Sve što treba da znate o upali jezika…zašto se javlja koji su simptomi, kako se postavlja dijagnoza i kako se sprovodi lečenje…

Šta je glositis ?

Glositis je drugi naziv za upalu jezika.Simptomi upale jeyika su: jezik natekne i poraste, promeni boju i ima glatku površinu. Jezik je mali, mišićni organ u ustima koji nam pomaže da žvaćemo i gutamo hranu. A koristimo ga i kada govorimo.

Upala jezika može učiniti da kvržice na površini jezika, nestanu. Te kvržice igraju važnu ulogu u našoj ishrani. One sadrže hiljade malih senzora koji nam omogućavaju da osećamo ukus hrane.

Upala jezika, koja za posledicu ima otok i crvenilo, može izazvati bol i promeniti način na koji jedete ili govorite.

Šta izaziva upalu jezika?

Uzrok

Puno faktora može izazvati upalu jezika, uključujući:

Alergijske reakcije

Alergija na lekove, hranu i druge iritante može nadražiti kvržice i mišićna tkiva jezika. U potencijalne iritante spadaju pasta za zube i određene vrste lekova koji se uzimaju za visok pritisak.

Bolesti

Neke bolesti koje napadaju imuni sistem mogu uticati na mišiće i krvržice na jeziku. Herpes simpleks, virus koji izaziva rane i groznicu, može doprineti otoku i bolu u jeziku.

Manjak gvožđa

Nedovoljna količina gvožđa u krvi može biti uzrok glositisa. Gvožđe reguliše rast ćelija tako što pomaže organizmu da proizvodi crvena krvna zrnca. Crvena krvna zrnca nose kiseonik do organa, tkiva i mišića. Manjak gvožđa u krvi može za posledicu imati manjak mijoglobina. Mijoglobin je protein u crvenim krvnim zrncima koji je važan za zdravlje mišića, u šta spadaju i mišićna tkiva jezika.

Suva usta

Suva usta nastaju zbog manjka pljuvačke, što se može desiti zbog dehidracije ili nekog poremećaja u žlezdama. Pljuvačka je potrebna jeziku, jer ga održava vlažnim.

Povreda usta

Povreda usta može uticati na stanje jezika. Upala se može javiti kao posledica posekotine ili opekotine na jeziku, kao i od proteze.

Vrste upale jezika

Postoji nekoliko različitih tipova glositisa:

Akutna upala jezika

Akutni glositis je upala jezika koja se iznenada javlja i ima jake simptome. Ova vrsta upale jezika je uglavnom posledica alergije.

Hronična upala jezika

Hronični glositis je upala jezika koja se uporno vraća. Ovaj tip može biti simptom nekog drugog oboljenja.

Idiopatična upala jezika

Idiopatični glositis, poznat još kao i Hanterov glositis utiče na mišiće jezika. Kod ovog tipa, velika količina kvržica na jeziku može nestati. Uzrok idiopatične upale jezika je još uvek nepoznat.

Atrofična upala jezika

Atrofični glositis javlja se kada je velik broj kvržica nestao, i tada se menjaju boja i tekstura jezika. Ovaj tip upale jezika obično promeni boju ovog organa u tamno crvenu.

Faktori rizika

Upala jezika se može javiti ukoliko:

 • Imate povredu jezika
 • Jedete začinjenu hranu
 • Nosite protezu koja iritira jezik
 • Imate herpes
 • Imate manjak gvožđa
 • Su vam suva usta
 • Ste alergični na neke namirnice
 • Imate poremećaj imunog sistema

Koji su simptomi upale jezika ?

Simptomi upale jezika variraju, u zavisnosti od uzroka upale. Obično se javljaju ovi simptomi:

 • Bol i osetljivost u jeziku
 • Otok jezika
 • Promena u boji jezika
 • Otežano jedete, govorite i gutate
 • Nestanak kvržica na površini jezika

Kako se postavlja dijagnoza za upalu jezika ?

Za procenu stanja, trebalo bi posetiti doktora ili zubara. Nakon pregleda usta, u kom se traže drugačije kvržice, ranice i slične deformacije na desnima, jeziku i mekim tkivima u ustima. Lekar može zatražiti i laboratorijske analize – bris usta, uzorak pljuvačke i vađenje krvi.

Kako se leči upala jezika ?

Lečenje

Upala jezika se obično leči kombinacijom prepisanih lekova i domaće nege.

Lekovi

Ukoliko rezultati pokažu da imate neku vrstu bakterija, doktor će prepisati antibiotike ili druge lekove kojima se leče infekcije. Takođe, možda ćete dobiti i kortikosteroide, za smanjenje crvenila i bola.

Kućna nega

Pranje zuba i čišćenje koncem, nekoliko puta dnevno, može poboljšati zdravlje jezika, desni i zuba. Ovo može ublažiti simptome koji se javljaju sa upalom jezika i sprečiti ponovnu pojavu glositisa.

Saznajte više>>> Koje su najčešće bolesti jezika

Šta se može očekivati, na duže staze ?

U većini slučajeva, upala jezika potpuno nestaje kada popijete lekove. Lečenje može biti još uspešnije, ako izbegavate hranu koja izaziva upalu jezika. Dobra oralna higijena može smanjiti ili sprečiti dalje probleme. Razgovarajte sa lekarom ako se simptomi ne poboljšaju ili se iznova javljaju.

Ako osetite da je jezik jako natekao, toliko da vam blokira disajne puteve, odmah nazovite hitnu pomoć. Takvo stanje jezika može biti znak mnogo ozbiljnije bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply