snimak-pluca

Iako postoje tvrdnje da se upala pluća najčeće javlja kod male dece i ljudi koji su navršili 65 godina života, činjenica je da se i bakterijska i virusna upala pluća javljaju kod pripadnika svih životnih dobi.

Upala pluća je infekcija donjih disajnih puteva koju najčešće izazivaju virusi i bakterije, a redje gljivice. Uprkos napretku u dijagnostici i terapiji, pneumonija i danas predstavlja veliki zdravstveni problem i može biti uzrok smrti, naročito kod starijih osoba, obolelih od HIV-a, pacijenata na hemoterapiji, male dece… Osim toga, razvoju pneumonije mogu pogodovati pušenje, aero-zagadenje i alkoholizam. Početak i sredina zimskog perioda naročito pogoduju obolevanju, a najbolji način da sprečite upalu pluća jeste jačanje imuniteta, što se može postići upotrebom pčelinjih proizvoda, različitih biljaka i lekova iz kuhinje.

Razlog zbog koga se javlja upala pluća leži u činjenici da je kod te osobe narušen imuni sistem, te da organizam ne uspeva da se izbori sa virusima i bakterijama koji izazivaju ovo oboljenje.

Upravo iz tog razloga se kao najbolji način zaštite od ovog oboljenja savetuje jačanje odbrambenih snaga organizma pomoću mnogih lekova iz Prirode.

Bakterijska i virusna upala pluća

Kako im i sam naziv kaže, bakterijska i virusna upala pluća su zapravo oboljenja izazvana bakterijama, odnosno virusima.

Bakterija koja nosi naziv Streptococcus pneumoniae je jedan od najčešćih uzročnika bakterijske upale pluća, dok virusna upala pluća mahom nastaje usled dejstva virusa gripa koji je u tom trenutku izolovan, ali i mnogi drugih. Bez obzira koji da je virus izazivač ove vrste upale pluća, ovaj tip upale ima mnogo bolju kliničku sliku od bakterijskog.

Simptomi upale pluća

Kao i u slučaju drugih virusnih i bakterijskih infekcija, i upalu pluća prate neki opšti simptomi, poput povišene telesne temperature, jake groznice, malaksalosti, preznojavanja, gubitka apetita, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje. Skoro uvek su prisutni i simptomi  kašalj i iskašljavanje, otežano i ubrzano disanje, uz mogućnost pojave probadanja i bola u grudima pri disanju. Ako je zahvaćena plućna maramica, kao simptom može se javiti i krv u ispljuvku.

Upala plućase najčešće nadovezuje na običnu prehladu, odnosno infekciju gornjih disajnih puteva, a ako se infekcija spusti na dušnik, bronhije i plućno tkivo, mogu se razviti bronhitis ili upala pluća. Osim virusnog oblika pneumonije, uzročnik infekcije mogu biti i brojne bakterije, što se mnogo češće javlja kod starije populacije. Pojava simptoma upale pluća i kod dece i kod odraslih upućuje na oslabljen imunitet a celosti i znak je da treba poraditi na njegovom jačanju pravilnom ishranom i zdravim načinom života.

Upala pluća kod beba i dece

Smatra se da upala pluća kod beba i dece najčešće nastaje pod uticajem različitih virusa, a uzevši u obzir da je dobro poznat podatak da mališani još uvek nemaju naročito dobro izgrađen imuni sistem, neretko se događa da on jednostavno ne uspeva da se izbori sa određenim virusom.

Ponekad, uzrok upale pluća kod beba i dece treba tražiti i u zaraženosti pomenutom bakterijom, koja izaziva bakterijsku upalu pluća, mada je mogu izazvati i mnoge druge bakterije, a na prvom mestu Staphylococcus aureus.

Upala pluća u trudnoći

Ako se i javi upala pluća u trudnoći, ona u većini slučajeva ne utiče negativno na plod. Pa ipak postoje indicije da ukoliko se javi upala pluća u trudnoći vrlo verovatno će novorođenče doći na svet ranije, uzevši u obzir da se lako može dogoditi da dođe do prevremenog porođaja, a i ako ne dođe do prevremenog porođaja, lako se može dogoditi i da novorođenče ima manju težinu od očekivane.

Takođe, postoje i situacije kada može doći i do ozbiljnijih komplikacija, pa ukoliko se sumnja na upalu pluća u trudnoći najbolje je odmah potražiti savet lekara i pridržavati se upustava koja trudnica dobije od njega.

Upala pluća bez temperature

Iako mnogi od nas prvo pomisle na povišenu temperaturu kao jedan od gotovo sigurnih simptoma upale pluća u organizmu, činjenica je da se javlja i upala pluća bez temperature. Ne mora biti sigurno tako, ali ukoliko se i javi upala pluća bez temperature, najčešće je u pitanju virusna upala pluća, mada je uvek najbolje obratiti se stručnoj osobi za mišljenje, kako biste mogli da sprovedete adekvatan način lečenja, odnosno onaj način koji vam preporuči vaš lekar.

Sepsa kao moguća komplikacija

Dešava se, naročito kod starijih pacijenata, da upala pluća prođe bez tipičnih simptoma poput kašlja i visoke temperature, te da se oboleli ne jave lekaru na vreme. Tada postoji rizik da se razvije po život opasna sepsa. Povećan rizik od sepse imaju dijabetičari, osobe koje su preležale infarkt i šlog, kao i vrlo mala deca koja nemaju dovoljno razvijen imunološki sistem.

Upala pluća lečenje

U zavisnosti od stepena oboljenja, te vrste upale pluća, zavisiće i lečenje. Uglavnom se primenjuju medikamenti, tačnije antibitoici, te lekovi za snižavanje povišene telesne temperature, odnosno groznice, što je ujedno i jedan od najčešćih simptoma upale pluća.

Takođe se primenjuju i različiti lekovi za smirivanje kašlja.

Posledice

Posledice koje mogu da nastanu nakon upale pluća su brojne, a one se najčešće javljaju ukoliko se infekcija ne leči na vreme i ukoliko se ne leči na pravi način. Upravo iz tog razloga je uvek preporuka da se osoba koja ima imalo sumnje na upalu pluća u što kraćem roku javi svom lekaru, kako bi dobila adekvatnu terapiju medikamentima.

Prevencija

Osobe koje su pod povećanim rizikom od dobijanja upale pluća treba da se vakcinišu, što ne predstavlja stopostotnu zaštitu, ali u kombinaciji sa promenama u načinu ishrane može se postići odlična prevencija od virusa i bakterija, izazivača ovog oboljenja. Preporučuje se da ishrana bude zasnovana na biljnim namirnicama, odnosno svežem povrću i voću, integralnim žitaricama, mahunarkama, hladno ceđenim biljnim uljima, semenkama, koštunjavim plodovima, a treba izbegavati rafinisanu i prženu hranu, mesne prerađevine, šećer, belo brašno, rafinisana ulja. Takođe je potrebno izbegavati hranu koja podstiče stvaranje sluzi u organizmu, prevashodno mleko i mlečne proizvode, ali i druge namirnice životinjskog porekla. Ako želite da sačuvate zdravlje pluća, prestanak pušenja se podrazumeva. Ishranu
obogatite namirnicama bogatim C- vitaminom (kupus, brokoli, limun i drugi citrusi…), cinkom (bundevine semenke, proso, riba…), magnezijumom (integralne žitarice, koštunjičavi plodovi, mahunarke…). Kada je reč o jačanju imuniteta, ne smemo zaboraviti ni na značaj kvalitetnog noćnog sna, fizičke aktivnosti i boravka na svežem vazduhu.

Čili papričice i ren lak za pluća
Ljutina ovih biljaka potpomaže razgradnju i eliminaciju sluzi iz organizma, te se njihova upotreba preporučuje u slučaju tegoba sa sinusima, nosem i plućima. Korisne su i za jačanje imuniteta. Mogu se koristiti kao dodatak jelima, a od rena možete napraviti i čaj za čišćenje pluća, tako što ćete 10 g sitno izrendanog rena
preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Tako spremljen napitak podelite na tri dela i uzimajte ga najviše tri puta dnevno. Za kašalj i otežano disanje preporučuje se uzimanje izrendanog rena pomešanog s domaćim medom, svako jutro obavezno na prazan stomak, po jednu kašičicu.

Crni i beli luk
Imaju antibiotska svojstva, posebno beli luk, te su odlični borci protiv bakterijskih, ali i virusnih infekcija. Nezaobilazni su saveznici u jačanju imuniteta, naročito tokom zime.Od crnog luka možete napraviti i sirup za kašalj, tako što ćete glavicu luka i iseckati, preliti je medom i ostaviti nekoliko sati da luk pusti sok. Sirup procediti, sipati ga u staklenu teglicu, pa staviti u frižider. Uzimati više puta dnevno. U slučaju upale pluća može se napraviti i oblog od crnog luka: izdinstati luk na svinjskoj masti i dok je još topao staviti ga na grudni koš, prekriti peškirom, umotati se folijom i ostaviti da deluje nekoliko sati ili preko noći.

Laneno seme i ulje
Seme lana sadrži sluz koja pomaže u slučaju kašlja. Pored toga, obiluje i omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažno protivupalno dejstvo, pa se upotreba lanenog semena i ulja preporučuje kako u lečenju pneumonije, tako i u njenoj prevenciji.

Čajevi protiv upale pluća

Četiri kašičice lista podbela preliti šoljom ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno 30 minuta. Procediti i piti po trećinu šolje 3 puta na dan.

Kašiku sušene lipe preliti šoljom ključale vode, poklopiti i nakon 20 minuta procediti. U mlak čaj dodati kašiku lipovog meda. Piti tri puta na dan po trećinu šolje. Inače, lipov med snažno deluje protiv svih mikroorganizama. U slučaju pneumonije treba ga uzimati uveče pred spavanje u kombinaciji s toplim mlekom ili čajem. Stavlja se 1 kašika meda na šolju toplog napitka. U to se može dodati i limun za snažniji efekat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply