joga-zena

Nakon zimske uspavanosti, organizmu je potrebna prolećna kura čišćenja uz pomoć biljnih čajeva i sokova. Osim što podstiču razmenu materija i uklanjaju štetne materije, oni sadrže puno vrednih minerala i vitamina koji jačaju imunološki sistem i podižu raspoloženje.

Izmena sokova i materije u telu nije uvek ista, osobito zimi kada se iscrpljuju rezerve snage u telu, a sumorni zimski dani nepovoljno deluju i na psihičko stanje.Nezdrava zimska ishrana, bogata mesom i masnoćama, a siromašna vitaminima i mineralima, uzrokuje nakupljanje štetnih materija u telu zbog čega mogu nastati razne bolesti. Prema starom narodnom običaju, u proleće treba sprovoditi prolećne kure čišćenja koje će podstaći izmenu sokova i materije u telu i sprečiti njihovo štetno delovanje. Zato je dobro nakon zime povećati unos sirovog povrća, salata i čajeva od raznih biljaka koje će napraviti preokret u organizmu tako što će podstaći izlučivanje telesnih sokova i izbaciti štetne materije. Takva kura neće samo pročistiti organizam i vratiti snagu već će povoljno delovati i na duševno stanje.

Ponovno otkrivena klasika U prošlosti, ako bi neko u proleće bio bolestan, napravio bi takozvanu kuru čišćenja krvi. Nakon fitoterapeutskih spoznaja dokazano je da je prvo sveže prolećno bilje, kao što su kopriva, maslačak i mladi listovi breze, zaista pogodno za čišćenje organizma i pospešivanje izmene materije.

Maslačak
(Tarakacum officinale), koji počinje cvasti već u martu, pospešuje izlučivanje vode i štetnih materija te bolji rad jetra i izlučivanje žuči.

Kopriva (Urtica ursens i Urtica dioica) takođe pospešuje izlučivanje vode i štetnih materija iz tela, a osim što čisti krv, ona podstiče celokupnu razmenu materija.

Breza (Betula pendula) lista već od kraja marta i njene listove možemo, zajedno s listovima koprive i maslačka, koristiti za pripremu čaja za čišćenje krvi. Breza istovremeno podstiče i rad bubrega i izlučivanje mokraće.

Osvrnite se u prirodi Ko je ikada iskusio zapanjujuće delovanje jedne takve prolećne kure, može u prirodi i bašti naći još neke vredne biljke koje jednako podstiču izlučivanje vode i štetnih materija iz tela.

U vrtu možemo naći kiselicu, maćuhicu i bokvicu. Listove ovih biljaka takođe možemo brati i dodavati u čajeve za čišćenje krvi, jer oni će pojačali njihovo delovanje. Za poboljšanje ukusa, u čaj se može umešati nekoliko svežih cvetova zove ili ranog jaglaca. Uz potoke od marta raste divlji beli luk koji ima jak miris na beli luk, a tamo možemo naći i dragušac, režuhu, rusomačom i stolisnik, kao dopunu kuri za čišćenje krvi. Osim toga, mladi listovi gotovo svih prolećnih biljaka mogu se, osim za pripremu čaja za prolećnu kuru čišćenja organizma, dodavati i u mladu salatu koju će učiniti ukusnijom.

Povezano>>> Potpuno čišćenje organizma za 3 nedelje sa samo 2 sastojka – RECEPT

Čajna mješavina – za čišćenje krvi

Po 1 kašika: listova maslačka
listova koprive
listova breze
listova jaglaca
listova pelina
listova hajdučke trave
listova bokvice
2,5 dl ključale vode
Usitnjeno suvo bilje pomešati, 1 kašiku čajne mešavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Čaj uzimati 3-6 nedelja 2 puta na dan.

Čaj od pirike

1 kašika korena pirike 3 dl hladne vode
Usitnjeni suvi koren pirike preliti hladnom vodom, zakipiti i lagano kuvati 10-15 minuta. Čaj procediti i uzimati 6-8 nedelja 3 puta na dan.

Čaj od kiselice
1 kašičica listova kiselice
2,5 dl ključale vode
Usitnjenu kiselicu preliti ključalom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Uzimati 10-15 dana 2 puta na dan po 1 šoljicu.

Sirup od tratinčice
2 šake cvetova tratinčice s peteljkama
5 dl vode300 g smeđeg šećera
Cvetove tratinčice s peteljkama preliti vodom i pokriveno ostaviti da odstoji preko noći. Sledeći dan tečnost procediti, zakipiti, umešati šećer i lagano kuvati 10-15 minuta. U teglu staviti nekoliko cvetova tratinčice, preliti vrućim sirupom i dobro zai tvoriti. Uzimati 2 kašike sirupa na dan.

Čajna mešavina za uklanjanje štetnih materija iz tela
20 g preslice
20 g listova koprive
20 g listova timijana
20 g listova žalfije
20 g listova hajdučke trave
20 g listova breze
10 g pelina 2,5 dl ključale vode
Usitnjeno suvo bilje pomešati. 1 kašiku čajne mešavine preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procediti. Uzimati 2 nedelje po 3 šoljice čaja na dan, a nakon pauze od 7 dana, uzimati 3 nedelje po 2 šoljice čaja na dan.

ČAJ ZA ČIŠĆENJE KRVI

Čajna mešavina protiv malokrvnosti
20 g listova pelina
20 g kičice
20 g režuhe
20 g rusomace
20 g šipka
2,5 dl ključale vode
Usitnjeno suvo bilje pomešati. 1 kašiku čajne mešavine preliti ključalom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti. Čaj uzimati 4-6 nedelja 2 puta na dan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply