Kao jedna od najgorčih biljaka, pelin se oduvek uzgaja u vrtovima kao začinska i lekovita biljka. Kao začin, pelin daje jelima aromatičnu gorčinu, ali istovremeno ima i lekovito delovanje. Osim što jača želudac, podstiče apetit, pospešuje probavu i teška jela čini svarljivijim, pelin čisti i jača krv te reguliše krvni pritisak. Osim stoje u narodnoj medicini omiljeno sredstvo za regulisanje krvnog pritiska, narodna medicina ceni pelin i zbog toga što se pokazalo da on, kao gorki lek, jača imuni sistem, skraćuje trajanje bolesti i poboljšava opšte stanje.
Pelin se i danas koristi u narodnoj medicini kao lek, au kuhinji kao začin. Eterično ulje dobijeno destilacijom iz svežeg pelina najviše se koristi u proizvodnji likera, au farmaceutskoj industriji pelin služi za popravljanje ili prikrivanje ukusa.

Čaj od pelina

1/2 kašičica pelina 2,5 dl ključale vode
Usitnjene suve listove i cvetne vrhove pelina preliti ključalom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Topli čaj od pelina uzimati 3 puta na dan, pola sata pre jela, ili po potrebi.
Gorak ukus čaja od pelina ne može se ublažiti šećerom, stoga čaj nema potrebe sladiti, a šećer čak može i da smanji lekovito delovanje pelina.

Prašak od pelina

– ZA JAČANJE KRVI – Bolesti jetre i ŽUČI – Bolesti želuca –

listovi pelina
cvetni vrhovi pelina
Listove i cvetne vrhove pelina dobro osušiti i samleti u prah. Uzimati 3 puta na dan na vrh noža praška umešanog u čašu vode, mleka ili vina, ili u supi ili varivu.

Tinktura od pelina

– PROTIV BOLOVA – Protiv mučnine probavnih tegoba ZA DEZINFEKCIJU KOŽE –

3 kašike pelina
2 dl 70% -tnog alkohola
Usitnjene suve listove i cvetne vrhove pelina staviti u teglu, preliti alkoholom i dobro zatvoriti. Nakon što je zatvoreno odstoji 2 nedelje, uz povremeno protratesanje, alkohol procediti. Uzimati 3 puta na dan po 15-20 kapi tinkture u malo vode.Ili, 1 kašičicu tinkture umešati u čašu vode i uzimati u gutljajima tokom dana.

RECEPT ZA PELINKOVAC

3 kašike pelina
1 l belog ili crnog vina
150-200 g meda
Usitnjene suve listove i cvetne vrhove pelina staviti u teglu, preliti vinom, umešati med i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 8 dana, uz povremeno protresanje, vino procediti u tamnu bocu. Uzimati 1 likersku čašicu pelinkovca na dan, ujutro na prazan želudac, 30 minuta pre doručka.
Ili:
Sveži pelin samleti i iscediti sok. 3 kašike soka preliti kipućim vinom, a potom umešati med. Uzimati 1 čašicu vina na dan, ujutro na prazan želudac, 30 minuta pre doručka.

Med od pelina

– ZA JAČANJE KRVI – ZA PODSTICANJE APETITA –

1 kašičica praha pelina
200 g meda
Listove i cvetne vrhove pelina dobro osušiti, samleti u prah i umešati u med. Uzimati 3-4 nedelje po 1 kašičicu meda, ujutru na prazan želudac, 30 minuta pre doručka.

Mleko od pelina

– NEUREDNA PROBAVA – Probavne tegobe –
1 kašičica pelina
2,5 dl vrelog mleka
Usitnjene suve listove i cvetne vrhove pelina preliti kipućim mlekom, pokriveno ostaviti da odstoji 5 minuta i procediti. Mleko uzimati 1 puta na dan, ujutro na prazan želudac, 30 minuta pre doručka.

Vino od pelina

– “NEMIRNA žuč” – Žučni KAMEN – BOLESTI SLEZENA – BUBREŽNI KAMEN – ZASTOJ MOKRAĆE –
1 kašičica pelina
1 kašika maslačka
1 kašika nane
1 kašika hajdučke trave
1 l belog vina
Usitnjene suve listove pelina, maslačka, nane i hajdučke trave staviti,u teglu, preliti belim vinom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 8 dana, uz povremeno protresanje, vino procediti. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 kašiku vina, 30 minuta pre jela.

Mast od pelina

– PROTIV BOLOVA KOSTIJU I ZGLOBOVA – BOLESTI KOŽE –
1 kašika praha pelina
200 g svinjske masti
Listove i cvetne, vrhove pelina dobro osušiti i samleti u prah. Prah umešati u neslanu svinjsku mast, te mašću redovno nekoliko puta tokom dana mazati obolele delove tela.

Oblog od pelina

– PROTIV BOLOVA –
3-4 šake listova pelina
1 dl vrućeg voćnog sirćeta
Sveže listove pelina samleti i kašasto umešati s vrućim voćnim sirćetom. Toplu kašu staviti kao oblog na oboleli deo tela, pokriti zagri janim peškirom i ostaviti da deluje 20-30 minuta.

Pelin je jedna od najstarijih i najviše upotrebljavanih lekovitih biljaka. Poznavali su ga i za lečenje koristili već stari Asirci, stari Egipćani, stari Grci i stari Rimljani. Još u antičko doba o lekovitim svojstvima pelina pisali su Dioskurides i Plinije, a Hipokrat je preporučivao pelin kao sredstvo za isterivanje glista. Stari Rimljani su pobednike u sportskim takmičenjima najpre nagrađivali napitkom od pelina jer su verovali da im tako daju dobro i večno zdravlje kao najveću nagradu.

U srednjem veku pelin se u svim medicinskim zapisima navodi kao lekovita biljka, a narodna medicina je verovala da je lekovito već i samo gledanje i dodirivanje pelina. Grančice pelina su se koristile u veštičjim napicima, u ritualima za plodnost, za ukrašavanje grobova, njihov dim je štitio decu od vraga, a odgrizanjem grančice pelina sve bi bolesti prešle s čoveka na pelin. Pelin se dodavao mastila za pisanje u samostanima kako bi od spisa oterao miševe i druge štetočine, a njegovi listovi su se koristili kao stijenj za mirisne sveće.

Pelin je nekada bio jedna od 9 biljaka za koje se verovalo da štite od nesreće i otrova, pa je slovio kao “majka biljaka”. Osim toga, verovalo se da pelin pod jastukom obezbeđuje dobar san, a da se udaranjem određenog dela tela pelinom podstiče njegovo izlečenje. Pelin su hvalili poznati lekari Sebastian Kneipp i Kuenzle, a Hildegard von Bingen je preporučivala pelin protiv glavobolje, slabosti, bolova u prsima i kašlja. Južnoamerički Indijanci su pelinom lečili bronhitis i prehladu, a Kinezi reumu i bolesti žuči. Kinezi i danas list pelina stavljajiu nozdrvu kako bi zaustavili krvarenje, a u mnogim delovima Južne Amerike i danas se puše suvi listovi pelina jer navodno imaju euforična i afrodizijačka svojstva.

Sve do početka 20. veka pelin se mnogo uzgajao i upotrebljavao za proizvodnju piva. pelinkovca i vermuta, te žestokog alkoholnog pića apsinta. 1908. godine je otkriveno da pelin sadrži tujon koji stvara zavisnost, uzrokuje halucinacije i oštećuje centralni nervni sistem. U mnogim zemljama je tada zabranjena proizvodnja pića od pelina, au nekim zemljama su zabranjena alkoholna pića koja sadrže pelin kao aromu, čak i onda kada je sastav droge razbižen i sadrži relativno malo TUJONA.

Upotreba pelina u normalnim i propisanim količinama ne izaziva štetne posledice. Samo prekomerno i dugotrajno uzimanje pelina može biti štetno i opasno, i može uzrokovati trovanje. Posledice trovanja pelinom su drhtanje, glavobolja, povraćanje, grčevi, vrtoglavica i nesvestica.

• Trudnice ne smeju uzimati pelin niti preparate od pelina, jer oni mogu uzrokovati kontrakcije materice i prevremeni porođaj.

• Žene koje doje ne smeju uzimati pelin jer će njihovo mleko postati gorko i doje-nce će ga odbijati.

• Pelin se ne preporučuje davati deci.

• Pelin ne smeju uzimati oni koji imaju čir na želucu ili čir na crevu.

• Eterično ulje pelina je toksično, pa trovanje može uzrokovati čak i prevelika količina pelinkovca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply