i alkohola. Pravilna nega kože nije potrebna samo dok postoje simptomi neurodermitisa, već i onda kad nema tipičnih simptoma bolesti. Osim toga, simptomi neurodermatitisa mogu se ublažiti ili sprečiti uklanjanjem alergena koji uzrokuju neurodermatitis.

Oblozi za neurodermatitis

Obloga od podbela
3 kašike listova podbela
1 litar ključale vode
Usitnjene suve listove podbjela preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Gazu umočiti u toplu tečnost, lagano ocediti i staviti na oboleo deo tela kao oblog. Oblog ostaviti da deluje 15-20 minuta, a potom kožu namazati uljem ili masnom kremom. Postupak ponoviti 2-puta na dan.

Obloga od vrkute ili gospinog plašta
3 kašike vrkute
1 l ključale vode
Usitnjenu suvu vrkutu preliti ključalom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procediti. Gazu umočiti u toplu tečnost, lagano ocediti i staviti na oboleli deo tela kao oblog. Oblog ostaviti da deluje 15-20 minuta, a potom kožu namazati uljem ili masnom kremom. Postupak ponoviti 2-3 puta na dan.

Oblogod krompira
Krompir skuvati u ljusci, oguliti, zgnječiti viljuškom i kao topli oblog staviti na oboleli deo tela. Postupak ponavljati 2-3 puta na dan.

Oblog od pasulja i komorača
2 kašike mlevenog suvog pasulja
1 kašičica mlevenih plodova komorača
1 dl hladne vode
1 kašičica pšeničnog brašna
Od mlevenog suvog pasulja, komorača, pšeničnog brašno i vode umesiti pogaču. Pogaču ugrejati u rerni, kao oblog toplu staviti na oboleli deo tela i ostaviti da deluje 15-20 minuta. Postupak ponavljati 2-3 puta na dan tokom 10 dana.

Kreme protiv neurodermatitisa

Krema od koprive
1 kašičica pčelinjeg voska
1 kašičica glicerina
1/2 kašike bademovog ulja
1/2 kašike ulja pšeničnih klica
3 kašike jakog čaja od koprive
Nad parom vruće vode otopiti pčelinji vosak i glicerin.Uz neprekidno mešanje , malo-pomalo umešati zagrejano bademovo ulje i ulje pšeničnih klica.Kad masa postane kremasta, ukloniti je s vatre i kap po kap umešati topli čaj od koprive . Kremu mešati dok se ne ohladi i zgusne , te kremom mazati kožu 2-3 puta na dan.

Krema od ranjenika
2 kašike cvetova ranjenika
1 dl ključale vode
2 kašike obične dečje kreme
1 kašika bademovog ulja
Od usitnjenih suvih cvetova ranjenika skuvati čaj i procediti . Nad parom vruće vode u običnu dečju kremu malo – pomalo umešati topli čaj, a potom umešati bademovo ulje.Kremu čuvati u staklenoj posudi na hladnom mestu i 2-3 puta na dan mazati kožu.

Kupka od žalfije i kore hrasta
3 kašike kore hrasta
3 kašike listova žalfije
2 l hladne vode
Usitnjenu suvu koru hrasta i listove žalfije preliti hladnom vodom , zakuvati i kratko prokuvati . Nakon što pokriveno odstoji 15-20 minuta , tečnost procediti i dodati vodi za kupanje . Temperatura vode bi trebala biti temperature tela , a kupka ne bi trebala da traje duže od 15 minuta .

Mast od nevena , koprive i crvene deteline
1 kašika latica nevena
1 kašika listova koprive
1 kašika cvetova crvene deteline
200 g neslanog putera
1 kašičica ulja pšeničnih klica
Nad parom vruće vode otopiti maslac , dodati usitnjene suve listove nevena i koprive i cvetove deteline , te sve lagano grejati 10-15 minuta . Nakon što pokriveno odstoji preko noći na hladnom mestu , smesu ponovo zagrejati i mast procediti u staklenu posudu . U mast malo – pomalo umešati ulje pšeničnih klica i mešati dok se mast ne ohlad. Mast čuvati na hladnom mestu i mašću mazati kožu 2-2 puta na dan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply